Kesihatan

Mengapa Stupor Menyebabkan Orang Hilang Kesedaran?

Jakarta - Kesedaran dapat didefinisikan ketika seseorang bertindak balas terhadap rangsangan tertentu. Kesedaran seseorang ditandai dengan memahami persekitaran ketika seseorang berada di sana.

Kenal pasti beberapa tahap kehilangan kesedaran yang dialami oleh seseorang, seperti kekeliruan. Keadaan ini dicirikan oleh kesukaran untuk berfikir dengan jelas dan membuat keputusan.

Kemudian ada disorientasi, yang merupakan keadaan yang terjadi ketika seseorang tidak dapat mengenali keadaan sekitarnya dan mengalami kehilangan ingatan jangka pendek. Terdapat juga keadaan kecelaruan, kelesuan, koma, dan kegembiraan.

Baca juga: Fatal, inilah sebabnya strok boleh menyebabkan koma

Seseorang yang mengalami kegagahan mengalami penurunan kesedaran, menyebabkan dia tidak dapat bertindak balas terhadap percakapan yang berlaku. Walaupun dikategorikan sebagai tidak sedarkan diri, seseorang yang berada dalam keadaan tidak sedar masih dapat bertindak balas terhadap kesakitan. Stupor sangat berbeza dengan koma. Seseorang dalam keadaan koma tidak dapat bertindak balas terhadap rangsangan termasuk kesakitan.

Stupor boleh dianggap sebagai gejala yang cukup serius apabila seseorang mengalami penyakit kronik. Di samping itu, keadaan stupor sering dikaitkan dengan masalah kesihatan seperti overdosis, kekurangan oksigen, atau gangguan di otak.

Gejala Stupor

Kenali gejala ketika seseorang mengalami keadaan berhenti pada tahap penurunan kesedaran. Segera berikan rawatan perubatan apabila seseorang mengalami keguguran, yaitu:

  1. Seseorang yang memasuki tahap stupor mempunyai murid yang melebar atau lebih kecil daripada biasa.

  2. Selain daripada murid yang diluaskan, murid tidak bertindak balas tanpa terdedah kepada cahaya.

  3. Perhatikan keadaan otot. Seseorang yang mengalami tahap stupor mengalami kontraksi otot yang tidak normal.

  4. Seseorang yang mengalami keadaan berhenti mengalami perubahan ketika bernafas. Biasanya, orang yang mengalami keguguran mengalami pernafasan yang terlalu cepat atau terlalu perlahan.

Baca juga: Jangan Abaikan, Ini Komplikasi Kerana Hipoksia

Punca Stupor

Terdapat beberapa penyebab kegagahan yang merupakan penyakit yang agak serius, seperti:

1. Ketumbuhan Otak. Penyakit ini berlaku kerana pertumbuhan tisu yang disebabkan oleh sel yang tidak normal.

2. Hipoksia. Hipoksia adalah keadaan kekurangan bekalan oksigen dalam sel dan tisu badan sehingga tubuh tidak dapat menjalankan fungsinya secara optimum.

3. Kegagalan buah pinggang. Keadaan ini berlaku apabila seseorang mengalami kerosakan buah pinggang secara tiba-tiba.

4. Keracunan Karbon Monoksida. Keracunan karbon monoksida boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan. Lebih teruk lagi, anda boleh mengalami keadaan yang kuat. Seseorang yang mengalami keracunan karbon monoksida berlaku kerana menyedut terlalu banyak karbon monoksida.

5. Demensia. Apabila seseorang mengalami demensia, penurunan fungsi otak juga berkurang.

Diagnosis Stupor

Terdapat beberapa pemeriksaan fizikal yang dilakukan oleh doktor untuk mengesahkan keadaan yang dialami oleh pesakit. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu diperiksa untuk memastikan keadaan kegagapan pada seseorang, iaitu:

  1. Kadar degupan jantung.

  2. Pernafasan.

  3. Tekanan darah.

  4. Suhu badan.

  5. Ketepuan oksigen.

Bukan hanya itu, pemeriksaan neurologi atau otak juga dilakukan untuk memastikan keadaan seseorang ketika mengalami keguguran. Memberi rangsangan atau rangsangan juga diberikan untuk memastikan keadaan stupor. Ujian pencitraan juga perlu dilakukan untuk melihat keadaan otak seseorang yang berkaitan dengan pendarahan yang berlaku di bahagian otak tersebut.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai keadaan stupor. Anda boleh menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor untuk mengesahkan keadaan kesihatan. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut mengenai Penurunan Kesedaran dalam bidang Perubatan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found