Kesihatan

4 Cara untuk Mencegah Pengekalan Plasenta

, Jakarta - Pernah dengar mengenai plasenta yang dikekalkan? Keadaan ini berlaku apabila plasenta atau plasenta dipertahankan di rahim selepas melahirkan. Pengekalan plasenta sangat berbahaya, kerana boleh menyebabkan jangkitan dan pendarahan yang mengakibatkan kematian.

Sebelum membincangkan plasenta yang dipertahankan, harap maklum bahawa buruh dibahagikan kepada 3 peringkat. Pada peringkat pertama, wanita hamil akan mengalami kontraksi, yang mencetuskan pembukaan serviks. Kemudian, wanita hamil memasuki peringkat kedua atau proses kelahiran. Pada peringkat ini, ibu mula mendorong bayi keluar.

Selepas bayi dilahirkan, plasenta akan keluar beberapa minit selepas bayi dilahirkan. Proses pengusiran plasenta adalah peringkat ketiga atau terakhir. Secara amnya, kelahiran normal akan melalui 3 peringkat ini. Walau bagaimanapun, pada ibu dengan plasenta yang tertahan, plasenta tidak keluar dari rahim, walaupun setelah 30 minit.

Keadaan Serius Disebabkan

Pengekalan sebahagian atau seluruh plasenta dalam badan sehingga satu jam setelah proses kelahiran selesai, boleh menyebabkan pelbagai keadaan serius, seperti:

 • Pendarahan berat.

 • Kesakitan yang berlangsung lama.

 • Demam .

 • Melepaskan dan mengeluarkan bau busuk dari Miss V.

Jenis Pengekalan Plasenta

Berdasarkan penyebabnya, plasenta tertahan dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

1. Plasenta Adherens

Plasenta adherens berlaku apabila rahim tidak cukup kuat untuk menguncup dan mengusir plasenta. Keadaan ini disebabkan oleh pelekatan plasenta separa atau lengkap ke dinding rahim. Plasenta adherens adalah jenis plasenta tertahan yang paling biasa.

2. Plasenta Acreta

Plasenta accreta berlaku apabila plasenta tumbuh terlalu dalam di dinding rahim. Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh kelainan pada lapisan rahim, akibat menjalani pembedahan caesar atau pembedahan rahim.

3. Plasenta Terperangkap

Plasenta terperangkap adalah keadaan apabila plasenta telah terpisah dari dinding rahim, tetapi belum keluar dari rahim. Keadaan ini berlaku kerana penutupan serviks (serviks) sebelum plasenta keluar.

Langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil

Walaupun retina plasenta adalah keadaan serius yang boleh disebabkan dan dicetuskan oleh pelbagai perkara, cara berikut dapat dilakukan untuk mencegah atau menjangkakan komplikasi yang mungkin timbul.

1. Mengelakkan Faktor Risiko

Salah satu perkara yang boleh dilakukan untuk mencegah penahan plasenta adalah sebanyak mungkin untuk mengelakkan faktor risiko yang boleh mencetuskannya. Beberapa perkara yang berkaitan dengan kehamilan yang boleh menjadi faktor risiko plasenta tertahan adalah seperti berikut:

 • Mengandung ketika berumur lebih dari 30 tahun.

 • Melahirkan di bawah usia kehamilan 34 minggu (kelahiran pramatang).

 • Mengalami proses buruh tahap 1 atau tahap 2 yang terlalu lama.

 • Bersalin dengan janin yang mati di dalam rahim

2. Pentadbiran Ubat

Dadah seperti oksitosin diperlukan untuk merangsang kontraksi rahim dan mengusir plasenta. Ubat-ubatan ini diberikan oleh doktor sebagai langkah antisipasi selama tahap ketiga atau tahap persalinan.

3. Lakukan Prosedur Terkawal Kabel Terkawal (CCT)

Prosedur, yang dilakukan setelah plasenta berjaya dipisahkan dari rahim, dilakukan dengan mengepit, kemudian menarik tali pusat bayi sambil menekan perut ibu.

4. Melakukan urutan ringan di kawasan rahim selepas bayi dilahirkan

Ini dilakukan untuk memulihkan ukuran rahim, merangsang kontraksi, dan membantu menghentikan pendarahan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai penahan plasenta dan pencegahan yang boleh dilakukan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

 • Bahaya Pengekalan Plasenta atau Tidak?
 • 4 Punca Pendarahan Berat Selepas Bersalin
 • Inilah yang dimaksudkan dengan gangguan plasenta dan bagaimana menanganinya
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found