Kesihatan

8 Tanda Demam pada Kanak-kanak Perlu Dihantar kepada Doktor

, Jakarta - Anak yang demam boleh membuat ibu bapa merasa risau. Oleh itu, banyak kaedah akan dilakukan untuk membantu mengurangkan demam pada kanak-kanak. Biasanya, apa yang dilakukan untuk mengurangkan demam adalah memampatkan, memberi banyak air untuk diminum, dan mengambil ubat penurun demam.

Dalam keadaan ringan, demam pada kanak-kanak biasanya akan mereda setelah mendapat rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, bapa dan ibu mesti mengetahui tanda-tanda dan ketika anak itu demam dan mesti dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan. Adalah sangat penting untuk selalu memantau keadaan Si Kecil dan jangan menangguhkan rawatan sekiranya gejala kelihatan semakin teruk.

Baca juga: Demam pada Kanak-kanak Naik dan Turun, Ibu Melakukan Ini

Tanda-tanda Demam pada Kanak-kanak untuk Diperhatikan

Demam adalah tindak balas badan yang boleh menjadi tanda beberapa keadaan, mulai dari tidak berbahaya hingga tanda penyakit. Keadaan ini, yang dicirikan oleh peningkatan suhu badan, agak biasa pada kanak-kanak. Demam boleh menjadi tanda sesuatu yang asing terjadi pada tubuh, seperti jangkitan atau serangan bakteria.

Anak anda dikatakan demam jika mengalami kenaikan suhu badan, yang melebihi 38.5 darjah celcius. Ketika anak demam, rawatan di rumah dapat dilakukan, yaitu dengan memampatkan, meminum banyak air, memakai pakaian yang nyaman, dan mengambil ubat penurun demam. Walau bagaimanapun, adalah penting bagi ibu bapa untuk terus memantau gejala dan keadaan tubuh Little One.

Baca juga: 4 Perkara Yang Selalunya Menyebabkan Demam pada Kanak-kanak

Sekiranyademam mulai bertambah teruk dan diikuti dengan beberapa gejala tambahan, anda harus segera membawa anak itu ke hospital terdekat. Jangan menangguhkan rawatan jika anak anda mula menunjukkan beberapa gejala, termasuk:

1. Demam semakin tinggi dan anak mengalami sawan.

2. Sukar bangun atau menurun kesedaran. Bawa dia segera ke doktor jika demam menyebabkan anak kurang aktif, selalu mengantuk, atau bahkan tidak bertindak balas ketika diberi rangsangan.

3. Menjadi sangat rewel, menangis selalu, dan tidak dapat ditenangkan. Ini boleh menjadi tanda bahawa anak kecil anda mengalami kesakitan dan demam adalah gejala penyakit yang lebih teruk.

4. Mual, muntah, enggan minum, atau enggan menyusu. Risiko dehidrasi pada kanak-kanak boleh meningkat dalam keadaan ini, anda harus segera membawa anak anda ke hospital tertentu.

Ibu dan ayah boleh mendapatkan senarai hospital berdekatan dengan aplikasinya . Tetapkan lokasi dan cari hospital yang sesuai dengan keperluan anda dengan segera. Ia juga boleh digunakan untuk membuat janji temu dengan doktor. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

5. Mimisan, gusi berdarah, muntah hitam atau berdarah, bab hitam atau berdarah, atau bintik-bintik berdarah pada kulit pada kanak-kanak yang demam juga harus diperhatikan. Segera bawa anak ke hospital terdekat kerana gejala ini boleh menyebabkan demam denggi berdarah.

6. Pada bayi, demam harus berhati-hati jika sangat tinggi, yang melebihi 40 darjah Celsius.

7. Demam yang berlaku dalam jangka masa panjang atau lebih dari satu minggu juga harus diperhatikan.

8. Anak itu demam dan tompok-tompok ungu kebiruan muncul di kulit harus segera dibawa ke hospital.

Baca juga: Waspadalah terhadap Kejang Demam pada Kanak-kanak

Memandangkan demam pada kanak-kanak boleh mencetuskan keadaan atau komplikasi berbahaya, anda tidak boleh memandang rendah perkara ini. Semakin cepat ia dirawat, risiko masalah kesihatan yang serius dapat dikurangkan. Selain itu, dengan segera membawa anak yang demam ke doktor juga dapat mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan kenaikan suhu badan.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada 2021. Demam pada Bayi.
Kesihatan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Demam pada Kanak-kanak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Demam.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Untuk Ibu Bapa. demam.