Kesihatan

Perhatikan, ini adalah 3 sebab dan gejala alahan seks yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Ketika anda mendengar kata "seks", apa yang terlintas di fikiran anda? Percintaan, keperluan biologi, keinginan untuk mempunyai anak, atau penyakit kelamin? Bagaimana dengan alahan? Jangan salah faham kamu tahu , ada sebilangan wanita atau lelaki yang alah kepada seks atau aktiviti seksual.

Hubungan seksual yang semestinya menyenangkan dan menjadi salah satu kunci keharmonian rumah tangga, sebenarnya menjadi penderitaan bagi mereka yang alah kepada seks. Jadi, apakah gejala alergi seks yang biasanya dialami oleh penghidapnya?

Baca juga: Inilah sebab mengapa lelaki gagal melakukan hubungan seks kerana zakar melengkung

1. Sensasi Membakar Kerana Sperma

Alergi terhadap sperma agak jarang berlaku, tetapi sebenarnya keadaan ini dapat dialami oleh segelintir wanita semasa melakukan hubungan seks. Menurut kajian dari jurnal Kesuburan Manusia tajuk "Menguji hipersensitiviti terhadap spermatozoa bebas cecair mani", alahan pada sperma atau Hipersensitiviti terhadap Air mani Manusia (HHS), pertama kali didokumentasikan pada akhir 1950-an.

Sejak itu, terdapat banyak laporan mengenai keadaan HHS di berbagai negara. Walau bagaimanapun, kelaziman sebenarnya tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, HHS kini dilaporkan semula sebagai keadaan yang jarang berlaku.

Jadi, apakah gejala alergi seks yang berkaitan dengan sperma? mengikut Persatuan Antarabangsa untuk Perubatan Seksual, Gejala alahan sperma yang biasa termasuk pembengkakan, kemerahan, sakit, gatal-gatal, dan sensasi terbakar di kawasan vagina. Gejala ini biasanya muncul sekitar 10-30 minit hubungan faraj dengan sperma.

Dalam beberapa kes, gejala boleh muncul di bahagian lain badan yang bersentuhan dengan air mani. Contohnya, kulit atau mulut. Bimbang, alergi sperma boleh menyukarkan penghidap bernafas atau anafilaksis (kejutan disebabkan oleh reaksi alergi yang teruk). Itu menakutkan, bukan?

2. Ruam dan Gatal Kerana Kondom

Selain sperma, kondom (terutamanya kondom lateks) adalah salah satu penyebab alahan seks yang perlu diperhatikan. Menurut David Lang, ketua Jabatan Alergi dan Imunologi Klinik Cleveland, wanita lebih cenderung mengalami reaksi alergi terhadap kondom lateks daripada lelaki. Macam mana boleh jadi?

Baca juga: 6 Perkara Ini Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Tidak Berhubungan Seks

Sebabnya, selaput lendir faraj menyerap protein lateks lebih cepat daripada membran di zakar. Semasa hubungan seks, wanita yang mengalami alahan lateks mungkin mengalami pembengkakan faraj, kemerahan, ruam, dan gatal.

"Pendedahan kondom pada selaput lendir wanita dengan alergi lateks boleh mencetuskan reaksi sistemik yang serius," kata David. .

Di samping itu, dalam kes yang jarang berlaku, alergi kondom boleh mencetuskan kejutan anafilaksis yang menyebabkan peningkatan kadar jantung hingga sukar bernafas.

3. Selesema Selepas Orgasme

Pernah mendengar tentang alahan seks yang disebut sindrom penyakit postorgasmic (POI)? POIS adalah alahan seks yang agak jarang berlaku. Seseorang yang menderita keadaan ini mengalami pelbagai keluhan setelah mencapai klimaks, alias orgasme (sama ada dengan pasangan atau melancap).

Sukar untuk dipercayai, tetapi sebenarnya orgasme adalah salah satu penyebab alahan seks yang mungkin dialami oleh beberapa orang. Apakah simptom alergi seks POIS?

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional (NIH) - Pusat Maklumat Penyakit Genetik dan Jarang , penghidap POIS biasanya mengalami gejala dan alahan seperti selesema selepas orgasme. Dalam kebanyakan kes, alergi seks satu ini berlaku pada lelaki (selepas ejakulasi), dan jarang berlaku pada wanita.

Nah, berikut adalah beberapa gejala POIS menurut NIH, iaitu:

 • Hidung tersumbat;
 • Keletihan;
 • Demam;
 • Hidung tersumbat;
 • Perubahan emosi;
 • Mata gatal;
 • Masalah ingatan atau tumpuan;
 • Sakit tekak;
 • Kesakitan atau kelemahan otot;
 • Berpeluh;
 • Sakit kepala.

Gejala di atas boleh berkembang dalam beberapa saat, minit, atau beberapa jam selepas orgasme. Gejala alahan seks ini berlangsung selama dua hingga tujuh hari sebelum hilang sendiri.

Baca juga: 3 Disfungsi Seksual yang mudah dijangkiti oleh Wanita

Sehingga kini, punca sebenar POIS tidak diketahui dengan pasti. Namun, disyaki bahawa keadaan ini dipicu oleh gangguan autoimun atau alergi, yang menyebabkan reaksi keradangan terhadap zat dalam air mani lelaki itu sendiri.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan lain mengenai seks? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Pusat Maklumat Institut Kesihatan Nasional - Genetik dan Penyakit Jarang. Diakses pada tahun 2020. Sindrom penyakit postorgasmic
Persatuan Antarabangsa untuk Perubatan Seksual. Diakses pada tahun 2020. Apa itu alahan sperma?
Kesuburan Manusia. Diakses pada tahun 2020. Menguji hipersensitiviti terhadap spermatozoa bebas cecair mani Mempunyai Alergi Lateks?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. 4 Jenis Kondom Selamat untuk Anda
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai kondom dan alahan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found