Kesihatan

Pemanis rendah kalori sebagai pengganti gula pasir, adakah ia selamat?

, Jakarta - Banyak orang suka makan makanan atau minuman manis, mulai dari kue, gula-gula, martabak manis, teh es manis, atau kopi es kontemporari. Semua jenis makanan dan minuman bergula ini biasanya dapat meningkatkan mood buruk kerana tekanan kerja atau setelah hari yang melelahkan. Menjamu diri anda dengan memakan makanan atau minuman bergula tidak salah, tetapi ada baiknya anda memikirkan semula kandungan gula di dalamnya. Sekiranya anda tidak mengawal pengambilan, anda boleh menambah berat badan dan menghidap diabetes. Penyelesaiannya adalah dengan menggantikan gula pasir dengan pemanis rendah kalori.

Apakah pemanis rendah kalori?

Gula pasir mempunyai kandungan kalori 386 kkal per 100 gram. Kandungan ini sebenarnya berbahaya jika dikonsumsi secara berlebihan. Oleh itu, pemanis buatan yang mengandungi kalori rendah adalah penyelesaian untuk menggantikan gula pasir. Namun, tidak semua pemanis rendah kalori adalah pemanis buatan, beberapa bahan semula jadi dapat digunakan untuk membuat makanan enak walaupun tanpa gula.

Sebenarnya, pemanis rendah kalori mempunyai kemanisan yang lebih kuat daripada gula pasir. Namun, anda tidak perlu risau kerana kandungan kalori pemanis tiruan jauh lebih rendah daripada gula pasir. Berikut adalah contoh pemanis rendah kalori yang sering digunakan:

  • Aspartame, kalori yang terdapat di dalamnya hanya 0.4 kalori / gram.

  • Sucralose, kalori yang terdapat di dalamnya hanya 0 kalori / gram.

  • Stevia, kalori yang terdapat di dalamnya hanya 0 kalori / gram.

Adakah Terdapat Kesan Negatif Menggunakan Pemanis Buatan?

Sebilangan orang berpendapat bahawa pemanis buatan tidak selamat dan boleh mencetuskan barah, tetapi menurut pakar dari Institut Kanser Negara Hingga kini belum ada bukti saintifik bahawa pemanis buatan adalah pencetus barah, tetapi mempunyai rasa yang berbeza. Di samping itu, banyak kajian menunjukkan bahawa pemanis buatan umumnya selamat apabila dikonsumsi seperti yang disarankan, bahkan pada wanita hamil.

Siapa yang Disarankan untuk Makan Pemanis Kalori Rendah?

Pemanis jenis ini boleh dimakan oleh sesiapa sahaja kerana kandungan kalori yang rendah. Sebilangan orang yang disyorkan untuk menggunakan pemanis jenis ini adalah orang yang menghidap diabetes. Orang yang menghidap diabetes yang mengambil pemanis rendah kalori masih dapat merasakan keseronokan makanan manis tanpa rasa takut.

Selain itu, pemanis rendah kalori boleh dimakan oleh mereka yang gemuk. Bagi orang gemuk, menggantikan gula dengan pemanis rendah kalori dapat mengurangkan pengambilan kalori setiap hari dan akhirnya membantu menurunkan berat badan. Sekiranya anda tidak menghidap diabetes atau gemuk, anda boleh menggunakan pemanis rendah kalori. Pemanis buatan membantu anda mengekalkan berat badan dan baik untuk gigi dan mulut anda.

Adakah anda mempunyai keluhan kesihatan kerana diet yang tidak sihat? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 6 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Diabetes Makanan
  • 10 Kesan Negatif Obesiti Yang Anda Perlu Tahu
  • Perlu Tahu Bahaya Terlalu Sering Menghidap Gula-gula
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found