Kesihatan

Inilah Sebab Terapi Psikologi Membantu Memulihkan Disfungsi Seksual

, Jakarta - Keharmonian dalam hubungan rumah tangga tidak dapat dipisahkan dari kepuasan seksual dengan pasangan. Disfungsi seksual boleh menjadi masalah yang tidak boleh dipandang ringan. Disfungsi seksual adalah keadaan yang menghalang seseorang daripada mempunyai keinginan seksual atau mendapat kepuasan seksual. Bukan hanya wanita yang menderita, keadaan ini dapat dirasakan oleh lelaki. Keadaan seperti ini tidak boleh diabaikan, kerana menyebabkan pasangan menjadi kurang harmoni.

Jenis disfungsi seksual yang dirasakan oleh wanita boleh merangkumi masalah dalam tindak balas seksual, orgasme dan kesakitan ketika cuba melakukan hubungan seks. Sementara itu pada lelaki, masalah seksual dalam bentuk disfungsi ereksi atau mati pucuk, gangguan ejakulasi, dan kehilangan keinginan seksual.

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai Gangguan Seksual Pedofilia

Apakah Jenis Gejala Disfungsi Seksual?

Disfungsi seksual antara lelaki dan wanita berbeza, gejalanya juga berbeza. Gejala disfungsi seksual pada wanita, iaitu:

  • Keinginan seksual yang rendah. Jenis disfungsi seksual ini paling sering terjadi pada wanita, yang dicirikan oleh hilangnya keinginan atau keinginan untuk melakukan hubungan seks.

  • Gangguan rangsangan seksual. Dalam keadaan ini, keinginan untuk melakukan hubungan seks tetap ada, tetapi seorang wanita sukar untuk terangsang dan mengekalkan rangsangan semasa melakukan aktiviti seksual.

  • Gangguan kesakitan seksual / dispareunia. Gejala adalah sakit ketika anda bersentuhan dengan vagina atau rangsangan seksual. Banyak perkara yang mencetuskan kesakitan ketika melakukan hubungan seksual, seperti vaginismus, pelinciran yang tidak mencukupi, dan otot faraj yang ketat.

  • Gangguan orgasme, iaitu kesukaran mencapai orgasme walaupun rangsangan dan rangsangan dilakukan secara berterusan.

Walaupun gejala disfungsi seksual pada lelaki adalah:

  • Disfungsi ereksi atau mati pucuk. Keadaan ini berlaku apabila seorang lelaki tidak dapat mengalami ereksi atau mengekalkan ereksi yang dia perlukan semasa melakukan persetubuhan.

  • Keinginan seksual menurun (libido). Keadaan ini sering dikaitkan dengan tahap hormon testosteron yang rendah di dalam badan. Apabila penurunan keinginan itu teruk, seorang lelaki sama sekali tidak berminat untuk melakukan hubungan seks.

  • Terdapat tiga jenis gangguan ejakulasi, iaitu ejakulasi dini (ejakulasi yang terjadi sebelum penembusan atau tidak lama selepas penembusan), ejakulasi lambat, dan ejakulasi terbalik (ejakulasi kembali ke pundi kencing dan bukannya keluar di hujung zakar melalui uretra).

Baca juga: Hati-hati, 5 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Mati Pucuk

Apa yang Menyebabkan Disfungsi Seksual?

Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

  • Keadaan fizikal atau perubatan yang mengganggu fungsi seksual. Keadaan ini termasuk diabetes, penyakit jantung dan vaskular, gangguan neurologi, penyakit kronik, penyalahgunaan dadah, dan kesan sampingan ubat-ubatan tertentu (salah satunya adalah antidepresan yang mengganggu keinginan dan fungsi seksual).

  • Keadaan hormon, seperti penurunan kadar hormon estrogen pada wanita, terutama selepas menopaus dan testosteron rendah pada lelaki, mengurangkan keinginan untuk melakukan aktiviti seksual.

  • Faktor psikologi, terutamanya tekanan, boleh menyebabkan disfungsi seksual. Selain itu, kegelisahan, kekhawatiran berlebihan terhadap prestasi seksual, masalah dalam hubungan atau perkahwinan, kemurungan, perasaan bersalah, dan kesan trauma masa lalu juga dapat memberi kesan.

Mengapa Terapi Psikologi Dapat Membantu Mengatasinya?

Faktor psikologi adalah penyebab keadaan ini, jadi terapi psikologi boleh menjadi jawapan untuk membantu mengatasi masalah ini. Terapi ini dilakukan oleh kaunselor terlatih untuk membantu seseorang mengatasi kegelisahan, ketakutan atau rasa bersalah yang mempengaruhi fungsi seksual.

Pemahaman mengenai seks dan tingkah laku seksual perlu dimiliki oleh penderita agar kegelisahan mengenai kemampuan seksual mereka dapat diselesaikan. Salah satu caranya adalah dengan bercakap secara terbuka dengan pasangan anda mengenai keperluan dan kegelisahan anda untuk menghilangkan halangan dalam kehidupan seks anda.

Baca juga: Inilah Yang Menyebabkan Kepuasan Seksual Berkurang

Disfungsi seksual dapat diatasi dengan bantuan terapi psikologi. Jangan memandang rendah keadaan disfungsi seksual, kerana boleh menjejaskan keharmonian pasangan anda. Anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih pasti. Kini anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda . Praktikal, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!