Kesihatan

Bukan sekadar Membina Otot, Inilah Kelebihan Testosteron Hormon

Jakarta - Tebak hormon apa yang sering dikenali dengan adam? Bagi anda yang menjawab testosteron, jawapannya betul! Testosteron dikenali sebagai hormon yang mempengaruhi libido, pembentukan jisim otot, dan tahap tenaga daya tahan. Bukan hanya itu, hormon ini juga mempengaruhi perubahan ciri seks sekunder pada lelaki ketika akil baligh. Contohnya, suara akan menjadi lebih berat.

Walaupun begitu, hormon "lelaki" ini juga dimiliki dalam badan wanita kamu tahu. Dengan kata lain, hormon testosteron juga dihasilkan secara semula jadi di dalam badan wanita. Lalu, apa fungsi atau faedah hormon testosteron untuk lelaki dan wanita?

Baca juga : Berhati-hati dengan Gangguan Testosteron pada Kanak-kanak lelaki

Seks hingga Ketahanan

Seperti yang dijelaskan di atas, hormon testosteron juga dihasilkan secara semula jadi di dalam badan wanita. Begitu juga, hormon estrogen sering disebut sebagai hormon wanita. Lalu, apa fungsi testosteron hormon wanita?

1. Mengatur Gangguan Seks

Sama seperti lelaki, pada wanita hormon ini juga bertanggungjawab untuk mengatur libido dan keseronokan yang mereka rasakan semasa berhubungan seks. Menurut beberapa kajian, wanita yang kekurangan hormon ini, boleh menyulitkan mereka untuk mencapai orgasme.

2. Membina Otot

Terdapat sebilangan wanita yang suka bersenam dengan kuat agar otot lebih terbentuk. Namun, jika hasilnya tidak ada, itu mungkin disebabkan oleh kadar testosteron yang rendah dalam tubuh. Kerana hormon ini berfungsi untuk membantu sintesis protein yang diperlukan untuk meningkatkan jisim otot. Dengan kata lain, kekurangan hormon ini akan menyukarkan wanita untuk membentuk otot badan.

3. Rintangan Badan

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, faedah testosteron pada wanita berkaitan dengan ketahanan badan. Sekiranya badan anda selalu merasa letih, mungkin badan anda mengalami kekurangan hormon ini. Menurut kajian Kanada, wanita yang mempunyai kadar testosteron rendah cenderung merasa lebih letih. Contohnya, jika anda biasa berjoging selama 40 minit, tetapi baru-baru ini anda hanya kuat selama 20 minit.

Baca juga: Wanita dengan Masalah Misai atau Masalah Hormon?

Kebaikan Testosteron pada Lelaki

Hormon ini sebenarnya meningkat semasa akil baligh dan mencapai puncaknya ketika seorang lelaki berumur sekitar 20 tahun. Nah, apabila usia sudah memasuki usia tiga tahun, tahap hormon ini akan menurun sekitar satu peratus setiap tahun. Berikut adalah fungsi testosteron hormon lelaki.

  1. Kurangkan Lemak Perut untuk Menarik

Lingkaran pinggang seorang lelaki tidak hanya dipengaruhi oleh makanan. Kerana keadaan ini juga dapat dipengaruhi oleh tahap hormon ini. Menurut pakar, terapi hormon testosteron pada seorang lelaki boleh mempengaruhi keliling pinggangnya. Menurut seorang profesor perubatan dan onkologi di Johns Hopkins University School of Medicine, Amerika Syarikat (AS), kebanyakan kajian menunjukkan pengurangan jumlah lemak perut pada lelaki yang diberi testosteron.

Menariknya, testosteron juga berperanan dalam daya tarikan lelaki. Tidak percaya? Menurut kajian dari Wayne State University, AS, tahap hormon ini yang tinggi dalam tubuh dapat menjadikan wanita lebih menarik perhatian wanita.

2. Mempengaruhi Sistem Reproduktif

Apabila seorang lelaki membesar, pengeluaran hormon ini secara automatik akan meningkat di dalam badan. Nah, inilah yang mendorong pembentukan dan perubahan lebih lanjut dalam Mr. P dan testis. Pada masa ini, testis akan menghasilkan sperma setiap hari dalam kuantiti yang banyak. Sebaliknya, apabila tahap testosteron dalam badan rendah, lelaki mungkin mengalami disfungsi ereksi.

Baca juga: Testosteron berlebihan, apakah tanda-tandanya?

3. Keinginan Seksual

Semasa pembentukan Mr. P dan testis mengalami perubahan, lelaki yang sedang membesar juga akan mengalami dorongan seksual atau keinginan seksual. Peningkatan testosteron juga akan menyebabkan perubahan pada tubuh dan otot lelaki. Pakar mengatakan, pada masa ini mereka akan mendapat rangsangan seksual dan bahkan melakukan aktiviti seksual. Kedua-dua perkara ini dapat meningkatkan tahap testosteron yang dihasilkan.

Sebagai tambahan kepada tiga perkara di atas, hormon ini juga berperanan dalam:

  • Menggalakkan pertumbuhan rambut di wajah dan badan.
  • Mengekalkan gairah seksual.
  • Mengekalkan ketumpatan tulang.
  • Menggalakkan pertumbuhan rambut di wajah dan badan.
  • Menjadikan suara lebih kuat.
  • Membantu penghasilan sperma.
  • Mengekalkan kesuburan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Testosteron pada Tubuh.
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Testosteron.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Wanita Mempunyai Tahap Rendah
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Testosteron?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found