Kesihatan

Kenali Terapi CPAP untuk Merawat Sleep Apnea

, Jakarta - Apnea tidur adalah gangguan tidur yang berpotensi serius di mana pernafasan berulang kali berhenti semasa anda tidur. Sekiranya anda berdengkur terlalu kuat dan merasa letih walaupun selepas tidur nyenyak, kemungkinan besar anda akan mengalami apnea tidur .

Untuk merawat apnea tidur , anda mesti mengetahui jenisnya terlebih dahulu apnea tidur . Tiga jenis apnea tidur adalah apnea tidur obstruktif, pusat, dan kompleks. Satu kaedah rawatan apnea tidur adalah penggunaan terapi CPAP. Seperti apa terapi CPAP? Baca lebih lanjut di sini!

Terapi CPAP Digunakan Semasa Tidur

Untuk kes apnea tidur Sekiranya anda lebih ringan, doktor anda mungkin hanya mengesyorkan perubahan gaya hidup, seperti menurunkan berat badan atau berhenti merokok. Sekiranya anda mengalami alahan hidung, doktor anda akan mengesyorkan rawatan untuk alahan.

Sekiranya langkah-langkah ini tidak memperbaiki gejala atau apnea tidur lebih teruk lagi, ada kaedah lain yang disyorkan. Salah satunya adalah terapi CPAP. Tekanan Airway Positif Berterusan atau CPAP adalah terapi yang dilakukan dengan menggunakan mesin yang memberikan tekanan udara melalui topeng semasa anda tidur.

Baca juga: 5 Gangguan Tidur Ini Yang Perlu Anda Ketahui

Dengan CPAP tekanan udara sedikit lebih besar daripada udara di sekitarnya dan cukup untuk menjaga saluran pernafasan atas terbuka, mencegah apnea dan berdengkur. Penggunaan alat ini dapat memaksimumkan tidur malam yang berkualiti, sehingga dapat mengurangkan rasa mengantuk pada waktu siang. Selain itu, terapi ini juga dapat mengatasi masalah berkaitan kesihatan apnea tidur yang lain bermula dari tekanan darah tinggi, penyakit jantung, diabetes, dan strok.

Walaupun CPAP adalah kaedah rawatan yang paling biasa dan boleh dipercayai apnea tidur , sesetengah orang menganggap kaedah CPAP ini rumit dan menyusahkan. Kerana CPAP membuat anda harus tidur dengan mesin, maka pasangkan tali pada topeng untuk mendapatkan keselesaan dan keamanan yang tepat. Anda juga perlu mencuba lebih daripada satu jenis topeng untuk mengetahui yang mana yang selesa.

Jangan berhenti menggunakan mesin CPAP jika anda mengalami ketidakselesaan ini. Tanya doktor anda untuk mengetahui perubahan apa yang boleh anda buat untuk meningkatkan tidur anda.

Hubungi doktor anda jika anda masih berdengkur atau mula berdengkur lagi walaupun ada rawatan. Sekiranya anda mengalami perubahan berat badan, pengaturan tekanan mesin CPAP mungkin perlu disesuaikan.

Kesan Sampingan Menggunakan Terapi CPAP

Peranti CPAP perlu digunakan setiap malam pada waktu tidur. Sebilangan pesakit mengadu ketidakselesaan topeng, kesesakan hidung, dan hidung dan tekak kering ketika menggunakan CPAP.

Baca juga: Berdengkur Kerap, Waspada dengan Kematian Mendadak

Sebilangan orang juga menganggap peranti ini terlalu ketat dan tidak praktikal, terutama ketika dalam perjalanan. Malangnya, aduan ini kadang-kadang menyebabkan penggunaan yang tidak konsisten, atau penghentian ubat. Pemasangan topeng yang betul, gunakan pelembap , dan rawatan penyumbatan hidung oleh pakar ENT dapat membantu menyelesaikan masalah ini. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang sering dirasakan dan dialami oleh pengguna terapi CPAP:

1. Aerophagia

Ini adalah istilah perubatan untuk makan atau menelan udara. Aerophagia biasanya berlaku apabila tekanan CPAP terlalu tinggi, menyebabkan gas dan kembung.

2. Claustrophobia

Ramai orang merasa ketat ketika memakai topeng CPAP kerana topengnya sesuai di sekitar hidung. Perasaan claustrophobia dapat diperburuk bagi mereka yang memakai topeng muka penuh yang diletakkan di sekitar mulut dan hidung mereka.

3. Topeng Bocor

Sekiranya topeng CPAP tidak sesuai dengan baik atau tidak dibersihkan dengan betul, ia boleh menyebabkan kebocoran. Sekiranya berlaku kebocoran, mesin CPAP kemungkinan besar tidak dapat mencapai tekanan yang telah ditetapkan.

4. Kering, Bengkak atau Mimisan

Hidung yang kering atau tersumbat adalah kesan sampingan biasa CPAP kerana udara dari mesin ditiup ke saluran udara. Aliran udara yang berterusan ini juga boleh menyebabkan mimisan.

Baca juga: Kesesakan hidung, Gejala Sinusitis Sama dengan Selsema

5. Kerengsaan Kulit

Kerana topeng CPAP pas di wajah dan digunakan berulang kali, kulit dapat menjadi jengkel. Kesan sampingan CPAP ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit seperti ruam.

6. Mulut kering

Mulut kering adalah satu lagi kesan sampingan biasa bagi CPAP bagi mereka yang memakai topeng muka penuh, dan juga pesakit dengan topeng hidung yang menghembus nafas melalui mulut.

7. Jangkitan

Sekiranya mesin CPAP atau topeng CPAP tidak dibersihkan dengan betul secara berkala, jangkitan, seperti jangkitan paru-paru atau sinus, dapat terjadi.

8. Sakit kepala

Walaupun sakit kepala bukanlah kesan sampingan biasa dari CPAP, ia boleh berlaku jika tekanan mesin diatur terlalu tinggi atau jika ada penyumbatan pada sinus.

Rujukan:
Persatuan Tidur Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kesan Sampingan CPAP.
American Academy of Otolaryngology-Pembedahan Kepala dan Leher. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Airway Positif Berterusan (CPAP).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sleep Apnea.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found