Kesihatan

Adakah Minyak Zaitun Betul Lebih Baik Daripada Jenis Minyak Yang Lain?

, Jakarta - Minyak zaitun dan minyak lain adalah beberapa minyak sayuran popular yang digunakan di seluruh dunia. Setiap minyak mempamerkan ciri unik. Banyak jenis minyak yang dijual di pasar, termasuk sayur, canola, alpukat, walnut, dan minyak kelapa.

Adalah sukar untuk mengetahui minyak mana yang terbaik, dari rasa hingga lebih sihat. Minyak zaitun ( minyak zaitun ) dan minyak sayuran berbeza dalam penyediaannya, faedah memasak, rasa, dan komposisi pemakanan. Mengenai mana yang lebih baik, anda mesti tahu bagaimana proses pembuatan dan pemakanan.

Baca juga: Petua Sihat Untuk Mereka Yang Suka Makan Goreng

Proses Pembuatan dan Nutrien dalam Minyak

Proses pembuatan minyak sayuran adalah dengan pengekstrakan, biasanya minyak dibersihkan dengan bahan kimia dan dipanaskan untuk menghilangkan kekotoran dan memanjangkan jangka hayatnya. Semakin banyak pemprosesan yang dilakukan pada minyak, semakin banyak nutrien dan kurang rasa yang dikekalkan.

Ini dapat dilihat semasa membuat perbandingan minyak zaitun dara tambahan diproses secara minimum, yang menonjolkan rasa zaitun yang berbeza dan cenderung menawarkan rasa netral yang generik. Minyak zaitun diekstrak dari zaitun yang ditekan, sementara minyak zaitun dara tambahan adalah versi yang paling kurang diproses.

Sementara itu, minyak sayuran dibuat dengan mencampurkan minyak dari pelbagai sumber, seperti canola, biji kapas, bunga matahari, kacang soya, jagung, dan bunga safflower. Dengan begitu, anda memerlukan lebih banyak pemprosesan untuk menghilangkan kekotoran dan membuat campuran rasa neutral.

Di samping itu, tahap pemprosesan yang dilakukan oleh minyak mempengaruhi bukan sahaja rasa tetapi juga komposisi pemakanan. Sekiranya minyak sayuran mengandungi asid lemak tak jenuh, maka minyak zaitun mengandungi lebih banyak lemak tak jenuh tunggal seperti asid oleik, asid linoleat, dan asid palmitik. Minyak sayuran mengandungi kebanyakan lemak tak jenuh ganda omega-6.

Lemak tak jenuh tunggal diketahui mempunyai manfaat anti-radang dan kesihatan jantung. Sementara itu, lemak tak jenuh ganda omega-6 boleh menjadi pro-radang dan membahayakan kesihatan jantung jika dimakan secara berlebihan.

Baca Juga : Petua mengurangkan kebiasaan makan makanan goreng selepas berpuasa

Anda perlu ingat bahawa semakin banyak minyak dihaluskan, semakin kurang mikronutrien dan sebatian sihat. Minyak zaitun dara tambahan Ini adalah jenis minyak yang paling sedikit diproses, jadi kaya akan antioksidan dan sebatian anti-radang seperti tokoferol, karotenoid, dan polifenol. Minyak zaitun diproses secara minimum juga mengekalkan beberapa mikronutrien, seperti vitamin E dan K.

Sebaliknya, proses penapisan yang digunakan untuk membuat minyak sayuran merosakkan mikronutrien, antioksidan, dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat, termasuk tokoferol, fitosterol, polifenol, dan koenzim Q.

Jadi, Minyak Mana Yang Paling Sihat?

Minyak zaitun , terutamanya anak dara tambahan , adalah salah satu minyak masak yang kurang diproses. Ini bermaksud menyimpan antioksidan, vitamin dan mineral yang paling banyak. Sebagai contoh, sebatian antioksidan dan polifenol dalam minyak zaitun telah banyak dikaji untuk faedahnya untuk kesihatan jantung.

Walaupun minyak sayuran mengalami banyak proses untuk meneutralkan rasa dan mencampurkan beberapa jenis minyak sayuran. Maksudnya, ia mempunyai nutrien minimum yang bermanfaat dan hanya meninggalkan kalori kosong.

Baca juga: Petua untuk mengurangkan kebiasaan makan makanan goreng selepas berpuasa

Harap maklum, menggantikan minyak sayuran dengan minyak zaitun bermanfaat untuk kesihatan otak. Menggantikan minyak sayuran dengan minyak zaitun dara tambahan meningkatkan fungsi kognitif pada orang dewasa yang lebih tua. Sekiranya anda memilih antara minyak zaitun dengan jenis minyak lain, maka minyak zaitun (terutamanya anak dara tambahan ) cenderung menjadi pilihan yang lebih sihat berbanding minyak lain.

Untuk mempertimbangkan keadaan kesihatan anda dan keluarga, anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut dalam pilihan minyak ini. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Minyak Zaitun vs. Minyak Sayuran: Mana Yang Lebih Sihat?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah minyak zaitun extra virgin lebih baik daripada minyak zaitun?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found