Kesihatan

Ini adalah Kesan Sampingan Ubat Lipitor yang perlu diperhatikan

Jakarta - Kesan sampingan ubat lipitor boleh memberi kesan negatif apabila dimakan dalam dos berlebihan atau di luar had yang disyorkan oleh doktor. Lipitor sendiri pada dasarnya adalah ubat untuk membantu menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Cara kerjanya adalah dengan menyekat enzim HMG-CoA (pencetus kolesterol) yang bertanggungjawab untuk menghantar isyarat ke hati. Enzim ini sebenarnya terbentuk kerana gaya hidup yang tidak sihat dan pengambilan makanan secara sembarangan. Ubat lipitor sering digunakan untuk mencegah masalah jantung akibat gaya hidup ini.

Kesan Sampingan Ubat Lipitor

Walaupun boleh dimakan, penggunaan ubat Lipitor perlu disesuaikan dengan nasihat doktor. Kerana jika diambil secara cuai, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya bagi tubuh. Itulah sebabnya sebelum memakannya, anda perlu mengetahui beberapa kesan sampingan Lipitor. Berikut adalah empat kesan sampingan Lipitor yang perlu diperhatikan:

1. Gangguan Fungsi Hati

Lipitor dapat memicu terjadinya gangguan pada fungsi hati. Untuk menentukan gangguan yang disebabkan oleh ubat Lipitor ini, ujian makmal diperlukan melalui ujian fungsi hati. Apabila keputusan menunjukkan peningkatan di atas nilai saksama, doktor akan menggantikan Lipitor dengan jenis ubat statin yang lain. Sekiranya anda mengalami gangguan fungsi hati, anda tidak boleh mengambil ubat ini.

2. Kekejangan dan Sakit Otot

Kemunculan kekejangan dan kesakitan pada otot disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan Lipitor. Kekejangan dan kesakitan ini boleh berlaku di satu bahagian badan atau kedua-duanya. Bahagian badan yang paling kerap terjejas termasuk otot-otot lengan, punggung, bahu, dan kaki.

3. Mencetuskan Diabetes

Berdasarkan hasil kajian penyelidikan dari Jurnal Perubatan Britain dikeluarkan pada tahun 2014, didapati bahawa Lipitor ubat boleh mencetuskan diabetes. Ini terungkap setelah melalui proses pengamatan 137 ribu orang dengan kolesterol tinggi. Dari kajian ini, dapat diketahui bahawa masalah kesihatan yang cenderung terjadi akibat pengambilan Lipitor selama 4 bulan adalah diabetes. Kerana ubat Lipitor mempunyai risiko meningkatkan kadar gula dalam darah yang berkait rapat dengan diabetes. Walaupun kecil, risiko ini masih harus diperhatikan.

4. Mudah dilupakan dan sukar ditumpukan

Akhirnya, semua orang tidak boleh mengambil Lipitor secara sembarangan kerana kesan negatif yang boleh berlaku. Salah satunya mudah dilupakan dan sukar diberi tumpuan. Kenyataan ini dilaporkan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika setelah melakukan penyelidikan pada tahun 2014.

Sebenarnya, terdapat banyak jenis ubat statin yang boleh dimakan selain ubat Lipitor. Sebilangannya adalah atorvastatin, simvastatin, fluvastatin, lovastatin, dan pravastatin yang juga berfungsi dengan meningkatkan keberkesanan dalam menurunkan kadar kolesterol. Kesan yang disebabkan oleh pengambilan ubat ini juga berbeza bagi setiap orang. Oleh itu, anda perlu memperhatikan keadaan kesihatan anda sebelum mengambil ubat statin.

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai pengambilan Lipitor, gunakan saja aplikasinya untuk meminta doktor melalui perkhidmatan Hubungi Doktor . Ada pelbagai pilihan komunikasi yang dapat digunakan, termasuk: berbual, dan Panggilan Suara / Video untuk berbincang dengan doktor pakar yang berada di . Tidak perlu ragu-ragu lagi ayolah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga:

  • Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit
  • 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung
  • Pesakit kencing manis Sekiranya Menjauhi Makanan Manis?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found