Kesihatan

Kenali Tanda Osteoblastoma, Tumor di Tulang Belakang

Jakarta - Sel-sel tumor dapat tumbuh dan berkembang di mana-mana bahagian badan, seperti payudara, hati, paru-paru, dan tulang belakang. Osteoblastoma, jadi barah muncul di tulang belakang. Walaupun tumor ini tidak ganas, ia juga boleh berkembang di tangan dan kaki. Malangnya, remaja dan dewasa muda antara 10 dan 30 tahun mengalaminya lebih kerap, dan risikonya jauh lebih tinggi pada lelaki berbanding wanita.

Osteoblastoma tumbuh perlahan dan merosakkan tulang yang sihat, menggantikannya dengan tulang yang tidak normal yang disebut osteoid dan terkumpul di kawasan tulang normal. Kerana sifatnya yang lebih lemah, tulang di kawasan yang ditunjukkan oleh tumor ini lebih cenderung patah tulang, walaupun dari kecederaan sedikit pun.

Apa yang Menyebabkan Osteoblastoma dan Apakah Gejala?

Osteoblastoma dikategorikan sebagai tumor jinak. Namun, anda tidak boleh memandang rendah, kerana dalam beberapa kes, osteoblastoma menjadi tumor malignan walaupun sangat jarang berlaku. Selain itu, penyebab sebenar kemunculan tumor ini tidak diketahui sehingga kini.

Baca juga: Harus Tahu, Perbezaan Antara Kanser dan Tumor

Anda harus ingat, osteoblastoma tumbuh dengan perlahan. Ini bermaksud, gejala baru muncul dua tahun setelah tumor dikesan. Gejala biasa yang terdapat di kaki atau tangan adalah sakit ringan hingga bengkak. Walau bagaimanapun, banyak osteoblastoma berlaku di tulang belakang menyebabkan anda mengalami sakit belakang. Bukan hanya itu, tumor di tulang belakang ini dapat menekan saraf, dan apabila ini berlaku, anda biasanya akan mengalami gejala neurologi pada kaki, seperti mati rasa, kelemahan, dan sakit.

Dalam beberapa kes, osteoblastoma tulang belakang juga boleh menyebabkan kekejangan otot yang mencetuskan scoliosis. Oleh itu, jika anda mengalami simptom, segera berjumpa doktor. Anda boleh membuat temu janji dengan segera di hospital terdekat. Sekiranya anda ingin bertanya secara langsung tanpa menunggu sebentar, gunakan perkhidmatan Ask a Doctor dalam aplikasi .

Baca juga: 5 Jenis Tumor Tulang Benigna Yang Perlu Anda Ketahui

Osteoblastoma dan Osteoid Osteoma

Osteoblastoma berkait rapat dengan tumor tulang jinak yang lain, osteoid osteoid. Kedua-dua jenis tumor membentuk bahan tulang osteoid yang tidak normal, dan lebih biasa pada orang muda dan lelaki. Perbezaan paling asas antara keduanya adalah bahawa osteoma osteoid lebih kecil daripada osteoblastoma, dan tumor ini tidak tumbuh.

Di samping itu, kesakitan dari osteoma osteoid biasanya bertambah teruk pada waktu malam, dan ubat penahan sakit seperti ibuprofen dapat membantu mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, osteoblastoma tidak menyakitkan pada waktu malam dan tidak bertindak balas dengan baik terhadap penghilang rasa sakit atau ubat anti-radang nonsteroid lain.

Walaupun jinak, rawatan osteoblastoma mesti dilakukan dengan pembedahan untuk membuang tumor yang tumbuh. Dalam kes osteoma osteoid, rawatan berupa pengambilan ubat penghilang rasa sakit sekiranya rasa sakit dapat dikurangkan hanya dengan ubat-ubatan ini dan pembedahan jarang dilakukan.

Baca juga: Inilah Cara Mengesan Tumor Malignan dan Tumor Benigna

Berapa lamakah masa pemulihan?

Tempoh masa yang diperlukan seseorang untuk kembali ke aktiviti harian berbeza-beza, bergantung pada lokasi tumor, dan prosedur rawatan yang mesti dilakukan. Malangnya, kira-kira 10 hingga 20 peratus orang dengan osteoblastoma mengatakan bahawa penyakit ini berulang. Ia mungkin berlaku kerana penyingkiran tumor yang tidak lengkap. Sekiranya itu berlaku, penghidapnya mendapat rawatan yang sama seperti sebelumnya. Walau bagaimanapun, semuanya mesti dibincangkan dengan pakar.

Rujukan:
OrthoInfo. 2019. Penyakit & Keadaan: Osteoblastoma.
Pembedahan Tumor. 2019. Osteoblastoma.
Hospital Kanak-kanak Nicklaus. 2019. Osteoblastoma.