Kesihatan

Inilah Cara Memeriksa Denyut Jantung Normal di Rumah

, Jakarta - Memeriksa nadi boleh menjadi salah satu cara untuk menentukan keadaan kesihatan seseorang. Kerana mengukur nadi sama dengan mengukur denyut jantung. Dengan kata lain, mengukur kadar nadi dapat menentukan kesihatan jantung yang merupakan salah satu organ penting bagi manusia.

Denyut jantung dapat dikesan melalui denyutan nadi kerana pengecutan jantung menjadikan kadar darah dan nadi di arteri meningkat. Denyut nadi ditentukan oleh bilangan arteri yang mengembang dan berkontrak dalam satu minit. Lalu, bagaimana memeriksa denyut nadi dengan mudah? Inilah ulasannya!

Baca juga: 4 Punca Serangan Jantung yang Tidak Sedar

Cara Memeriksa Kadar Nadi Normal

Untuk mengetahui sama ada nadi anda normal atau tidak, cukup mudah. Sebenarnya, anda boleh memeriksa nadi normal di rumah. Apa yang anda perlukan untuk mengukur nadi anda adalah jam randik . Anda tidak perlu bersusah payah melihat jam randik istimewa, kerana anda boleh menggunakan jam randik terdapat dalam telefon bimbit anda.

Langkah pertama untuk memeriksa nadi anda adalah dengan meletakkan hujung jari telunjuk dan jari tengah di pergelangan tangan, di pangkal ibu jari anda. Kemudian tekan kedua-dua hujung jari untuk merasakan nadi. Selain pergelangan tangan, anda juga boleh memeriksa denyutan di bahagian depan leher, pangkal paha, dan belakang lutut.

Selepas anda menekan dua hujung jari, anda akan merasakan nadi. Kemudian, hitung nadi selama 15 saat menggunakan jam randik . Selepas itu, kalikan hasil nadi yang anda kirakan lebih awal dengan nombor 4. Contohnya, jika dalam 15 saat nadi anda adalah 19, maka kalikan nombor itu dengan 4. Kemudian hasil pendaraban adalah 76. Iaitu, anda nadi berdegup 76 kali per minit.

Baca juga: 8 Makanan Ini Sihat Untuk Jantung Anda

Kadar Nadi Normal

Selepas anda memeriksa nadi anda, anda juga harus mengetahui jumlah nadi normal. Lalu, berapakah bilangan denyutan normal yang sebenarnya? Anda juga harus memperhatikan penjelasan berikut!

Anda juga perlu tahu bahawa bilangan sebenar denyut nadi seseorang boleh berbeza-beza. Ia bergantung pada beberapa faktor seperti usia, kesihatan, dan aktiviti fizikal. Semasa seseorang sedang berehat, nadi akan berada dalam jumlah yang rendah. Rata-rata orang mempunyai denyutan sekitar 60-100 denyutan seminit. Semakin sihat seseorang, semakin rendah kadar nadi.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian lain mendedahkan perkara yang berbeza. Ada yang berpendapat bahawa kadar nadi normal seseorang harus diubah menjadi 50-70 denyutan seminit. Sebenarnya, ketika seseorang sedang berehat dan kadar nadi lebih daripada 76 denyutan seminit, orang tersebut dianggap mempunyai risiko serangan jantung yang tinggi.

Juga perlu mengetahui beberapa perkara yang mempengaruhi kadar nadi. senaman, kafein, rokok, amfetamin, anemia, dan alkohol akan membuat denyutan nadi cepat. Sementara nadi yang rendah ketika berehat akan dipengaruhi oleh tahap kecergasan, hipotiroidisme, dan penyakit jantung. Selain itu, kadar nadi yang rendah juga dapat disebabkan oleh penyakit jantung, kegagalan jantung, penyakit vaskular, dan gumpalan darah di kaki dan lengan.

Baca juga: 5 Gaya Hidup Sihat untuk Jantung yang Sihat

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara memeriksa nadi normal? Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai melalui aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda juga boleh bertanya kepada doktor melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!