Kesihatan

Berhati-hatilah dengan 4 Sakit Menstruasi & Kekejangan Tanda Endometriosis

Jakarta - Kesakitan dan kekejangan semasa haid adalah perkara biasa bagi kebanyakan wanita. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering diabaikan dan dianggap remeh. Sebenarnya, tidak semua kesakitan dan kekejangan semasa haid adalah perkara biasa.

Terdapat satu penyebab kesakitan dan kekejangan semasa haid yang perlu diperhatikan, iaitu endometriosis. Kami mengesyorkan agar setiap wanita mengetahui sebab dan gejala endometriosis yang perlu diperhatikan. Ini adalah ulasan.

Punca Endometriosis

Endometriosis adalah penyakit kronik yang berlaku akibat keradangan akibat munculnya tisu yang tidak normal di sekitar rahim. Keadaan ini menyebabkan rasa sakit di pelvis. Setiap bulan, sel-sel tisu harus dilepaskan dari badan dalam bentuk darah haid. Dalam kes endometriosis, sel-sel ini terperangkap di dalam badan, menyebabkan kesakitan yang teruk.

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Mengenai Endometriosis

Tidak diketahui dengan pasti penyebab wanita mengalami endometriosis. Walaupun begitu, para pakar berpendapat, ada kaitan antara faktor genetik dan keadaan kesihatan ini. Sebilangan wanita yang mengalami endometriosis juga sering mengalami masalah imun atau berisiko menyerang wanita dengan keadaan imun yang lemah.

Gejala yang membawa kepada Endometriosis

Setiap wanita cenderung mengalami sakit haid atau senggugut ketika haid datang. Namun, ada yang mengalami kesakitan yang sangat teruk. Tanda-tanda berikut boleh menjadi gejala endometriosis, iaitu:

1. Sakit yang teruk

Kesakitan dan kekejangan yang sangat teruk sehingga mengganggu aktiviti harian boleh menjadi tanda pertama endometriosis. Pada sesetengah wanita, kesakitan haid akibat masalah kesihatan ini bahkan tidak dapat ditanggung, menyebabkan badan merasa lemah dan pengsan.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Perubatan Yonago Acta Medica mengatakan gejala biasa pada wanita dengan endometriosis termasuk senggugut, sakit perut bawah dan dispareunia. Pada remaja, gangguan ini sering diikuti oleh masalah dengan pundi kencing dan usus.

Baca juga: Pernah Mengalami Endometriosis, Apakah Kesan Semasa Kehamilan?

2. Sakit selama sebulan

Secara amnya, kesakitan yang berlaku akibat endometriosis disebabkan oleh kitaran hormon. Walau bagaimanapun, kesakitan ini tidak hanya berlaku semasa haid. Pada sesetengah wanita, endometriosis boleh menyebabkan luka pada tisu atau organ lain, sehingga rasa sakit dapat bertahan lama, bahkan hingga sebulan.

3. Sakit Selepas Seks

Berita Perubatan Hari Ini menulis, kesakitan semasa persetubuhan adalah gejala endometriosis yang biasa. Penembusan dan pergerakan lain yang berkaitan dengan hubungan intim dapat menarik dan meregangkan tisu endometrium, terutamanya jika tisu tumbuh di belakang faraj dan bahagian bawah rahim.

Keadaan faraj kering boleh menjadi penyebab kesakitan semasa persetubuhan. Sebenarnya, beberapa kaedah rawatan untuk merawat endometriosis, termasuk rawatan hormon dan histerektomi, boleh mencetuskan kekeringan pada vagina.

4. Sakit Semasa Kencing

Kajian yang diterbitkan dalam Urologi Internationalis terungkap, kira-kira 30 peratus wanita dengan endometriosis pundi kencing biasanya tidak mengalami gejala. Tetapi, apabila ia berlaku, gejala sering kali merangkumi kesakitan ketika pundi kencing penuh atau sakit dan sensasi terbakar ketika membuang air kecil. Gejala lain termasuk darah dalam air kencing, sakit panggul, dan sakit di satu sisi punggung bawah.

Baca juga: Endometriosis Menyebabkan Persetubuhan Menyakitkan, Inilah Petua

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, anda harus segera berjumpa dengan doktor anda. Gunakan aplikasinya untuk meminta pakar sakit puan atau pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Pengesanan awal disarankan agar rawatan dapat dilakukan dengan tepat.

Rujukan:
Harada, Tasuku. 2013. Diakses pada tahun 2020. Senggugut dan Endometriosis pada Wanita Muda. Jurnal Sains Perubatan Yonago Acta Medica 56 (4): 81-84.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah Sakit Endometriosis Semasa Hubungan Seks.
C. Maccagnano, et al. 2012. Diakses pada tahun 2020. Diagnosis dan Rawatan Endometriosis Pundi kencing: Keadaan Seni. Urologia Internationalis 89: 249-258.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found