Kesihatan

Petua Penting Bagi Mereka Yang Ingin Sauna

, Jakarta - Setelah seharian penat melakukan aktiviti, merehatkan badan dengan sauna adalah kaedah paling selesa untuk menyegarkan badan semula. Namun, kerana sauna dilakukan di ruangan di mana suhunya cukup panas, ada hal-hal yang perlu anda perhatikan agar sauna dapat selamat.

Mengambil mandi wap atau sauna di bilik panas memang dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, salah satunya adalah merehatkan otot-otot badan yang tegang akibat aktiviti letih, sehingga tubuh menjadi segar selepas itu. Tetapi tahukah anda bahawa sauna juga boleh menimbulkan risiko keselamatan jika tidak dilakukan dengan teliti?

Kejadian orang yang mengalami luka bakar ketika berada di sauna sering berlaku akibat menyentuh pemanas atau sumber haba lain di bilik sauna secara tidak sengaja. Orang yang mengalami serangan jantung ketika berada di sauna tidak sebilangan kecil. Ini kerana orang yang mempunyai penyakit jantung terkejut dengan perubahan suhu yang drastik ketika mereka memasuki sauna atau setelah keluar dari sauna dan terkena air sejuk.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Segera Sebelum Memasuki Sauna

 • Pastikan badan anda sentiasa terhidrat dengan meminum banyak air sebelum memasuki ruang sauna.
 • Pastikan anda telah makan makanan yang sihat sebelum sauna, tetapi elakkan makan makanan berat 30-60 minit sebelum sauna.
 • Elakkan minum minuman beralkohol sebelum dan selepas sauna.
 • Basahkan badan dengan berendam di kolam hangat atau kolam pusaran untuk menyiapkan badan untuk suhu yang lebih panas di ruang sauna.
 • Tanggalkan semua pakaian anda dan pakai tuala yang disediakan. Atau anda juga boleh menggunakan t-shirt kapas dan seluar pendek untuk sauna.
 • Gunakan topi sauna yang diperbuat daripada tuala untuk melindungi kepala anda dari panas sauna.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Di Sauna

 • Anda boleh duduk atau berbaring ketika berada di ruang sauna. Walau bagaimanapun, jika lantai di ruang sauna sejuk, anda harus duduk tanpa kaki di atas lantai supaya suhu antara badan dan kaki anda tidak terlalu berbeza.
 • Gores atau tekan kulit lengan, kaki, perut dan punggung anda dengan lembut supaya pori-pori badan anda lebih terbuka semasa sauna, sehingga toksin dalam badan anda dapat dikeluarkan secara semula jadi melalui peluh.
 • Pastikan pernafasan anda stabil dengan melakukan pernafasan perut atau pernafasan penuh.
 • Elakkan melakukan sauna di tempat yang gelap atau terlalu redup kerana boleh mencetuskan sistem saraf parasimpatik dan boleh membuat anda ingin pingsan.
 • Pastikan bilik sauna lembap dengan menambahkan air ke pemanas. Oleh itu, anda boleh berpeluh lebih banyak.
 • Jauhkan jarak anda dari pemanas dan berhati-hati ketika anda ingin menuangkan air di atas dapur arang.
 • Masa maksimum untuk melakukan sauna adalah 20 minit. Namun, jika anda merasa lemah, segera keluar dari sauna.

Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Sauna

 • Minum 2-4 gelas air, tetapi bukan air suam.
 • Mengejutkan badan dengan memercikkan air sejuk setelah keluar dari sauna boleh bermanfaat untuk menutup liang pori, mendorong darah mengalir kembali ke inti, dan meningkatkan pertahanan semula jadi anda. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak boleh digunakan oleh anda yang menghidap penyakit jantung, penghidap asma, atau anda yang berada di sauna untuk pertama kalinya.

Bagi anda yang ingin mencuba sauna untuk pertama kalinya, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor anda sama ada keadaan kesihatan anda selamat untuk sauna. Anda juga boleh meminta nasihat kesihatan doktor melalui aplikasi tersebut . Dalam , anda boleh menghubungi doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video. Anda juga boleh membeli pelbagai produk kesihatan di . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan melalui aplikasi dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Kini, anda juga boleh melakukan pelbagai ujian kesihatan tanpa meninggalkan rumah dengan menggunakan fitur tersebut Makmal Perkhidmatan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.