Kesihatan

Angina yang tidak stabil menyebabkan sakit dada yang mendadak

, Jakarta - Angina yang tidak stabil Ia berlaku apabila arteri yang membekalkan darah dan oksigen ke jantung tersumbat ke tahap kritikal. Angina yang tidak stabil dicirikan oleh sakit dada yang berlaku pada waktu rehat atau semasa melakukan aktiviti. Kekerapan dan keparahan kesakitan juga boleh bertambah buruk.

Sebab itu, angina yang tidak stabil Ini adalah keadaan kecemasan dan penghidapnya mesti segera mendapatkan rawatan perubatan. Sekiranya tidak dirawat, angina yang tidak stabil boleh menyebabkan serangan jantung, kegagalan jantung, atau aritmia (irama jantung yang tidak teratur). Ia juga boleh menjadi keadaan yang mengancam nyawa.

Baca juga: Mitos atau Angin Duduk Fakta Boleh Menyebabkan Kematian

Selain sakit dada secara tiba-tiba, ini adalah gejala lain dari angina yang tidak stabil

Punca utama angina yang tidak stabil Penyakit jantung koronari disebabkan oleh penumpukan plak di sepanjang dinding arteri. Plak ini menyebabkan arteri menjadi sempit dan kaku, mengurangkan aliran darah ke otot jantung. Apabila otot jantung tidak mendapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi, maka seseorang akan mengalami sakit dada secara tiba-tiba. Selain sakit dada, angina yang tidak stabil juga menyebabkan simptom berikut:

 • Sakit dada yang terasa tajam dan menusuk.
 • Kesakitan yang memancar ke bahagian atas kaki (biasanya di sebelah kiri) atau belakang.
 • Mual.
 • Gementar.
 • Berpeluh.
 • Susah bernafas.
 • Pening.
 • Keletihan yang tidak dapat dijelaskan.

Perkara yang membezakannya dari angina stabil adalah orang yang menghidapnya angina yang tidak stabil Anda mungkin mengalami sakit dada walaupun anda sedang berehat. Perhatikan juga sakit dada yang berlangsung lebih lama daripada biasa atau yang terasa berbeza. Sekiranya anda mengambil nitrogliserin, ubat yang meningkatkan aliran darah untuk melegakan serangan angina yang berterusan. Ubat ini mungkin tidak akan berfungsi semasa serangan angin tidak stabil a.

Bagaimana Angina yang tidak stabil dirawat?

Prihatin terhadap angina yang tidak stabil bergantung kepada keparahan keadaan. Salah satu rawatan yang mungkin disarankan oleh doktor anda adalah pengencer darah, seperti aspirin, heparin, atau clopidogrel. Ini supaya darah tidak terlalu tebal, sehingga dapat mengalir dengan lebih lancar melalui arteri.

Baca juga: Bawang Putih Boleh Meringankan Angin Duduk? Inilah Fakta

Apabila anda didiagnosis dengan penyumbatan yang teruk atau penyempitan pada arteri, doktor anda mungkin mengesyorkan prosedur yang lebih invasif, seperti angioplasti. Prosedur ini adalah prosedur pembedahan untuk membuka arteri yang sebelumnya tersumbat. Doktor juga boleh memasukkan tiub kecil yang dikenali sebagai a stent untuk menjaga pembukaan arteri.

Dalam kes yang teruk, anda mungkin memerlukan pembedahan pintasan jantung. Prosedur ini bertujuan untuk mengalihkan aliran darah dari arteri tersekat untuk membantu meningkatkan aliran darah ke jantung.

Selain menjalankan rawatan ini, orang yang mempunyai angina yang tidak stabil Anda juga harus mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat seumur hidup. Perubahan gaya hidup yang dapat meningkatkan kesihatan jantung termasuk:

 • Makan makanan yang lebih sihat.
 • Belajar menguruskan tekanan.
 • Bersenam secara berkala.
 • Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan.
 • Berhenti merokok untuk perokok dan elakkan merokok jika anda bukan perokok.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Gejala Selsema dan Angin Duduk

Semua perubahan ini dapat mengurangkan kemungkinan terkena serangan angina dan mengurangkan risiko serangan jantung. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai angina yang tidak stabil , hubungi doktor di hanya. Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Angina yang tidak stabil.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Angina yang tidak stabil.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found