Kesihatan

Prosedur X-ray dada untuk Mengesan Kegagalan Jantung Kongestif

, Jakarta - Kegagalan jantung atau kegagalan jantung adalah keadaan di mana pam jantung lemah, sehingga tidak dapat mengedarkan darah yang cukup ke seluruh badan. Dalam dunia perubatan, keadaan ini juga dikenali sebagai kegagalan jantung kongestif. Terdapat beberapa perkara yang mencetuskan seseorang untuk mengalami kegagalan jantung, seperti hipertensi, anemia, dan penyakit jantung.

Sebagai langkah pertama, terdapat beberapa ujian sokongan yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis kegagalan jantung pada seseorang. Salah satu ujian ini adalah sinar-X dada atau juga dikenali sebagai sinar-X dada X-ray . Sementara itu, jika keadaan itu berlaku secara tiba-tiba, doktor terlebih dahulu akan mengambil tindakan untuk menstabilkan keadaan pesakit, dan kemudian melakukan ujian sokongan. Ayuh, fahami selok-belok sinar-X dada untuk mengesan kegagalan jantung kongestif melalui ulasan berikut!

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Kegagalan Jantung Kongestif

X-ray dada untuk Pengesanan Gagal Jantung

X-ray dada adalah prosedur yang menggunakan dosis kecil sinaran pengion untuk menghasilkan gambar bahagian dalam dada. Secara umum, prosedur ini dapat digunakan untuk menilai prestasi paru-paru, jantung, dan dinding dada. Oleh itu, prosedur ini hanya dapat mengesan kegagalan jantung kongestif, ia juga dapat membantu mendiagnosis gejala seperti sesak nafas, batuk berterusan, demam, sakit dada atau kecederaan.

Prosedur ini juga dapat digunakan untuk membantu mendiagnosis dan memantau rawatan untuk pelbagai keadaan paru-paru seperti radang paru-paru, emfisema dan barah. Oleh kerana sinar-X dada cepat dan mudah dilakukan, ia sangat berguna dalam diagnosis dan rawatan kecemasan.

Fungsi lain dari sinar-X dada adalah untuk melihat ukuran dan bentuk jantung. Kelainan pada ukuran dan bentuk jantung dapat menunjukkan masalah fungsi jantung. Doktor juga menggunakan prosedur sinar-X dada untuk memantau jantung selepas pembedahan. Doktor boleh memeriksa untuk melihat apakah ada bahan implan di tempat yang tepat, dan mereka dapat memastikan anda tidak mengalami kebocoran udara atau penumpukan cecair.

Sementara itu, kegagalan jantung kongestif dapat dilihat dari jantung yang membesar, bayangan dapat menunjukkan dilatasi ventrikel / hipertrofi atau perubahan pada saluran darah yang kemudian mencerminkan peningkatan tekanan paru.

Anda juga boleh berbincang dengan doktor di mengenai prosedur sinar-X dada untuk mengesan penyakit jantung atau cara lain yang dapat mendiagnosis penyakit jantung. Terutama jika anda mengalami simptom masalah jantung seperti sesak nafas atau degupan jantung yang lebih cepat. Ingat, rawatan awal adalah penting untuk mencegah komplikasi yang tidak diingini.

Baca juga: 7 Penyakit Ini Boleh Diketahui Dari Sinar X Dada

Apakah Prosedur untuk X-Ray Dada?

Tidak banyak persiapan yang perlu anda lakukan untuk melakukan X-ray dada. Anda mungkin hanya perlu menanggalkan perhiasan, cermin mata, tindik badan, atau logam lain. Juga beritahu doktor anda jika anda mempunyai implan pembedahan, seperti injap jantung atau alat pacu jantung. Doktor anda mungkin memilih sinar-X dada jika anda mempunyai implan logam. Kerana imbasan lain, seperti MRI, boleh berisiko bagi orang yang mempunyai implan logam di dalam badan mereka.

Sebelum melakukannya, anda akan memakai pakaian khas. X-ray dada juga akan dilakukan di bilik khas dengan kamera mudah alih yang dilekatkan pada lengan logam yang besar. Anda akan berdiri di sebelah "pinggan". Plat ini boleh mengandungi filem sinar-X atau sensor khas yang merakam gambar di komputer. Anda juga akan diminta memakai celemek plumbum untuk menutup kemaluan anda. Ini kerana sperma dan telur wanita boleh rosak akibat radiasi.

Juruteknik akan memberitahu anda cara berdiri dan akan merakam pandangan depan dan sisi dada. Semasa gambar diambil, anda mesti menahan nafas agar dada tetap pegun. Sekiranya anda bergerak, gambar mungkin menjadi kabur. Apabila sinaran melewati badan dan ke piring, bahan yang lebih padat, seperti otot tulang dan jantung akan kelihatan putih. Pemeriksaan ini mengambil masa lebih kurang 2p minit.

Baca juga: Disebut Pembunuh Senyap, Seberapa Berbahaya Adakah Gagal Jantung Kongestif?

Doktor biasanya akan menjamin keselamatan prosedur ini kerana kesan pendedahan radiasi agak kecil. Manfaat diagnostik pemeriksaan ini lebih besar. Walau bagaimanapun, doktor tidak mengesyorkan X-ray dada jika anda hamil. Ini kerana radiasi boleh membahayakan bayi dalam kandungan.

Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Gagal Jantung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. X-Ray Dada.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gagal Jantung.