Kesihatan

Susu Sejuk dan Hangat, Mana Yang Lebih Baik?

, Jakarta - Minum susu secara teratur adalah salah satu cara yang dapat anda gunakan untuk menjaga kesihatan dan stamina. Terdapat banyak faedah susu yang dapat anda rasakan jika anda kerap minum segelas susu. Susu sangat baik untuk kesihatan jika anda menggunakannya setiap hari untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan badan.

Susu mengandungi banyak nutrien yang kadang-kadang tidak diperoleh dari makanan yang anda makan setiap hari. Bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa sebenarnya masih perlu minum susu untuk merasakan faedahnya.

Kebaikan Minum Susu

Anda boleh merasa banyak dengan minum susu setiap hari. Begitu banyak faedah susu yang baik untuk kesihatan. Susu adalah sumber vitamin D dan kalsium yang baik untuk menjaga kesihatan tulang anda. Setiap hari, orang dewasa memerlukan 1000 miligram kalsium.

Satu kajian di University of Kansas, Amerika Syarikat, juga mengatakan bahawa orang yang minum susu setiap hari akan mempunyai lebih banyak tahap susu glutathione dalam badan berbanding dengan orang yang tidak mengambil susu. Nilaikan glutathione itu sendiri diperlukan oleh badan sebagai antioksidan yang baik untuk menjaga kesihatan otak dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada radikal bebas.

Susu yang lebih sihat, susu sejuk atau suam?

Terdapat banyak kelebihan susu yang anda dapat rasakan. Bukan hanya itu, cara orang menikmati susu juga berbeza. Bergantung pada selera penggemar susu. Ada orang yang suka minum susu sejuk, tetapi ada juga orang yang suka minum susu suam. Walaupun begitu, susu sebenarnya bagus untuk diminum sejuk atau suam. Kedua-duanya mempunyai kebaikan untuk tubuh. Susu tidak akan kehilangan kandungan nutriennya walaupun susu dinikmati sejuk atau suam. Sebenarnya, susu sejuk dan susu suam mempunyai faedah berbeza yang dapat anda rasakan.

Kelebihan Minum Susu Hangat

Sekiranya anda menghadapi masalah pencernaan, tidak ada salahnya mencuba minum susu suam. Susu hangat sebenarnya dapat membantu melancarkan pencernaan anda. Apabila anda mengalami cirit-birit, anda juga boleh minum susu suam untuk mengurangkan kembung di perut. Bukan itu sahaja, bagi anda yang mengalami insomnia atau menghadapi masalah tidur, anda boleh minum susu suam untuk membantu tidur. Susu suam mengandungi lebih banyak asid amino yang menghasilkan serotonin dan melatonin. Kedua-dua bahan ini sebenarnya dapat membantu anda tidur lebih cepat.

Kelebihan Minum Susu Sejuk

Tidak ada salahnya minum susu sejuk. Sebenarnya, minum susu sejuk juga mempunyai banyak kebaikan untuk tubuh anda. Manfaat minum susu sejuk pada waktu pagi sebenarnya dapat membantu anda untuk mengelakkan dehidrasi dan juga dapat menenangkan fikiran. Oleh itu, apabila anda merasa gugup atau cemas, tidak ada salahnya minum susu sejuk untuk mengurangkan kegelisahan atau kegelisahan yang anda rasakan. Lebih baik jangan minum susu sejuk pada waktu malam, kerana ini dapat menyukarkan anda tidur. Susu mengandungi asid amino triptofan yang membantu badan anda berehat ketika dimakan suam. Namun, jika dikonsumsi sejuk, ia sebenarnya akan membuat anda merasa segar dan mencegah rasa mengantuk.

Jadi, sekarang anda boleh menikmati susu mengikut keinginan anda. Tidak ada salahnya mencampurkan susu dengan buah, sehingga anda akan merasakan lebih banyak manfaat susu untuk kesihatan tubuh anda. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Inilah faedahnya jika anak anda minum susu dengan kerap
  • 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya
  • Sebab-sebab Susu yang diproses adalah baik untuk dimakan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found