Kesihatan

Ingat, ini adalah 7 perkara penting yang perlu dilakukan oleh wanita setelah bercinta

Jakarta - Banyak wanita menyedari apa yang harus dilakukan ketika ingin bercinta dengan pasangannya. Bermula dari mempersiapkan diri, membina keakraban, hingga mengatur suasana hati. Persoalannya, sudah tahu apa yang harus dilakukan setelah bercinta?

Percintaan di tempat tidur menguras tenaga. Namun, bagi anda yang tertidur dengan segera, bersenang-senang di telefon, atau menonton televisyen setelah bercinta, rasanya anda perlu cemas. Kerana, ada beberapa perkara penting yang perlu dilakukan setelah melakukan hubungan seks.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus dilakukan oleh wanita setelah melakukan hubungan seks:

Baca juga:Berikut adalah 7 kebaikan hubungan intim untuk kesihatan

  1. Jangan lupa kencing

Ingin mengetahui punca salah satu penyebab jangkitan saluran kencing (UTI) pada wanita? Menurut jurnal di US National Library of Medicine National Institutes of Health, “Jangkitan saluran kencing"Hubungan seksual adalah penyebab UTI yang agak biasa. Macam mana boleh jadi?

Ini kerana hubungan seksual dapat mendorong penghijrahan bakteria ke dalam uretra (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing) dan pundi kencing. Nah, inilah yang akhirnya boleh menyebabkan UTI dan menimbulkan pelbagai gejala.

Ingat, UTI lebih berisiko bagi wanita berbanding lelaki. Sebabnya adalah bahawa uretra betina dekat dengan dubur, jadi lebih mudah bakteria masuk dan menyebar ke dalam faraj, termasuk uretra. Kedua, uretra betina lebih pendek daripada uretra wanita. Ini bermaksud bahawa bakteria akan lebih mudah memasuki uretra.

Jadi, apa hubungan antara UTI dan membuang air kecil selepas hubungan seks? Nah, ternyata kencing selepas hubungan seks dapat membantu mengeluarkan bakteria dari uretra. Walaupun belum ada bukti kukuh, tidak ada salahnya mengikuti amalan ini. Menurut beberapa pakar, membuang air kecil selepas hubungan seks dapat membantu mengurangkan risiko UTI. Terutama pada wanita yang lebih terdedah kepada UTI.

  1. Basuh Faraj dengan lembut

Selain membuang air kecil selepas melakukan hubungan seks, mencuci vagina adalah sesuatu yang mesti dilakukan setelah bercinta. Ingatlah, setelah melakukan hubungan seks, vagina dapat terkena pelbagai jenis bakteria. Kotoran ini boleh masuk dari pelincir, seks oral (mulut), atau alat bantu seks (mainan seks).

Lalu, bagaimana membersihkan faraj dengan betul? Gunakan air suam dengan sabun ringan. Seterusnya, basuh organ intim dari depan ke belakang. Tujuannya agar bakteria di dubur tidak merebak ke vagina.

Baca juga: Inilah 6 Cara Betul untuk Menjaga Kebersihan Miss V

  1. Basuh tangan anda sehingga bersih

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), mencuci tangan adalah salah satu kaedah terbaik untuk melindungi diri daripada kuman, bakteria, atau virus. Nah, mencuci tangan selepas melakukan hubungan seks, boleh menjadi kaedah terbaik untuk menyingkirkan bakteria yang melekat pada tangan anda setelah menyentuh alat kelamin pasangan anda.

4. Ganti dengan yang Longgar

Selain tiga perkara di atas, ada juga perkara lain yang perlu dilakukan setelah bercinta. Selepas membersihkan vagina dan tangan, pilih pakaian yang longgar dan diperbuat daripada kapas. Pakaian seperti ini dapat menyerap peluh dengan baik. Sebagai gantinya, gunakan pakaian yang terbuat dari nilon yang sangat ketat, kerana dapat membatasi peredaran udara.

  1. Minum air

Cuba minum segelas air selepas hubungan seks. Perkara sederhana ini dapat membantu kita memenuhi keperluan cecair badan dan memulihkan tenaga. Bukan hanya itu, minum air selepas hubungan seks juga dapat mempercepat keinginan untuk membuang air kecil. Dengan kata lain, risiko mendapat UTI akan lebih kecil.

Baca juga: Petua dan Faedah Selesa untuk Berhubungan Seks di Usia Tua

  1. Makan Makanan ringan yang sihat

Sekiranya anda merasa lapar selepas berhubungan seks, jangan makan makanan berminyak dan berlemak. Namun, memakan makanan ringan yang kaya dengan probiotik, seperti yogurt, dapat membantu membekalkan bakteria di dalam vagina. Selain itu, makanan ringan yang sihat juga dapat membantu mengembalikan tenaga setelah melakukan hubungan seksual.

  1. Membuat, Tidak Salah

Daripada bersenang-senang di telefon atau tidur atau menonton televisyen, lebih baik meneruskan momen romantis dengan pasangan anda. Menurut kajian dalam jurnal Buletin Personaliti dan Psikologi SosialMembuat selepas seks dapat melepaskan hormon oksitosin. Hormon ini akan membuat anda merasa lebih bahagia dan selesa dengan pasangan anda.

Nah, anda sudah tahu apa yang harus dilakukan setelah bercinta. Bagaimana, berminat untuk mencubanya?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar dari rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada tahun 2020. Kebersihan Badan, Muka, & Gigi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai mengintip selepas hubungan seks.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Saluran Kencing.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan & Seks. Perkara Yang Harus Anda (dan Tidak Perlu) Lakukan Selepas Seks.