Kesihatan

Ibu, Ketahui 8 Khasiat Candlenut untuk Rambut dan Kulit Bayi

Minyak yang diekstrak dari candlenut dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan rambut dan kulit bayi. Untuk rambut bayi, minyak hazelnut berguna untuk menguatkan, menebal, menghitamkan, dan menyuburkan rambut. Bagi kulit bayi, ekstrak dari tumbuhan ini dapat menjaga kelembapan kulit, melindunginya dari selaran matahari, dan membantu merawat luka dan melawan bakteria..”

, Jakarta - Kemiri adalah rempah khas Indonesia yang biasanya digunakan sebagai rempah dalam memasak. Tidak hanya untuk memasak, minyak lilin juga sering digunakan untuk penjagaan kulit rambut dan bayi, anda tahu.

Rempah berbentuk biji putih ini mengandungi asid lemak, mineral, protein, vitamin, dan antioksidan yang dapat menenangkan kulit sensitif bayi. Selain itu, khasiat buah lilin juga dapat memicu pertumbuhan rambut bayi, sehingga si kecil dapat memiliki rambut tebal. Ibu juga tidak perlu risau untuk menggunakannya, kerana tanaman berkhasiat ini selamat untuk bayi. Ayuh, lihat lebih banyak faedah candlenut untuk rambut dan kulit bayi di sini.

Baca juga: Mesti tahu! 6 Cara Merawat Kulit Bayi yang Baru Lahir

Kelebihan Candlenut untuk Rambut Bayi

Lilin yang telah diproses menjadi minyak sangat baik untuk disapukan di kepala si kecil, kerana dapat memberikan sejumlah manfaat untuk kesehatan rambutnya. Berikut adalah kelebihan lilin untuk rambut bayi:

  1. Menguatkan Rambut

Minyak lilin boleh menjadikan rambut bayi tumbuh lebih kuat dan lebih lama. Minyak dari tumbuhan ini juga dapat mencegah keguguran rambut, sehingga bayi dapat memiliki rambut yang tebal dan sihat. Sapukan minyak hazelnut di kepala bayi secara berkala untuk pertumbuhan rambut bayi yang sihat.

  1. Menghitamkan Rambut Secara Semula Jadi

Ibu mungkin menyedari bahawa lilin sering digunakan sebagai bahan asas dalam produk syampu yang dirumus khas untuk menghitamkan rambut. Ya, sebenarnya, manfaat lain dari lilin untuk rambut adalah bahawa ia dapat menjadikan rambut menjadi hitam secara semula jadi. Ini disebabkan oleh kandungan mistik tumbuhan. Selain menghitamkan rambut, myristate juga berguna untuk menyuburkan dan menyuburkan rambut, terutama rambut bayi.

  1. Menyusukan Rambut Bayi

Minyak halus yang diekstrak dari candlenut juga berguna untuk menyuburkan rambut bayi. Kandungan asid linoleat dalam minyak, termasuk asam lemak tak jenuh, sangat berguna untuk memenuhi nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut, terutama rambut bayi yang masih menjalani proses pertumbuhan.

  1. Menjaga Kesihatan dan Kecantikan Rambut Bayi

Candlenut kaya dengan protein yang merupakan nutrien penting bagi tubuh manusia. Pengambilan protein diperlukan agar setiap organ dalam badan dapat berfungsi dengan optimum, termasuk rambut. Itulah sebabnya penggunaan minyak tumbuhan ini di kepala si kecil dapat memberinya protein yang dia perlukan untuk kesihatan dan kecantikan rambutnya.

Baca juga: Fakta Rambut Bayi Unik yang Perlu Anda Ketahui

Kebaikan untuk Kulit Bayi

Bukan hanya untuk rambut, candlenut juga diketahui bermanfaat untuk kesihatan kulit. Berikut adalah kelebihan lilin untuk kulit bayi:

  1. Melembapkan dan Menghidratkan Kulit Bayi

Minyak lilin kaya dengan vitamin E dan asid lemak yang dapat membantu meningkatkan penghidratan pada lapisan paling luar kulit. Mereka juga boleh menjadi pelembap yang berkesan dengan membantu mewujudkan penghalang minyak semula jadi untuk mencegah kulit kering. Dengan menggunakan minyak hazelnut pada kulit si kecil, ibu dapat menjaga kulit mereka agar tetap sihat, kenyal, dan lembap.

  1. Mencegah Kulit Terbakar Matahari

Semasa mengeringkan bayi, kulit sensitif bayi boleh menjadi merah atau terbakar. Nah, minyak hazelnut yang mudah diserap ke dalam kulit dapat menjadikan kulit bayi lebih lembap dan mengelakkan terbakarnya sinar matahari.

  1. Lawan Bakteria

Ekstrak pokok kukui atau pohon lilin mempunyai kesan antimikroba yang mampu melawan bakteria dan kulat atau Staphylococcus aureus. Selain itu, ekstrak pokok lilin juga dapat membantu proses penyembuhan luka dan mencegah bakteria merebak. Malah minyak lilin juga mampu melawan jangkitan kulit kulat, seperti gatal-gatal, kulat kuku, dan kelemumur.

Sekiranya si kecil anda mempunyai jangkitan kulit atau masalah kesihatan kulit yang lain, berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Doktor boleh memberikan nasihat kesihatan yang sesuai dan mengesyorkan ubat-ubatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual.

  1. Merawat Luka

Manfaat candlenut lain untuk kulit bayi adalah dapat merawat luka dan luka bakar yang kecil. Satu kajian mengatakan bahawa ekstrak minyak pohon lilin dapat mempercepat masa penyembuhan luka, dan meningkatkan pengeluaran kolagen untuk menghilangkan parut.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Masalah Kulit pada Bayi Baru Lahir

Itulah kelebihan lilin untuk rambut dan kulit bayi. Jangan lupa muat turun juga ya puan untuk membantu ibu mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap untuk menjaga kesihatan si kecil.

Rujukan:
Gaya Hidup. Diakses pada tahun 2021. 18 Manfaat Hazelnut yang Menarik untuk Kesihatan, Rambut & Kulit
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Sebab Menggunakan Minyak Hazelnut untuk Kulit Anda.
Manfaat Kesihatan Dr. Diakses pada tahun 2021. 7 Manfaat Kesihatan Candlenut Oil untuk Rambut dan Kulit.
Liputan 6. Diakses pada tahun 2021. 12 Manfaat Candlenut untuk Rambut dan Kulit Bayi, Menjaga Kesihatannya
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found