Kesihatan

Terlalu Perfectionist Boleh Menjadi Gejala Gangguan OCD

, Jakarta - Mempunyai perfeksionisme sebenarnya boleh bermanfaat dan merugikan. Dari sudut positif, seseorang yang cenderung menjadi perfeksionis pasti akan melakukan sesuatu dengan baik dan berkualiti. Namun, dari sudut negatifnya, kadang-kadang orang perfeksionis selalu merasa tidak puas hati jika karya yang mereka lakukan tidak memuaskan walaupun orang lain mempunyai pendapat yang berlawanan.

Apabila perfeksionisme ini berubah menjadi sangat kompulsif, berhati-hatilah itu boleh menjadi petanda gangguan obsesif-kompulsif . OCD adalah gangguan yang dicirikan oleh keinginan (obsesi) yang membuat penghidapnya melakukan tingkah laku berulang (paksaan). Pada orang dengan OCD, obsesi dan paksaan ini boleh mengganggu aktiviti harian dan menyebabkan kesusahan yang ketara.

Baca juga: Trauma boleh mencetuskan seseorang untuk mengalami OCD

Sebab Perfeksionisme boleh menjadi salah satu tanda OCD

Seorang perfeksionis yang merujuk kepada tanda-tanda OCD ketika penghidapnya mempunyai keinginan yang sangat kuat untuk melakukan sesuatu dengan sempurna mengikut kriteria. Perbezaannya dengan perfeksionis normal, perfeksionis OCD dapat membuat penderita keletihan secara fizikal dan mental untuk memastikan semuanya berjalan sesuai dengan keinginan dan kriteria.

Sebagai tambahan, para penyempurnaan OCD cenderung mengalami kegelisahan yang lebih tinggi ketika datang ke masalah "pemeriksaan". Contohnya, apabila penghidap merasa tidak yakin atau tidak pasti akan mengunci pintu atau mematikan dapur, mereka boleh kembali memeriksa dan mengesahkan keadaan ini berulang kali.

Walaupun mempunyai sifat perfeksionis, gejala obsesi dan paksaan ini sebenarnya membuatkan penghidap merasa lebih teruk dan kurang yakin. Ini tentu saja boleh menyebabkan gangguan kecemasan yang lebih teruk, malah boleh menyebabkan kemurungan.

OCD biasanya bermula pada masa remaja atau dewasa, tetapi kemungkinan OCD bermula pada masa kanak-kanak. Gejala biasanya bermula secara beransur-ansur dan cenderung berbeza-beza dalam tahap keparahan. Jenis obsesi dan paksaan yang dialami seseorang juga boleh berubah dari masa ke masa.

Baca juga: Bolehkah OCD Tiba-tiba Muncul sebagai Orang Dewasa?

Gejala umumnya bertambah buruk apabila penghidapnya mengalami tekanan yang lebih besar. OCD, biasanya dianggap sebagai gangguan seumur hidup, gejala boleh ringan hingga sederhana atau sangat parah sehingga melumpuhkan penghidapnya. Sekiranya anda seorang perfeksionis dan merasakan keadaan anda semakin teruk, anda harus menghubungi ahli psikologi di untuk menentukan sama ada anda mempunyai OCD atau tidak. Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rawatan OCD Yang Perlu Dijalani

Rawatan OCD biasanya merangkumi psikoterapi dan ubat-ubatan. Menggabungkan kedua-dua rawatan biasanya menghasilkan kesan yang lebih baik. Secara amnya, doktor akan menetapkan ubat antidepresan untuk membantu mengurangkan gejala OCD. Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI) adalah sejenis antidepresan yang sering digunakan untuk mengurangkan tingkah laku obsesif dan kompulsif.

Selain ubat, terapi bicara dengan ahli terapi dapat membantu penderita untuk mengubah corak pemikiran dan tingkah laku. Terapi tingkah laku kognitif (CBT) dan terapi pendedahan dan tindak balas adalah jenis terapi bicara yang berkesan bagi kebanyakan orang dengan OCD.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Paranoid Personality Disorder dan OCD

Pencegahan pendedahan dan tindak balas (ERP) juga diperlukan bagi penderita OCD untuk mengatasi kegelisahan yang berkaitan dengan pemikiran obsesif dengan cara lain, tanpa melakukan tingkah laku kompulsif.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan obsesif-kompulsif (OCD).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Ingin Ketahui Mengenai Gangguan Kompulsif Obsesif.