Kesihatan

Tanpa Gejala Khas, Ketahui Tanda-Tanda Awal Penularan HIV

, Jakarta - Secara tidak sedar, virus HIV masih mempunyai stigma buruk di mata masyarakat. Sedangkan ketika seseorang dijangkiti virus ini, dia tidak akan langsung merasakan gejala yang teruk. Untuk mengembangkan AIDS ( Sindrom Kekurangan Kekebalan Tubuh ) juga memakan masa yang lama. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan berkala bagi mereka yang berisiko tinggi terkena penyakit ini.

HIV ( Virus Kekurangan Imuniti Manusia ) adalah virus yang akan menyerang sel darah putih, menyebabkan penurunan imuniti manusia. HIV sering disamakan dengan AIDS, walaupun keduanya berbeza walaupun saling berkaitan. AIDS itu sendiri adalah kumpulan gejala penyakit yang muncul akibat penurunan sistem imun badan akibat jangkitan virus HIV.

Baca juga: Harus Tahu, HIV dan AIDS berbeza

Jadi, apakah gejala awal HIV yang mencurigakan?

Secara amnya, gejala awal HIV sangat serupa dengan gejala selesema biasa. Nah, beberapa gejala yang boleh diduga sebagai gejala awal jangkitan HIV termasuk:

 • Sakit kepala;

 • Demam;

 • Sentiasa merasa letih;

 • Kelenjar getah bening bengkak muncul;

 • Sakit tekak;

 • Ruam muncul di kulit;

 • Kesakitan pada otot dan sendi;

 • Luka di mulut dan organ intim;

 • Keringat malam yang kerap;

 • Cirit-birit.

Gejala ini boleh berlaku dalam 1 hingga 2 bulan selepas jangkitan. Walau bagaimanapun, Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS juga mengatakan bahawa pada beberapa orang, gejala dapat dilihat dalam dua minggu pertama setelah terdedah. Oleh itu, adalah mustahak untuk diuji virus HIV agar gejalanya tidak bertambah buruk. Segera buat janji temu dengan doktor jika anda merasakan gejala yang mencurigakan seperti di atas. Anda boleh menggunakan aplikasi jadi lebih mudah. Tanpa perlu beratur, anda boleh berjumpa doktor di hospital terdekat.

Baca juga: Wanita Viral Bertahan dengan Rakan Positif HIV

Jadi, siapa yang berisiko tinggi dijangkiti HIV?

Penularan HIV boleh berlaku melalui darah, sperma, atau cairan vagina orang yang dijangkiti. Sehingga faktor risiko penularan jangkitan HIV meliputi:

 • Seks yang tidak dilindungi. Jangkitan HIV boleh berlaku melalui hubungan seksual sama ada melalui faraj atau dubur. Walaupun sangat jarang berlaku, HIV juga dapat menular melalui seks oral kerana luka terbuka di mulut seseorang, seperti gusi berdarah atau sariawan.

 • Berkongsi picagari. Berkongsi jarum dan jarum suntik dengan orang dengan HIV juga merupakan salah satu cara untuk membuat seseorang dijangkiti HIV. Berkongsi jarum boleh dilakukan ketika mendapatkan tatu, atau ketika menggunakan ubat suntikan.

 • Pemindahan darah . Penularan HIV juga boleh berlaku apabila seseorang menerima derma darah dari orang yang dijangkiti HIV. Oleh itu, penerima penderma darah biasanya akan meminta calon penderma menunjukkan sijil sihat dan bebas dari HIV.

Bukan hanya itu, HIV juga dapat menular dari ibu hamil ke janin yang dikandungnya. Penularan virus HIV kepada anak juga dapat terjadi semasa melahirkan, atau melalui susu ibu.

Baca juga: Adakah benar HPV lebih berbahaya daripada HIV?

Apa yang Perlu Dilakukan Setelah Diagnosis HIV?

Penting untuk diketahui bahawa apabila seseorang diuji untuk HIV, dia tidak semestinya mengalami penurunan kualiti kesihatannya secara drastik. Seperti disebutkan sebelumnya, memerlukan waktu lama untuk HIV berkembang menjadi AIDS. Sekiranya virus ini dikesan lebih awal, maka rawatan antiretroviral (ARV) dapat dilakukan. Rawatan ini membantu mengurangkan jumlah virus HIV di dalam badan sehingga tidak menjadi AIDS. Rawatan ini terbukti berperanan dalam mencegah penularan HIV kerana berkesan dalam mencegah replikasi virus yang secara beransur-ansur akan mengurangkan jumlah virus dalam darah.

Bukan hanya itu, rawatan ARV mesti disertai dengan perubahan tingkah laku berisiko, seperti mengawal tingkah laku seksual dengan mengutamakan keselamatan dengan menggunakan kondom dan menghentikan penggunaan jarum secara serentak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Tanda-tanda Awal Jangkitan HIV.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. HIV / AIDS.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found