Kesihatan

Ketahui Bahaya Menggunakan Deodorizer dalam Seluar Dalam

, Jakarta - Ada satu kebiasaan yang sering dilakukan dan boleh membahayakan tanpa menyedarinya, yaitu menggunakan wangian atau detergen ketika mencuci pakaian dalam. Perkara ini sering dianggap menjadikan pakaian dalam lebih bersih. Tetapi tahukah anda, ternyata ia boleh mengganggu keadaan kesihatan vagina? Salah satunya meningkatkan risiko vaginosis bakteria (VB).

Vaginosis bakteria adalah jangkitan yang berlaku di kawasan wanita. Keadaan ini timbul kerana gangguan keseimbangan jumlah bakteria semula jadi aka flora normal di dalam vagina. Vaginosis bakteria sama sekali tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh membahayakan dan menyebabkan gejala yang cukup mengganggu. Untuk lebih jelas, lihat ulasannya di sini!

Baca juga: Keputihan yang berbau tidak sedap adalah petunjuk vaginosis bakteria

Risiko Vaginosis Bakteria kerana Wangian Seluar Dalam

Kebiasaan mencuci pakaian dalam dengan deterjen atau bahan kimia yang kuat boleh membahayakan. Selain dapat merosakkan seluar dalam dengan cepat, ini juga boleh mempengaruhi keadaan kesihatan organ wanita. Menggunakan wangian atau bahan kimia yang kuat pada seluar dalam dapat meningkatkan risiko vaginosis bakteria.

Sebelumnya, harap maklum, vaginosis bakteria adalah jangkitan yang boleh menyerang semua wanita. Walau bagaimanapun, risikonya dikatakan lebih tinggi pada wanita yang masih dalam usia pembiakan mereka. Terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab keadaan ini, salah satunya adalah kebiasaan menggunakan sabun, wangian, atau bahan kimia lain pada vagina atau seluar dalam.

Sebilangan orang berpendapat bahawa mencuci pakaian dalam mereka dengan wangian atau detergen yang mengandungi bahan kimia yang kuat dapat menjadikannya lebih bersih. Walau bagaimanapun, ini juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kawasan pembiakan. Oleh itu, perlu mengetahui kaedah terbaik untuk mencuci seluar dalam.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Cara Mendiagnosis Vaginosis Bakteria

Cara mencuci adalah salah satu faktor penentu kebersihan dan usia seluar dalam lebih lama atau tidak mudah rosak. Untuk mendapatkannya, disarankan untuk tidak mencuci pakaian dalam menggunakan mesin, mencampurkannya dengan pakaian lain, dan elakkan menggunakan detergen atau wangian yang mengandungi bahan kimia yang kuat.

Salah satu kesan yang boleh timbul dari kebiasaan menggunakan wangian atau bahan kimia di dalam vagina atau seluar dalam adalah peningkatan risiko vaginosis bakteria. Keadaan ini berlaku kerana terdapat banyak pertumbuhan bakteria di kawasan wanita. Ini kemudian menyebabkan ketidakseimbangan jumlah bakteria di dalam vagina.

Secara semula jadi, terdapat dua jenis bakteria di kawasan wanita, iaitu bakteria baik (Lactobacillus) dan bakteria jahat (anaerob). Bakteria baik berfungsi untuk membatasi pertumbuhan bakteria jahat dengan menjaga pH atau keasidan vagina normal. Sementara bakteria jahat biasanya akan meningkat jumlahnya apabila ada gangguan atau penurunan jumlah bakteria baik. Ini kemudian meningkatkan risiko vaginosis bakteria.

Sebenarnya, punca sebenar gangguan keseimbangan jumlah bakteria di dalam vagina masih belum diketahui. Namun, ada beberapa faktor yang dikatakan dapat meningkatkan risiko, mulai dari kebiasaan menggunakan minyak wangi dalam pakaian dalam, mengalami perubahan hormon, merokok aktif, riwayat jangkitan kelamin, tingkah laku seks yang tidak sihat, dan kebiasaan membersihkan vagina dengan sabun yang mengandungi minyak wangi.

Menjaga kesihatan organ intim harus dilakukan dengan cara yang betul, termasuk membersihkan vagina dengan air bersih sahaja dan mengelakkan penggunaan wangian dalam seluar dalam.

Baca juga: 3 Faktor Risiko untuk Vaginosis Bakteria

Sekiranya anda sakit, anda boleh membeli ubat atau produk kesihatan lain melalui aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Vaginosis bakteria.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Vaginosis bakteria.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Menghentikan Vaginosis Bakteria dari Kembali Berulang.
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. 8 Kesalahan Seluar Dalam Yang Boleh Menganggu Kesihatan Anda.