Kesihatan

Ini adalah prosedur diagnostik yang dilakukan oleh pakar paru-paru

, Jakarta - Dalam menangani begitu banyak jenis penyakit pada tubuh manusia, doktor dibahagikan kepada pelbagai kepakaran. Satu jenis pakar yang akan dibincangkan lebih lanjut kali ini adalah pakar paru. Seperti namanya, pakar paru adalah pakar yang merawat penyakit dan pelbagai gangguan paru-paru.

Penyakit paru-paru adalah gangguan pernafasan yang agak biasa. Penyakit ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Bermula dari genetik, jangkitan, risiko pekerjaan, dan tabiat merokok. Nah, tugas utama pakar paru adalah mendiagnosis dan menentukan jenis rawatan yang tepat untuk pelbagai masalah dalam sistem pernafasan.

Pakar paru boleh bekerja secara bebas dengan membuka latihan swasta atau bekerja di hospital, terutama di unit rawatan intensif.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Penyakit Paru-paru yang Biasa

Penyakit Apa yang Boleh Diubati?

Terdapat sebilangan besar gejala yang dapat muncul ketika paru-paru terjejas. Bermula dari batuk yang tidak hilang, sesak nafas, hingga batuk darah. Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Dalam keadaan tertentu, pengamal am akan merujuk kepada pakar paru.

Beberapa contoh penyakit yang dapat dirawat oleh pakar paru adalah:

1. Asma

Asma berlaku kerana radang saluran pernafasan dan membuat penghidap mengalami sesak nafas dan berdehit (bunyi nafas). Gejala asma boleh muncul disebabkan oleh pengaruh jangkitan, pencemaran, atau disebabkan oleh alahan.

2. Radang paru-paru

Juga dikenali sebagai pneumonia 'paru-paru basah' adalah penyakit berjangkit paru-paru yang menyebabkan penderita mengalami batuk, sesak nafas, dan demam. Keadaan ini lebih berbahaya jika berlaku pada kanak-kanak, orang tua, atau mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Menjaga Kesihatan Paru

3. Penyakit Paru-paru

Penyakit paru-paru interstitial adalah istilah perubatan untuk menggambarkan sekumpulan masalah paru-paru yang mempengaruhi tisu paru-paru. Gangguan tisu ini boleh merosakkan struktur dan fungsi paru-paru.

4. Bronkitis

Bronkitis adalah keadaan keradangan yang berlaku di saluran pernafasan kerana jangkitan atau pendedahan jangka panjang kepada bahan pencemar, seperti asap rokok. Penyakit ini menyebabkan penghidap batuk disertai dengan kahak kuning, kelabu, atau hijau.

5. Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah penyakit paru-paru jangka panjang yang menggambarkan bronkitis kronik dan emfisema. Orang yang menghidap penyakit ini pada amnya akan mengalami batuk kahak dan sesak nafas untuk waktu yang lama kerana tersumbat pada saluran pernafasan.

6. Penyakit Paru Pekerjaan

Penyakit ini berlaku apabila penghidapnya menghirup perengsa tertentu seperti habuk, bahan kimia, dan asap berlebihan kerana risiko pekerjaan. Bahan yang dihirup menyebabkan paru-paru terganggu dan tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Pakar paru juga merawat pelbagai penyakit dan gangguan organ paru-paru lain, seperti tumor paru-paru, embolisme paru, efusi pleura, tuberkulosis, pneumotoraks, pembengkakan paru-paru, dan kegagalan pernafasan.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Melakukan X-ray Paru

Bagaimana Pakar Paru-paru Mendiagnosis Penyakit

Bukan hanya merawat penyakit yang berkaitan dengan paru-paru, pakar paru juga mempunyai tugas untuk melakukan pemeriksaan dan prosedur perubatan yang berkaitan dengan paru-paru dan sistem pernafasan. Prosedur perubatan yang biasanya mereka lakukan adalah:

  • Ujian fungsi paru-paru, untuk mengetahui seberapa baik prestasi paru-paru.

  • Bronkoskopi, untuk memeriksa saluran udara dan mencari kemungkinan masalah dengan trakea, tekak, atau laring.

  • Uji oksimetri nadi, untuk melihat tahap ketepuan oksigen dalam darah.

  • Thoracocentesis , untuk mengeluarkan cecair atau udara dari paru-paru.

  • Kajian tidur , untuk mendiagnosis gangguan tidur seperti apnea tidur.

  • Biopsi pleura dan paru-paru, yang mengambil sampel tisu untuk pemeriksaan lanjut.

  • Lobektomi, untuk membuang satu cuping paru-paru.

  • Ultrasound dada, untuk memeriksa dan melihat struktur organ pernafasan.

  • Pengurusan saluran udara dan trakeostomi, untuk mengamankan saluran udara dan memastikan fungsi pernafasan yang betul.

Itu sedikit penjelasan mengenai pakar pulmonari. Sekiranya anda mengalami masalah paru-paru atau pernafasan, segera berjumpa doktor di hospital pilihan anda. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat temu janji secara langsung dengan pakar paru di hospital melalui aplikasi , kamu tahu. Tunggu apa lagi? Ayuh muat turun aplikasinya sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found