Kesihatan

Pelbagai Khasiat Tamarind untuk Kesihatan

“Memiliki nama ilmiah Tamarindus indica, asam jawa terdapat di India, Afrika, Pakistan, dan negara-negara dengan iklim tropis, termasuk Indonesia. Tahukah anda bahawa ramuan makanan ini dengan bentuk yang unik dan rasa masam yang khas mempunyai faedah yang sangat berbeza untuk kesihatan? "

Jakarta - Tumbuhan ini yang sering disebut sebagai tamarin ternyata mempunyai kandungan nutrisi yang baik untuk tubuh. Sudah tentu jika anda mengambilnya dengan cara yang betul dan sihat, ya! Tamarind mengandungi vitamin B1, B2, B3, kalium, magnesium, zat besi, kalsium, fosfor, serat, lemak, protein, karbohidrat, dan kalori.

Kandungan karbohidrat itu sendiri disimpan dalam bentuk gula yang bersamaan dengan 17 sudu teh gula pasir. Sudah tentu, jumlah ini boleh dikatakan cukup banyak untuk tanaman yang mempunyai rasa masam yang dominan, ya! Namun, bukan hanya itu, asam jawa juga mengandungi vitamin C, B5, K, dan asid folik.

Pelbagai Khasiat Tamarind untuk Kesihatan

Tumbuhan yang satu ini mempunyai buah yang tidak terlalu besar. Sebilangan besar digunakan untuk menambah rasa masam semula jadi pada hidangan. Namun, ternyata, masih banyak faedah asam jawa untuk kesihatan yang tidak banyak orang tahu, termasuk:

  1. Membantu Melancarkan Pencernaan

Manfaat pertama ialah membantu melancarkan pencernaan, terutama bagi anda yang mengalami masalah dengan masalah buang air besar atau sembelit. Tamarind telah lama diyakini sebagai ubat yang berkesan untuk sembelit di benua Afrika. Penduduk tempatan biasa mencampurkan asam jawa dengan madu dan lemon atau memakan air rebus secara langsung.

Baca juga: Tumbuhan Herba Diklaim Mampu Mencegah Corona

  1. Membantu Melegakan Sakit

Tidak hanya pada buahnya, kulit asam jawa juga berpotensi membantu mengurangkan rasa sakit dan radang yang terjadi di dalam badan. Kajian yang dilakukan ke atas haiwan menunjukkan bahawa faedah ini memang terbukti. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut pada manusia masih diperlukan untuk membuktikan manfaat ini secara klinikal.

  1. Mengawal Diabetes

Manfaat asam jawa dari ini diperoleh melalui ekstrak dari biji. Katanya, ekstrak biji boleh berguna untuk mengatasi diabetes. Ekstrak biji asam jawa membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, ujian klinikal lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan kebenaran pada manusia.

  1. Membantu Menyembuhkan Luka Lebih Cepat

Daun dan kulit asam jawa dipercayai dapat mempercepat penyembuhan luka dan nanah atau abses. Secara tradisional, khasiat asam jawa dapat diperoleh dengan menumbuk atau merebus kedua-dua bahagian menjadi serbuk dan disapukan ke kawasan yang cedera.

Walaupun begitu, masih ada perkara yang perlu anda perhatikan ketika anda ingin mencuba rawatan tradisional ini. Mungkin, ada risiko yang mungkin timbul, terutama jika batang asam jawa atau daun yang anda gunakan tidak bersih.

Baca juga: Ini adalah 6 tumbuhan perubatan yang semestinya anda ada di rumah

  1. Kaya dengan Antioksidan dan Mempunyai Sifat Antibakteria

Antioksidan mempunyai peranan penting dalam melindungi tubuh dari berbagai ancaman penyakit berbahaya, salah satunya adalah penyakit jantung. Nah, kandungan antioksidan dalam asam jawa sebenarnya dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah sehingga dapat mengurangi risiko anda mengalami masalah kardiovaskular.

Bukan hanya itu, ekstrak asam jawa juga dipercayai dapat membasmi bakteria yang dapat menjangkiti tubuh, misalnya Salmonella typhi yang menyebabkan demam kepialu Staphylococcus aureus yang boleh menyebabkan jangkitan kulit, dan Bacillus subtilis yang menyebabkan keracunan makanan.

  1. Membantu Menurunkan Berat Badan

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Scientia Pharmaceutica menyebutkan bahawa ekstrak air asam jawa berpotensi membantu menurunkan berat badan pada orang yang gemuk. Tumbuhan ini mempunyai komponen unik yang menghalang trypsin yang dipercayai dapat membantu mengurangkan rasa lapar. Komponen ini juga dipercayai dapat mengurangkan selera makan dengan meningkatkan pengeluaran hormon serotonin di dalam badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan ini.

Baca juga: Pelbagai Ubat Herba untuk Wanita

Walaupun diyakini mempunyai banyak manfaat untuk menunjang kesihatan tubuh, namun masih memerlukan banyak penelitian dari para pakar untuk dapat membuktikan kebenarannya. Oleh itu, jika anda mempunyai aduan kesihatan, anda harus segera meminta doktor untuk mendapatkan rawatan. Muat turun aplikasi sahaja di telefon anda, bila-bila masa anda memerlukan nasihat doktor, tinggalkanlah sembang, video atau panggilan suara hanya!

Rujukan:
Irene Iskandar, et al. 2017. Diakses pada tahun 2021. Kajian Ketoksikan Kronik Enam Bulan Tamarind Pulp (Tamarindus indica L.) Ekstrak Air. Scientia Pharmaceutica 85 (1): 10.
Fakta Organik. Diperoleh pada 2021. Apa Itu Tamarind Dan Mengapa Ia Baik Untuk Anda.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. Fakta Pemakanan Tamarind dan Faedah Kesihatan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found