Kesihatan

Bolehkah Hydrocephalus Dicegah Sebelum Bayi Lahir?

Jakarta - Hydrocephalus adalah keadaan apabila terdapat penumpukan cairan di otak yang menyebabkan otak mengalami tekanan. Ini akan menjadikan kepala kelihatan lebih besar. Bukan hanya itu, hidrosefalus juga boleh disebabkan oleh jangkitan tertentu.

Sebenarnya, keadaan ini adalah kecacatan kongenital yang dapat dikesan sejak bayi dalam kandungan. Walaupun begitu, adakah gangguan kepala bayi ini dapat dicegah sebelum bayi dilahirkan? Inilah ulasan penuh.

Baca juga: Ketahui Hydrocephalus dengan Dikesan dari Dalam

Bolehkah anda mencegah hidrosefalus sebelum bayi dilahirkan?

Otak dan saraf tunjang setiap manusia dikelilingi oleh cairan tulang belakang. Secara amnya, cecair tulang belakang serebrum dihasilkan oleh dua ventrikel lateral. Selepas itu, cecair akan mengalir melalui ventrikel dan beredar di sekitar otak dan saraf tunjang.

Cecair dari saraf tunjang bertindak sebagai bantalan ke otak. Kemudian, cecair akan diserap semula oleh selaput yang menutupi otak. Namun, pada orang yang menghidap hidrosefalus, cairan itu benar-benar kembali ke ventrikel, menyebabkan penumpukan dan menekan otak di kepala.

Lebihan cecair ini boleh menyebabkan kerosakan otak dan masalah kesihatan yang berkaitan dengan mental dan fizikal. Walaupun begitu, gangguan ini agak jarang berlaku. Rawatan awal sangat penting untuk mengatasi masalah tersebut dalam jangka masa panjang.

Kemudian, bolehkah hidrosefalus dicegah sebelum bayi dilahirkan? Ternyata, ini tidak dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, ibu dapat mengurangkan risiko yang mungkin bagi anak untuk menghidap keadaan berbahaya ini.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah memastikan anda mendapat rawatan pranatal semasa kehamilan. Kaedah ini dapat membantu mengurangkan kemungkinan kelainan ini dengan mencegah persalinan pramatang. Sebabnya, kelahiran pramatang sebenarnya boleh menyebabkan bayi lebih berisiko terkena hidrosefalus.

Selain itu, ibu juga disarankan untuk memberi vaksin. Kaedah ini dapat membantu ibu mengelakkan penyakit dan jangkitan yang boleh berkembang menjadi hidrosefalus. Jangan lupa, ibu juga harus melakukan pemeriksaan kebidanan secara rutin agar risiko hidrosefalus dapat dicegah sejak dini.

Untuk memudahkan ibu menjalankan pemeriksaan kehamilan secara rutin, gunakan aplikasi tersebut . Cukup dengan muat turun Dengan permohonan itu, ibu boleh bertanya dan menjawab soalan dengan pakar obstetrik mengenai masalah kehamilan pada bila-bila masa atau membuat temu janji sekiranya mereka harus mengunjungi hospital.

Baca juga: Ketahui Pelbagai Faktor Risiko Hidrosefalus Sejak Awal

Kesan Hidrosefalus pada Bayi

Kesan hidrosefalus pada bayi baru lahir boleh berbeza-beza bergantung kepada keparahannya. Gangguan kesihatan ini boleh menyebabkan kelainan pada otak yang boleh menyebabkan epilepsi, ketidakupayaan belajar, masalah dengan ingatan jangka pendek, masalah dengan koordinasi, dan masalah penglihatan.

Atas sebab ini, kanak-kanak dengan keadaan ini sering menerima terapi perkembangan, seperti terapi fizikal dan terapi pekerjaan. Sekiranya gangguan itu ringan, maka perkembangan bayi mungkin masih normal. Walaupun begitu, bayi juga harus mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Baca juga: Terjejas oleh Hydrocephalus, Adakah Ia Boleh Disembuhkan?

Rawatan Awal Hydrocephalus

Sebenarnya hidrosefalus dapat dikesan sejak bayi dalam kandungan melalui pemeriksaan ultrasound (USG). Secara amnya, pemeriksaan ini dilakukan ketika usia kehamilan memasuki 6-7 bulan. Namun, di Indonesia, operasi penghisap cairan ketika bayi masih dalam kandungan tidak dapat dilakukan kerana masalah peralatan.

Bayi yang telah didiagnosis hidrosefalus akan mendapat pengawasan perubatan oleh doktor sekiranya terdapat tanda-tanda tekanan pada otak. Ini boleh menyebabkan kelahiran awal. Setelah bayi dilahirkan, hidrosefalus dapat dirawat dengan beberapa pilihan pembedahan, seperti:

1. Shunt

Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan alat yang berfungsi untuk menormalkan tekanan di otak. Caranya ialah mengalirkan cecair ke rongga perut sehingga cecair dapat diserap semula.

2. Ventrikulostomi

Prosedur ini adalah alternatif untuk shunt yang dilakukan dengan membuat lubang di bahagian bawah atau di antara ventrikel. supaya cecair boleh keluar dari otak dan tidak menumpuk.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus (Air di Otak).
Kesihatan SSM. Diakses pada tahun 2021. Hydrocephalus janin.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found