Kesihatan

Berikut adalah 6 Fobia Jarang berlaku pada Manusia

, Jakarta - Fobia adalah masalah mental yang termasuk dalam kumpulan gangguan kecemasan. Keadaan ini menyebabkan penghidapnya merasa terlalu takut dengan perkara-perkara yang menyebabkan fobia. Terdapat banyak jenis fobia yang ada di dunia, mulai dari yang normal dan banyak dialami, hingga fobia yang aneh dan jarang berlaku pada manusia.

Gangguan ini boleh menyebabkan seseorang merasa terlalu takut, biasanya pada perkara-perkara yang aneh dan sebenarnya tidak berbahaya. Biasanya, ketakutan akan muncul dengan segera apabila seseorang yang mengalami fobia mengalami situasi tertentu, berada di satu tempat, atau melihat haiwan dan objek yang menyebabkan sensasi ketakutan atau fobia. Oleh itu, apakah jenis fobia yang pelik dan jarang berlaku pada manusia?

Baca juga: Hati-hati, fobia boleh menyebabkan kemurungan

Fobia Jarang pada Manusia

Fobia termasuk dalam gangguan kecemasan. Orang yang menderita gangguan ini biasanya akan cuba mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan ketakutan. Beberapa jenis fobia mungkin biasa dan sering terjadi, tetapi ternyata terdapat beberapa jenis fobia yang aneh dan jarang berlaku pada manusia, termasuk:

1. Krofobia

Menari boleh menyeronokkan bagi sesetengah orang, tetapi ini tidak berlaku bagi orang yang menderita chorophobia. Kerana, gangguan jiwa ini menyebabkan seseorang merasa takut untuk menari, iaitu semua jenis tarian. Namun, jangan risau, chorophobia secara umum dapat diatasi dengan terapi sehingga penghidapnya dapat menikmati pesta.

2. Heliofobia

Fobia ini menyebabkan penderita takut terkena cahaya matahari. Dalam beberapa kes, orang-orang dengan gangguan ini takut terkena barah kulit, jadi mereka memandang matahari sebagai sakit. Walaupun dalam kes lain, orang dengan heliophobia merasa terlalu sensitif terhadap pendedahan cahaya matahari. Berita buruknya adalah, orang dengan fobia ini cenderung kekurangan vitamin D kerana mereka tidak mendapat cukup cahaya matahari.

3. Peladofobia

Sebilangan orang mungkin mempunyai ketakutan terhadap orang yang botak atau takut menjadi botak. Keadaan ini boleh menyerang orang-orang yang pernah mengalami pengalaman buruk dengan orang-orang yang tidak mempunyai rambut pada masa lalu atau akibat daripada lelucon dan bahkan membuli tentang kebotakan.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Agoraphobia dan Fobia Sosial

4. Triskaidekaphobia

Terdapat budaya yang mengaitkan nombor 13 dengan nasib buruk. Nampaknya, ada orang yang menjadi sangat takut, malah mengalami fobia. Gangguan ini menyebabkan penghidap menghindari perkara yang berkaitan dengan nombor 13 atau nombor 13 sebanyak mungkin.

5.Galofobia

Selain takut khurafat, yakni angka 13, ada juga fobia aneh dan jarang yang menyebabkan penderita merasa takut dengan budaya Perancis. Individu yang mempunyai fobia ini mungkin takut mendengar perkataan Perancis dan perkara yang berkaitan dengan negara dan budaya itu.

6. Alliumphobia

Bawang putih sering digunakan untuk memasak dan menambah rasa. Namun, ada fobia aneh yang menyebabkan penderita takut akan bentuk, rasa, dan bau bawang putih. Keadaan ini dikenali sebagai alliumphobia.

Baca juga: Fobia Ruang Sempit? Inilah Cara Mengatasinya

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Anda juga boleh mengemukakan aduan kesihatan hanya dalam satu permohonan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Fobia.
Maklumat Panduan Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Fobia Jarang: Senarai Sepuluh Teratas.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found