Kesihatan

Menjalani Diet OCD, Adakah Kesan Sampingan?

, Jakarta - Anda masih harus ingat kaedah diet yang dipopularkan oleh Deddy Corbuzier, yaitu Diet Corbuzier yang obsesif atau diet OCD? Diet OCD dikatakan dapat menurunkan berat badan dengan cepat kerana kaedah berpuasa yang melampau yang digunakannya. Bukan hanya itu, OCD juga dianggap merangsang hormon tumbesaran , yang menjadikan orang yang melakukannya kelihatan lebih muda. Namun, jika anda atau orang terdekat anda ingin mencuba diet ini, anda juga harus memikirkan kesan sampingan yang akan berlaku.

Sebab mengapa anda perlu memikirkan diet OCD hormon tumbesaran , kerana sebenarnya hormon hanya akan keluar pada kali pertama dan kedua seseorang berpuasa. Selain itu, jika digunakan dalam jangka masa panjang, kaedah diet ini juga boleh menyebabkan beberapa kesan negatif pada tubuh. Jadi, apakah kesan negatifnya? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Jangan cuai, Diet OCD mesti dilakukan dengan betul

Kesan Sampingan Diet OCD

Kesan negatif dari diet OCD adalah kerana kaedah berpuasa lebih dari 14 jam akan mencetuskan pengeluaran hormon kortisol atau hormon stres berlebihan. Akibatnya, ini akan meningkatkan pemecahan protein, yang akan memberi kesan pada kehilangan jisim otot.

Diet OCD juga boleh mencetuskan beberapa kesan sampingan yang cenderung kurang baik untuk tubuh. Sebabnya, berpuasa terlalu lama boleh menyebabkan metabolisme badan terganggu. Ini kemudian menyebabkan risiko masalah kesihatan, seperti:

Ketidakseimbangan hormon

Kesan sampingan pertama diet OCD berkaitan dengan ketidakseimbangan dalam pengeluaran hormon. Kerana, kaedah diet ini akan mengurangkan leptin dan meningkatkan kortisol, sehingga mempengaruhi perubahan hormon. Pada wanita, kesannya bahkan boleh menyebabkan gangguan kitaran haid.

Menghambat Pertumbuhan

Apabila metabolisme badan terganggu, proses pertumbuhan juga terganggu. Oleh itu, diet OCD tidak sesuai jika dilakukan oleh kanak-kanak atau remaja yang masih dalam usia awal.

Menurunkan Kepekatan

Adakah anda pekerja atau pelajar yang memerlukan tumpuan tinggi setiap hari untuk aktiviti? Oleh itu, anda harus mengelakkan melakukan diet OCD. Sebabnya, kesan sampingan dari diet OCD dapat membuat orang merasa lebih lesu, terutama jika mereka tidak makan sarapan pagi. Kesannya, ini akan mempengaruhi tahap tumpuan seseorang semasa dalam perjalanan. Pada akhirnya, anda akhirnya tidak produktif seharian kerana anda lemah.

Gangguan Pencernaan dan Kesukaran Tidur

Kesan sampingan lain dari diet OCD adalah gangguan pencernaan seperti asid perut, sembelit, dan perut kembung. Ini kerana apabila kuantiti makanan menurun, beberapa penyakit ini akan muncul. Akibat penyakit ini, anda juga sukar tidur kerana merasa tidak selesa.

Diet OCD sememangnya berkesan jika anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat, tetapi tidak sesuai jika anda melakukannya dalam jangka masa panjang atau menjadikannya gaya hidup. Sekiranya anda ingin melakukan kaedah diet tertentu, maka anda harus membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu . Anda boleh bertanya kaedah diet apa yang selamat dilakukan kerana ia mempunyai sedikit kesan sampingan.

Baca juga: Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih jenis diet

Cara Sihat untuk Menurunkan Berat Badan

Petikan Garis Kesihatan Berikut adalah beberapa cara yang lebih sihat untuk membantu menurunkan berat badan:

  • Makan sarapan pagi yang tinggi protein kerana makanan jenis ini dapat mengurangkan pengambilan makanan ringan dan kalori sepanjang hari.
  • Elakkan minuman bergula dan jus buah, kerana secara tidak sedar ini adalah salah satu perkara paling mudah untuk membuat anda menambah berat badan.
  • Minum air sebelum makan, kerana satu kajian menunjukkan bahawa minum air setengah jam sebelum makan meningkatkan penurunan berat badan sebanyak 44 peratus selama 3 bulan.
  • Pilih makanan yang sesuai untuk menurunkan berat badan, seperti makanan sihat yang rendah kalori, gula, dan garam tetapi tinggi serat, protein, dan lemak sihat.
  • Makan serat yang lebih larut kerana serat larut dapat mendorong penurunan berat badan. Makanan tambahan serat seperti glukomannan juga dapat membantu.

Baca juga: Kunci untuk Hidup Diet Sihat yang Perlu Anda Ketahui

  • Minum kopi atau teh, ini kerana kafein meningkatkan metabolisme sebanyak 3 hingga 11 peratus.
  • Elakkan makanan yang diproses dan fokus pada makanan keseluruhan, ini kerana makanan keseluruhan lebih sihat, lebih kenyang, dan cenderung menyebabkan makan berlebihan.
  • Makan dengan perlahan, kerana makan dengan cepat boleh menyebabkan kenaikan berat badan dari masa ke masa, sementara makan dengan perlahan membuat anda merasa kenyang dan meningkatkan hormon penurunan berat badan.
  • Ukur berat badan anda setiap hari kerana beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang menimbang berat badan setiap hari lebih cenderung menurunkan berat badan dan mengekalkannya dalam jangka masa yang lama.
  • Dapatkan tidur yang berkualiti kerana tidur adalah penting kerana banyak sebab, dan tidur yang buruk adalah salah satu faktor risiko terbesar untuk kenaikan berat badan.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat.
Kecergasan POPSUGAR. Diakses pada tahun 2020. Kesan Sampingan Puasa Berselang.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found