Kesihatan

Benarkah Terapi Reiki Jepun Berkesan dalam Mengatasi Berbagai Penyakit?

"Reiki adalah terapi yang dilakukan dengan memindahkan tenaga sejagat dari telapak praktisi ke tubuh pesakit. Terapi alternatif dari Jepun ini dipercayai dapat melancarkan tenaga di dalam badan sehingga gejala penyakit ini dapat dikurangkan. Malangnya, rawatan ini tidak terbukti secara saintifik berkesan. "

, Jakarta - Tidak hanya rawatan perubatan, banyak orang juga berminat dengan perubatan alternatif. Salah satunya adalah ubat alternatif reiki yang berasal dari Jepun dan telah dikaji sejak 2500 tahun yang lalu. Reiki adalah bentuk terapi pelengkap yang menggunakan aliran tenaga untuk penyembuhan.

Ubat alternatif Reiki dilakukan dengan memindahkan tenaga sejagat dari telapak pengamal ke tubuh seseorang. Walaupun begitu, rawatan ini masih cukup kontroversial kerana belum terbukti secara saintifik. Namun, tidak sedikit orang yang merasakan perubahan positif setelah melakukan terapi ini.

Baca juga: Perubatan Alternatif untuk Strok, Adakah Selamat?

Terapi Reiki untuk Mengatasi Penyakit

Reiki berasal dari kata-kata Jepun "rei," yang bermaksud universal, dan "ki," yang bermaksud tenaga hidup. Reiki menggunakan aliran tenaga untuk mengatasi penyakit, kerana menurut pengamalnya, tenaga dapat bertakung di dalam tubuh seseorang kerana kecederaan fizikal atau bahkan emosi. Sekiranya dibiarkan, penyumbatan tenaga ini boleh menyebabkan penyakit.

Dengan reiki, anda akan diberi aliran tenaga untuk menghilangkan penyumbatan dengan cara yang serupa dengan akupunktur atau akupresur. Pengamal Reiki percaya bahawa meningkatkan aliran tenaga ke seluruh badan dapat merehatkan badan, menghilangkan rasa sakit, mempercepat penyembuhan, dan mengurangkan gejala penyakit lain.

Menurut pengamal, ubat reiki alternatif akan menyalurkan tenaga sejagat yang dikenali sebagai ki, diucapkan "chi." Ini adalah tenaga yang sama yang terlibat dalam latihan tai chi dan dianggap bahawa tenaga ini dapat menembusi tubuh.

Pakar mungkin tidak dapat mengukur aliran tenaga ini melalui teknik saintifik moden, tetapi mereka telah mendengar bahawa banyak pesakit dapat merasakannya. Namun, masih belum ada kajian yang menunjukkan kebenaran secara menyeluruh.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan kesihatan yang telah dirawat dengan terapi ini, seperti:

  • Kanser.
  • Penyakit jantung.
  • Risau.
  • Kemurungan.
  • Kesakitan kronik.
  • kemandulan.
  • Gangguan neurodegeneratif.
  • Autisme.
  • Penyakit Crohn.
  • Keletihan.

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa Reiki tidak boleh menggantikan rawatan perubatan. Sekiranya anda ingin mencuba terapi ini tetapi masih tidak pasti, anda boleh membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai keberkesanannya. Doktor di mungkin mempunyai pandangan khusus mengenai terapi reiki yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Manfaat Terapi Bekam untuk Kesihatan Tubuh

Mitos atau Fakta?

Pengkritik mengatakan bahawa perlakuan ini sangat bertentangan dengan pemahaman semasa mengenai hukum alam. Para saintis menyatakan bahawa penyelidikan berkualiti tinggi mengenai keberkesanannya kurang. Petikan A.S. Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif NasionalNamun, tidak ada kajian yang menunjukkan Reiki mempunyai manfaat yang berkaitan dengan kesihatan.

Pada tahun 2015, kajian semula kajian di Perpustakaan Cochrane mengenai ubat alternatif ini dan rawatan kegelisahan dan kemurungan menyimpulkan bahawa mungkin ada sedikit bukti bahawa reiki dapat merawat kegelisahan atau kemurungan atau kedua-duanya. Namun, kajian itu dianggap berkualitas rendah, dengan ukuran sampel yang kecil, tidak ada tinjauan sebaya, atau tidak ada kelompok kontrol.

Sebaliknya, artikel ulasan mengenai Jurnal Pelengkap & Alternatif Berasaskan Bukti mendapati "sokongan yang cukup kuat" agar Reiki lebih berkesan daripada plasebo dalam mengurangkan kesakitan dan kegelisahan pada orang yang mempunyai keadaan kesihatan kronik. Walau bagaimanapun, penulis ulasan adalah ahli Persatuan Usui Reiki Australia, jadi bias mungkin.

Baca juga: Mula diperhatikan untuk rawatan, adakah ramuan selamat?

Jadi, walaupun beberapa pesakit mendakwa bahawa terdapat peningkatan gejala, tetapi reiki tidak terbukti secara ilmiah dapat menyembuhkan pelbagai penyakit. Walaupun cukup selamat untuk dilakukan, tetapi ubat alternatif ini boleh membahayakan jika orang yang mempunyai masalah kesihatan serius memilih terapi ini dan terapi pelengkap lain daripada ubat moden yang telah diuji secara saintifik.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Reiki, dan Adakah Ini Benar-benar Berfungsi?
Perpustakaan Cochrane. Diakses pada tahun 2021. Reiki untuk Kemurungan dan Kecemasan.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Semua Tentang Reiki: Bagaimana Jenis Penyembuhan Tenaga Ini Berfungsi, dan Manfaat Kesihatannya.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Reiki.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found