Kesihatan

Berhati-hatilah dengan bahaya lemak perut, berikut adalah cara menghilangkannya

, Jakarta - Bukan hanya wanita, lelaki juga menginginkan bentuk badan yang cantik. Namun, kadang-kadang tidak semua orang berjaya mencapai berat badan yang ideal dan juga bentuk badan yang cantik. Perut buncit adalah salah satu perkara yang paling biasa di masyarakat moden sekarang.

Perut yang kembung tidak hanya dialami oleh mereka yang gemuk atau berat badan berlebihan, tetapi juga pada mereka yang mempunyai berat badan yang ideal. Ini disebabkan oleh kadar lemak yang berlebihan di perut atau apa yang dikenali sebagai lemak perut.

Lemak perut Ini timbul kerana kebiasaan memakan makanan yang mengandungi karbohidrat tanpa seimbang dengan serat dan mineral. Kebiasaan ini akan sangat mempengaruhi penampilan lemak di perut. Semua makanan tidak akan dicerna dengan segera, tetapi akan disimpan sebagai lemak, salah satunya dikuburkan di dalam perut.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai bahaya dan cara menghilangkan lemak perut:

Bahaya Lemak Perut

1. Menyebabkan Gejala Diabetes Jenis Dua

Diabetes jenis 2 adalah gangguan apabila insulin yang dihasilkan tidak dapat mengawal gula darah di dalam badan. Selain itu, penyakit ini juga boleh timbul kerana adanya lemak viseral di perut dan badan. Lemak viseral adalah lemak yang terletak berdekatan dengan organ penting dalam badan (jantung, hati, saluran pencernaan, dan paru-paru). Ini akan menyebabkan insulin tidak berfungsi dengan berkesan. Dengan kata lain, diabetes jenis dua akan muncul pada mereka yang mempunyai simpanan lemak di perut.

2. Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi dan Strok

Mereka yang mempunyai lemak perut yang tidak terkawal berisiko mendapat tekanan darah tinggi dan strok. Selain itu, mereka juga berisiko mengalami banyak masalah kesihatan seperti sakit kepala, serta risiko mengalami strok besar atau kecil.

3. Menyebabkan Penyakit Jantung Koronari

Bahaya lemak yang terkumpul di perut adalah bahawa ia dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit jantung koronari. Jantung koronari adalah salah satu bentuk penyakit yang sering menyebabkan seseorang mengalami serangan jantung, dan pada akhirnya dapat membuat seseorang kehilangan nyawanya.

Jantung koronari juga boleh dipengaruhi oleh faktor lain, seperti genetik dan gaya hidup. Mereka yang mempunyai simpanan lemak di perut berisiko tinggi mendapat penyakit jantung koronari seperti mereka yang mempunyai keturunan penyakit jantung koronari.

Cara menghilangkan lemak perut

1. Kardio

Cardio adalah salah satu jenis latihan yang melibatkan hampir semua bahagian badan seperti berlari, berbasikal, berenang, dan lain-lain. Dengan melakukan kardio ini, anda dapat melatih otot-otot dalam badan. Bermula dari otot betis, paha, punggung, perut, dan bahu.

2. Duduk dan Tolak

Sekiranya anda melakukan ini, anda digalakkan untuk berlatih setiap hari untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Jangan lupa juga meningkatkan intensiti dalam setiap senaman setiap hari. Ini dapat membantu menurunkan lemak perut dalam masa yang singkat dan bermanfaat untuk mengawal selera makan.

3. Diet

Cara lain yang kuat untuk menurunkan lemak perut adalah dengan berdiet. Diet yang dimaksudkan bukanlah diet yang ketat, juga mengurangi kekerapan makan dari tiga kali sehari menjadi dua atau satu kali. Diet yang dimaksudkan adalah mengatur pola makan. Baik dari segi masa, jenis makanan yang dimakan, dan jumlah hidangan.

Itulah beberapa perkara mengenai bahaya lemak perut dan bagaimana membuangnya. Pada dasarnya, wanita dan lelaki mempunyai risiko yang sama dalam mengalaminya. Kerana, lemak perut dipengaruhi oleh gaya hidup seseorang.

Anda boleh berbincang dengan doktor pakar di mengenai masalah pengumpulan lemak yang anda alami dan cara mengatasinya. Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • 4 Gaya Hidup Sihat Atlet yang Boleh Anda Contohi
  • 5 Gaya Hidup Sihat untuk Jantung yang Sihat
  • 6 Cara Mudah Mengekalkan Gaya Hidup Sihat