Kesihatan

Untuk sihat, berapa langkah yang anda perlukan dalam 1 hari?

, Jakarta - Walaupun kelihatan sederhana dan sering dilakukan dalam kegiatan sehari-hari, ternyata berjalan kaki mempunyai banyak manfaat kesihatan, Anda tahu. Sebenarnya, berjalan termasuk dalam jenis senaman ringan yang boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Bukan hanya itu, berjalan kaki secara teratur juga dapat membantu membakar lebih banyak kalori, meningkatkan stamina, dan menjadikan jantung anda lebih sihat.

Malangnya, pada tahun 2017 sejumlah saintis dari Amerika Syarikat mengeluarkan hasil kajian yang mengatakan bahawa orang Indonesia paling lambat berjalan. Tinjauan itu dilakukan dengan memeriksa data telefon bimbit dari ratusan ribu orang di seluruh dunia. Berdasarkan pemerhatian ini, orang Indonesia dikatakan sebagai penghuni paling lambat berjalan, yang hanya sekitar 3.513 langkah sehari. Manakala negara yang mempunyai penduduk paling rajin berjalan kaki adalah Hong Kong. Penduduk di negara ini dikatakan boleh berjalan sejauh 6,880 kaki setiap hari. Jadi, berapa banyak langkah yang anda perlukan dalam sehari untuk kekal sihat?

Banyak pakar kesihatan di seluruh dunia menasihatkan orang dewasa untuk berjalan sekurang-kurangnya 10,000 langkah dalam satu hari. Kebiasaan berjalan dikatakan dapat memberi manfaat kesihatan bagi tubuh secara keseluruhan. Namun, masih menjadi perbahasan di kalangan pakar. Ada yang mengatakan bahawa berjalan adalah kebiasaan yang dapat memberikan manfaat yang sihat. Oleh itu, tidak perlu ada rujukan mengenai berapa banyak langkah yang harus diambil setiap hari.

Ini bermakna anda dinasihatkan untuk berjalan semaksimum mungkin. Walaupun anda seorang yang sangat sibuk atau pekerja pejabat yang menghabiskan banyak masa di belakang komputer, berjalan tetap penting. Anda boleh mencuri masa semasa rehat makan tengah hari anda, misalnya dengan berjalan kaki dengan rakan sekerja ke tempat makan atau restoran yang ingin anda kunjungi.

Di samping itu, anda juga dapat memanfaatkan masa di tengah kerja untuk berjalan-jalan sahaja. Tangga naik dan turun, di sekitar bangunan, atau sengaja mencari jalan memutar untuk pergi ke tandas adalah semua cara yang boleh dilakukan untuk menjimatkan jumlah langkah dalam satu hari.

Kebaikan Berjalan yang Sihat

Berjalan kaki adalah aktiviti sederhana yang dapat memberikan banyak faedah untuk badan. Oleh itu, agar tidak malas berjalan lagi, anda perlu tahu apa faedahnya!

  1. Meningkatkan Kekebalan

Berjalan kaki secara teratur dapat membantu meningkatkan sistem imun anda sehingga anda tidak jatuh sakit, terutama selesema. Membiasakan diri untuk berjalan benar-benar dapat mencegah penyakit. Kajian lebih daripada 1,000 lelaki dan wanita mendapati bahawa orang yang berjalan sekurang-kurangnya 30 minit sehari selama 5 hari seminggu mengalami selesema yang lebih sedikit.

  1. Menurunkan Risiko Demensia

Selain badan, berjalan juga dapat memberi manfaat untuk otak. Salah satunya adalah meningkatkan daya ingatan dan kemampuan otak untuk fokus. Bukan hanya itu, bagi orang yang sudah tua, berjalan sejauh 11 km seminggu dapat membantu mengurangkan risiko pengecutan otak.

  1. Mengurangkan Sakit Sendi

Manfaat berjalan juga memberi kesan pada sendi kerana dapat melindungi sendi, terutama lutut dan pinggul yang paling mudah terkena osteoartritis. Kelebihan berjalan kaki juga dapat melincirkan sendi dan membina otot.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Ketahui faedah berjalan kaki setiap hari
  • Menghilangkan Tekanan dengan Berjalan Selepas Suhoor
  • Kebiasaan berjalan dapat membantu menjaga kesihatan otak
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found