Kesihatan

Cuaca panas menyebabkan demam, inilah penyebabnya

, Jakarta - Cuaca di musim panas seperti sekarang memang boleh membuat kita merasa tidak selesa. Panas terik matahari, terutama pada waktu siang yang luas, boleh membuat badan menjadi lemas kerana banyak berpeluh. Bukan hanya itu, walaupun suhu udara terlalu panas, suhu badan anda juga dapat meningkat dan akhirnya menyebabkan anda demam. Nah, bagaimana boleh? Lihat penjelasan mengapa cuaca panas boleh menyebabkan demam di sini.

Demam atau juga dikenali sebagai pyrexia adalah keadaan ketika suhu badan lebih tinggi dari biasa, iaitu di atas 38 darjah Celsius. Demam sebenarnya adalah tindak balas yang dikeluarkan oleh badan kerana jangkitan atau keradangan. Walau bagaimanapun, demam juga boleh disebabkan oleh pelbagai perkara lain, seperti penyakit, ubat, barah, racun, kecederaan atau gangguan otak.

Selain itu, pendedahan udara panas dalam jangka masa yang lama juga boleh menyebabkan demam, anda tahu. Berikut adalah beberapa sebab anda mudah terkena selesema ketika panas:

  • Peluh berlebihan

Apabila anda aktif di bawah terik matahari, badan anda akan banyak berpeluh secara automatik untuk menyejukkan suhu badan anda. Akibatnya, badan boleh menjadi basah kuyup di dalamnya. Nah, badan yang basah dengan peluh boleh menyebabkan anda mudah selesema, menjadikan anda mudah demam.

  • Serangan Panas

Sekiranya anda panas di bawah sinar matahari dalam jangka masa yang lama, semakin banyak haba akan memasuki badan anda. Panas yang berlebihan ini dapat membuat anda demam dan menggigil atau juga dikenali sebagai panas terik atau angin ahmar .

Baca juga: Demam dan Menggigil yang kerap? Hati-hati dengan Gejala ARI

  • Perubahan Suhu Terlalu Drastik

Setelah keluar dari bilik yang sangat panas, kemudian memasuki bilik yang sejuk, ini akan menyebabkan perubahan suhu badan yang sangat drastik. Proses yang sangat pantas ini tidak memberi masa kepada tubuh untuk menyesuaikan diri, sehingga dapat menyebabkan demam.

  • Minum air sejuk terlalu banyak

Sebilangan besar orang biasanya akan mengatasi rasa menyekat udara panas dengan minum air sejuk secara berlebihan. Ini dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan kerongkong, jadi anda demam.

Baca juga: 5 Akibat Meminum Ais Selepas Bersenam

Itulah antara sebab mengapa anda mudah demam ketika cuaca panas. Cuaca panas sering tidak dapat dielakkan, terutama bagi anda yang sering melakukan aktiviti luar. Walau bagaimanapun, anda boleh mencegah demam dalam cuaca panas dengan melakukan petua berikut:

  • Sebaiknya elakkan berada di bawah sinar matahari antara pukul 10 pagi hingga 5 malam. Sekiranya ini tidak mungkin, gunakan topi atau payung untuk melindungi kepala anda dari sinar matahari. Luangkan masa juga untuk berlindung dan berehat sekiranya anda sudah lama aktif di bawah sinar matahari.

  • Jangan lupa minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi dan menyejukkan suhu badan anda. Namun, anda harus memilih air mineral yang tidak sejuk atau jika anda ingin minum air sejuk, jangan terlalu banyak sehingga anda tidak mendapat radang tekak.

  • Pakai pakaian yang nipis dan terbuat dari kapas yang dapat menyerap peluh, agar badan tidak terasa lembap dan sejuk kerana peluh.

Baca juga: Sekiranya Anda Menggunakan Payung Semasa Cuaca Panas?

Sekiranya anda demam, anda boleh membeli ubat penurun demam menggunakan aplikasi tersebut . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Untuk menjalankan pemeriksaan berkaitan dengan demam yang anda alami, anda boleh membuat temu janji dengan doktor pilihan anda di hospital mengikut tempat tinggal anda di sini. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.