Kesihatan

Senaman yang baik untuk Wanita Hamil Trimester Ketiga

, Jakarta - Memasuki trimester kehamilan ketiga, kadang-kadang wanita hamil takut melakukan pelbagai aktiviti, termasuk bersukan. Sebenarnya, pada trimester kehamilan ketiga, banyak perubahan yang dirasakan oleh ibu. Bermula dari perut yang semakin besar, berat badan mula meningkat, hingga pergerakan bayi yang lebih kuat jika dibandingkan dengan usia kehamilan sebelumnya yang kadang-kadang boleh membuat seluruh badan terasa sakit.

Melakukan senaman yang betul pada usia kehamilan memasuki trimester ketiga mempunyai banyak faedah. Beberapa faedah yang dapat dirasakan oleh ibu adalah proses bersalin yang lancar. Ibu akan mempunyai sistem imun yang baik setelah melahirkan, memperbaiki kulit badan, mengurangkan selulit, dan melegakan sakit yang dirasakan oleh ibu hamil.

Sudah tentu tidak semua sukan dapat dilakukan oleh ibu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sukan yang sebenarnya masih boleh anda lakukan dan sangat selamat untuk wanita hamil pada trimester ketiga.

1. Yoga

Yoga adalah sukan yang boleh dikatakan sangat selamat untuk dilakukan oleh wanita hamil. Melakukan yoga pada trimester ketiga kehamilan sebenarnya akan membantu ibu untuk bersiap secara fizikal dan mental untuk ibu semasa melahirkan. Bukan hanya itu, melakukan yoga ketika hamil sebenarnya dapat membantu ibu untuk melahirkan anak.

Pada trimester ketiga kehamilan, ibu juga boleh melakukan yoga pranatal yang mempunyai banyak faedah untuk ibu. Sebahagian daripada mereka, badan akan mendapat sokongan positif. Bukan hanya itu, melakukan yoga pada trimester ketiga kehamilan juga dapat menguatkan otot-otot badan, salah satunya adalah otot pelvis. Lakukan pergerakan yoga ini agar ibu dapat lancar ketika bersiap untuk melahirkan anak:

  • Pos mudah e.
  • Kedudukan merangkak.
  • Mengangkat pinggul.
  • Pose mencangkung .
  • Pose penjahit .

2. Jalan Kasual

Berjalan kaki adalah latihan yang paling mudah dilakukan oleh ibu hamil. Semasa ibu berjalan santai, cuba lakukan posisi berjalan yang betul. Perhatikan postur badan anda agar sentiasa tegak. Jangan lupa untuk menjaga mata anda lurus.

Dengan berjalan kaki secara rutin pada trimester ketiga kehamilan, wanita hamil akan lebih mudah mengimbangi badan. Di samping itu, ibu dapat meningkatkan stamina dan menguatkan otot pelvis. Berjalan santai menggunakan kasut dan pakaian yang selesa. Jangan lupa menggunakan pakaian yang menyerap peluh. Berjalanlah secara berkala.

Sekiranya anda merasa letih, tidak ada salahnya berehat sebentar. Jalan-jalan santai juga tidak perlu dilakukan di luar rumah. Ibu boleh berjalan-jalan santai di halaman rumah setiap hari. Lakukan pada waktu pagi atau petang.

3. Berenang

Siapa kata wanita hamil tidak boleh berenang? Sebenarnya, berenang adalah salah satu sukan paling selamat untuk ibu lakukan semasa mengandung. Berenang dapat mengurangkan kesakitan yang dirasakan oleh ibu di bahagian belakang, pinggang, kaki, dan lengan. Kami mengesyorkan agar anda berenang pada waktu pagi atau petang. Lakukan berenang selama 30 minit sehingga tidak ada perubahan suhu di perut. Lakukan sapuan dada atau punggung secara santai untuk menikmati faedah berenang.

Lakukan semua latihan di atas dengan senang. Jangan lupa berehat sekiranya anda merasa letih. Tidak ada salahnya bersukan dengan pasangan anda agar si ibu lebih bersemangat. Sekiranya ibu mempunyai aduan mengenai tempoh kehamilan, ibu boleh meminta doktor melalui permohonannya . Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Jangan salah, kehamilan juga memerlukan latihan ibu
  • Petua Pilih Senaman dengan Selamat untuk Wanita Hamil
  • Senaman yang baik untuk Wanita Hamil Trimester Pertama
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found