Kesihatan

5 Gejala Myositis yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Myositis adalah keadaan yang menyebabkan radang otot. Otot, bengkak, dan sakit yang lemah adalah tiga gejala utama masalah sendi dan tulang ini. Penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, tetapi andaian tentatif merujuk kepada jangkitan, kecederaan, keadaan autoimun, dan kesan sampingan pengambilan ubat.

Ringkasnya, myositis berlaku kerana pelbagai perkara yang mencetuskan keradangan pada otot-otot bahagian badan tertentu, antaranya adalah:

  • Keadaan keradangan. Keadaan ini menyebabkan keradangan di seluruh badan dan boleh mempengaruhi otot, menyebabkan myositis. Sebilangan besar penyebab ini adalah keadaan autoimun, ketika imuniti menyerang tisu yang sihat di dalam badan.

  • Jangkitan. Jangkitan virus selalunya menyebabkan myositis. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan disebabkan oleh kulat, bakteria, atau organisma lain.

  • Penggunaan dadah. Banyak jenis ubat yang menyebabkan kerosakan otot, walaupun hanya sementara.

  • Kecederaan. Berolahraga terlalu keras memicu kecederaan yang membawa kepada myositis kerana menyebabkan keradangan, keletihan otot, dan pembengkakan.

  • Rhabdomyolysis. Keadaan ini berlaku apabila otot cepat pecah.

Baca juga: 4 Penyakit Kulit Ini Dipicu Oleh Virus

Gejala Myositis Yang Perlu Anda Ketahui

Gejala utama myositis adalah kelemahan otot. Walau bagaimanapun, kelemahan otot ini hanya dapat dikenal pasti dengan pemeriksaan tertentu. Sementara itu, sakit otot mungkin muncul, tetapi mungkin tidak. Dermatomyositis, polymyositis, dan keadaan myositis keradangan lain cenderung menyebabkan kelemahan yang memburuk secara perlahan selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan. Kelemahan ini mempengaruhi kumpulan otot yang besar, seperti leher, bahu, pinggul, dan punggung.

Otot yang lemah akibat myositis membuat orang jatuh dengan mudah dan sukar untuk bangun semula selepas jatuh. Gejala lain boleh berlaku seiring dengan berlakunya keradangan, seperti berikut.

  • Ruam.

  • Badan mudah letih.

  • Penebalan kulit pada tangan.

  • Kesukaran menelan.

  • Susah bernafas.

Baca juga: Selalunya keliru, ini adalah perbezaan antara selsema dan selesema

Sekiranya myositis disebabkan oleh virus, gejala yang muncul berkaitan, seperti hidung berair, demam, batuk, sakit tekak, mual, dan cirit-birit. Walau bagaimanapun, gejala ini mungkin hilang sebelum gejala myositis muncul.

Dalam beberapa kes, myositis menyebabkan sakit otot, tetapi kebanyakan kes sakit otot bukan disebabkan oleh myositis, tetapi kerana kecederaan otot atau keadaan perubatan lain seperti selsema dan selesema.

Rawatan Myositis

Orang dengan myositis sering salah didiagnosis, kerana gejalanya serupa dengan keadaan perubatan lain. Oleh itu, ujian lebih lanjut diperlukan untuk mendapatkan diagnosis yang lebih tepat, termasuk pemeriksaan fizikal, biopsi otot, MRI, ujian darah untuk menentukan tahap CPK, ujian darah antibodi antinuklear, kajian konduksi saraf, hingga ujian berkaitan genetik.

Rawatan untuk myositis bergantung kepada penyebabnya. Beberapa kes dirawat dengan ubat-ubatan yang menekan sistem imun. Manakala myositis yang biasanya terjadi kerana jangkitan virus tidak memerlukan rawatan khas, dan myositis kerana bakteria memerlukan antibiotik untuk mencegah penyebaran jangkitan yang mengancam nyawa. Kemudian, myositis yang berkaitan dengan penggunaan ubat dirawat dengan pemberhentian ubat.

Baca juga: Ketahui prosedur Pemeriksaan MRI untuk Tulang dan Sendi

Oleh itu, jangan memandang rendah gejala yang terasa pelik di badan anda. Kemiripan mungkin membuat anda menderita penyakit serius, bukan penyakit biasa seperti yang anda fikirkan. Oleh itu, pastikan anda mempunyai aplikasinya , kerana melalui aplikasi ini, anda dapat menanyakan masalah kesihatan menurut doktor pakar. Ayuh, bilakah lebih mudah untuk bertanya kepada doktor? Muat turun permohonan sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found