Kesihatan

Perkahwinan Bercerai atau Perceraian, Mana Yang Lebih Berbahaya?

, Jakarta - Setiap pasangan yang memutuskan untuk berkahwin pastinya berharap dapat hidup bersama dalam perkahwinan yang harmoni sehingga kematian berpisah. Tetapi pada hakikatnya, tidak ada pasangan yang terkecuali dari masalah perkahwinan. Perbezaan sifat, masalah ekonomi, perselingkuhan dan pelbagai masalah lain boleh membuat suami isteri bertengkar dan akur.

Apabila ia teruk dan tidak dapat ditoleransi, perceraian sering dipertimbangkan. Namun, perceraian tentunya bukanlah keputusan yang mudah. Terutama bagi pasangan yang sudah mempunyai anak. Oleh itu, perlukah perkahwinan yang tidak terjalin atau perceraian adalah jalan keluar yang lebih baik? Lihat penjelasannya di sini.

Menurut Fredric Neuman M.D, Pengarah Pusat Kecemasan dan Fobia di White Plains Hospital, banyak orang datang kepadanya untuk mengadu masalah perkahwinan mereka. Mereka biasanya menyebutkan serangkaian tingkah laku yang tidak menyenangkan dari pasangan mereka. Kadang kala pasangan mereka hanya melakukan satu kesalahan, tetapi yang serius, seperti ketidaksetiaan berulang, penggunaan dadah atau alkohol, dan senarai itu berterusan. Berikut adalah beberapa perkara yang biasanya dikeluhkan orang mengenai pasangannya:

 • Tingkah laku ganas (lelaki dan wanita).

 • Kafir.

 • Membazir.

 • Emosi.

 • Mementingkan diri sendiri.

 • Berbohong berulang kali.

 • Menolak untuk melakukan hubungan seks.

 • Mengutamakan keluarga lain.

Orang yang mengadu, biasanya menyimpulkan bahawa perkahwinan mereka tidak dapat diselamatkan lagi. Namun, mereka tidak mahu perceraian. Mereka terus berharap perkara-perkara tidak terlalu buruk dan kehidupan berkahwin mereka dapat diselamatkan.

Baca juga: Hati-hati, 5 perkara ini boleh menjadikan perkahwinan menjadi lemah

Berikut adalah beberapa sebab yang mereka kongsi ketika ditanya mengapa mereka tidak mahu bercerai:

 • Demi anak-anak. Ini adalah sebab yang paling biasa mengapa pasangan yang tidak akur menjaga perkahwinan mereka bersama.

 • Keengganan untuk menyerang wang dalam tindakan perceraian.

 • Keengganan untuk berpindah rumah di mana banyak penjagaan telah dilaburkan.

 • Pesimisme mengenai kemungkinan alternatif.

 • Takut kesepian.

Sekiranya anda mengalami masalah perkahwinan dan bingung mengenai keputusan yang harus dibuat, ada baiknya anda memperhatikan kesan perceraian dan kesan bertahan dalam perkahwinan yang tidak sesuai.

Kesan Perceraian

Perceraian bukan sahaja mempunyai kesan antara suami dan isteri, tetapi kesan yang lebih besar akan dirasakan oleh anak-anak mereka. Perceraian membawa perubahan besar dalam kehidupan kanak-kanak, tidak kira usia mereka. Menyaksikan kehilangan kasih sayang antara ibu bapa mereka, melihat ibu bapa melanggar komitmen perkahwinan mereka, menyesuaikan diri dengan pergi dan balik ke dua rumah yang berbeza, semuanya mewujudkan perubahan besar bagi anak.

Perceraian juga disyaki dapat menggegarkan kesihatan mental anak-anak, kerana bagaimanapun, anak-anak sangat bergantung pada ibu bapa mereka dan berharap agar ibu bapa mereka dapat tetap bersama untuk menemani mereka hingga dewasa.

Walaupun kesan perceraian untuk diri sendiri, juga berkaitan dengan keadaan mental. Sebilangan besar orang yang telah bercerai atau gagal memulakan rumah tangga, terutama wanita, cenderung takut untuk memulakan hubungan baru kerana takut mengalami kegagalan kedua.

Baca juga: 7 Kesan buruk Perceraian untuk Kanak-kanak

Kesan Mengekalkan Perkahwinan yang Tidak Sesuai

Namun, menjaga perkahwinan yang tidak akur demi anak-anak bukanlah keputusan yang bijak. Menurut ahli psikologi Mel Schwartz L.C.S.W Psikologi Hari Ini , anak-anak cenderung meniru apa yang mereka lihat dalam hubungan ibu bapa mereka. Anak-anak akan belajar perkara yang salah mengenai perkahwinan. Mereka akan menganggap bahawa perkahwinan itu tidak menyenangkan, trauma, bahkan ada kemungkinan bahawa sukar bagi dia untuk menjalin hubungan ketika dia dewasa.

Bagi pasangan itu sendiri, perkahwinan yang tidak berpasangan boleh mencetuskan tekanan kepada kemurungan, baik untuk ibu dan ayah. Keadaan ini juga sering mencetuskan hubungan sulit.

Baca juga: 5 Petua Untuk Tetap Bahagia Selepas Bercerai

Jadi kesimpulannya, perceraian dan perkahwinan yang tidak terjalin mempunyai kesan negatif tersendiri. Oleh itu, pertimbangkan dengan teliti keputusan mana yang terbaik untuk diri sendiri dan anak-anak. Sekiranya anda mengalami masalah perkahwinan, berbincanglah dengan ahli psikologi . Anda boleh menghubungi ahli psikologi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Orang Yang Berkahwin Tidak Berkahwin Tetap Berkahwin.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Kesan Perceraian Terhadap Anak Muda dan Remaja.