Kesihatan

Prosedur Perubatan yang Berkesan untuk Merawat Keloid

"Keloid adalah parut yang tumbuh tidak normal. Sebabnya, keloid tumbuh di bahagian luar batas kulit yang cedera sehingga kelihatan lebar dan kelihatan seperti benjolan di permukaan kulit. Sebenarnya, masalah ini dapat ditangani, sungguh. Inilah pilihan kaedah rawatan. "

Jakarta - Kemunculan keloid sering disebabkan oleh luka. Namun, sebenarnya, keloid berlaku kerana proses penyembuhan sel kulit untuk memperbaiki diri. Penampilannya juga sangat berbeza pada setiap orang, dapat terjadi dengan sangat cepat, atau juga dapat muncul beberapa bulan setelah mengalami kecederaan pada bahagian tubuh. Juga, ukuran keloid juga tidak dapat diramalkan. Ini bermaksud bahawa keloid dapat berhenti tumbuh selama waktu tertentu, atau mereka dapat terus tumbuh selama beberapa tahun.

Jadi, adakah keloid sesuatu yang berbahaya? Sebenarnya, keloid termasuk dalam kategori tumor, tetapi bukan jenis tumor yang boleh berkembang menjadi sel barah sehingga tidak terlalu berbahaya. Walau bagaimanapun, keloid dapat tumbuh dalam ukuran tanpa anda perhatikan, dan boleh menyebabkan gejala yang cukup mengganggu, termasuk gatal, sakit, dan menjadi lebih sensitif. Sekiranya keloid kelihatan menutupi kawasan sendi, hasilnya pergerakan badan menjadi lebih terhad.

Baca juga: Cara Yang Betul untuk Mengatasi Parut Caesar di Rumah

Pelbagai Prosedur Perubatan untuk Mengubati Keloid

Sebilangan orang memilih untuk membuang keloid dengan alasan estetik. Sebabnya, penampilan keloid memang dapat mengurangkan keyakinan diri seseorang, terutama jika bekas luka ini muncul di kawasan wajah. Namun, untuk mengubatinya, tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda pasti perlu bertanya dan berbincang terlebih dahulu dengan doktor yang pakar dalam bidang ini.

Nah, untuk menjadikan perbincangan lebih selesa, anda boleh menggunakan aplikasinya . Bila-bila masa, anda boleh berbual atau panggilan video Bercakap dengan doktor anda untuk bertanya mengenai masalah kesihatan yang anda alami. Kaedahnya tidak sukar, anda tahu, cukup muat turun permohonan di telefon bimbit anda untuk bebas bertanya dan berjumpa dengan doktor pada bila-bila masa. Lalu, apakah kaedah rawatan perubatan keloid?

  • Suntikan kortikosteroid

Prosedur perubatan pertama adalah menggunakan suntikan yang mengandungi kortikosteroid. Tujuannya adalah untuk mengurangkan ukuran luka keloid sambil membantu melegakan kesakitan yang anda alami. Biasanya, suntikan akan dilakukan secara berkala setiap 3 hingga 4 minggu. Sebilangan besar orang dengan keloid yang memilih prosedur perubatan ini mendapat empat suntikan.

Ketika pertama kali diberikan, gejala yang muncul akan berkurang dan keloid juga akan terasa lebih lembut. Saiznya juga menyusut 50 hingga 80 peratus. Walaupun begitu, dalam lima tahun, saiznya dapat meningkat lagi. Biasanya, jika ini berlaku, doktor akan mencadangkan rawatan lain.

Baca juga: Cara menghilangkan parut jangkitan kulit hitam

  • Pembedahan untuk Menghilangkan Keloid

Kaedah lain yang banyak dipilih adalah pembedahan atau pembedahan membuang keloid. Kaedah ini biasanya disarankan oleh doktor sekiranya ukuran keloid semakin besar, ia dilakukan dengan memotong tisu parut yang muncul ketika anda cedera. Sayangnya, walaupun dianggap sebagai cara yang paling berkesan untuk merawat keloid, risiko keloid baru muncul setelah operasi lebih besar. Untuk mengelakkan keloid terbentuk kembali kerana parut pembedahan, doktor biasanya akan menawarkan rawatan lain, misalnya krioterapi atau suntikan kortikosteroid.

  • Laser

Rawatan keloid laser bertujuan untuk memudarkan warna sambil mengurangkan ukuran keloid. Biasanya, prosedur ini dilakukan pada masa yang sama dengan suntikan kortikosteroid. Luka keloid dan kulit di sekitarnya akan disinari dengan menggunakan laser berkuasa tinggi. Malangnya, rawatan ini boleh mencetuskan kesan sampingan yang lain, iaitu kemerahan pada kulit dan penampilan parut yang lain.

  • Sinaran

Terapi radiasi adalah pilihan rawatan susulan setelah prosedur penyingkiran keloid. Tujuannya tentu saja agar keloid tidak lagi muncul, dan dapat dilakukan segera tujuh hari selepas pembedahan. Walaupun boleh menjadi kaedah rawatan tunggal, radiasi tidak berkesan jika dilakukan tanpa pembedahan.

Baca juga: Jarang meninggalkan rumah tetapi bintik hitam muncul, inilah penyebabnya

Itu adalah beberapa kaedah rawatan perubatan untuk merawat keloid. Jangan lupa berbincang dengan doktor anda sebelum menjalani prosedur, OK!

Rujukan:
Persatuan Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Keloid: Diagnosis dan Rawatan.
Doktor keluarga. Diakses pada tahun 2021. Keloid.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Keloid.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found