Kesihatan

Pening dan Penat setelah Menangis, Mengapa?

Jakarta - Air mata yang mengalir di pipi seseorang timbul kerana pelbagai alasan. Bermula dari kesedihan, rasa bersalah, kemarahan, kebahagiaan, penyesalan, rasa syukur, hingga rasa lega dapat mencetuskan titisan air. Apa pun alasannya, kadang-kadang menangis boleh membuat seseorang merasa pening dan letih. Macam mana boleh jadi? Nah, inilah sebab mengapa seseorang berasa pening dan letih setelah menangis.

1. Masalah sinus

Menurut pakar seperti yang dilaporkan oleh Penasihat Kesihatan Baru, Sinusitis juga boleh menjadi sebab mengapa seseorang merasa pening dan letih setelah menangis. Pakar mengatakan bahawa jika seseorang menangis terlalu lama, air mata dapat terkontaminasi dengan udara yang memasuki rongga hidung. Keadaan ini boleh menyebabkan hidung meradang.

Baca juga: Menangis adalah tanda kekuatan mental, bukan?

Bagi seseorang yang mempunyai masalah resdung, keadaan ini akan menyebabkan sakit kepala disertai dengan sakit berdenyut antara mata dan hidung. Dalam beberapa kes, orang yang sangat sensitif terhadapnya, boleh menyebabkan sakit kepala yang berpanjangan.

2. Kekeringan

Air mata yang mengalir di pipi anda dipenuhi air. Masalahnya hanya bermula apabila anda menangis lama, terisak-isak, malah menjerit yang membuat aliran air mata semakin banyak. Nah, ini adalah masa dehidrasi mungkin berlaku. Ahli dalam Penasihat Kesihatan Baru, tidak kira seberapa kecil tahap dehidrasi, ia masih boleh membuat seseorang mengalami sakit kepala.

3. Faktor Hormon Tekanan

Faktor hormon juga boleh menjadi sebab mengapa seseorang merasa pening dan letih setelah menangis. Tubuh itu sendiri akan melepaskan hormon tekanan ketika seseorang menangis. Nah, hormon ini secara semula jadi akan menyebabkan perubahan dalam badan, termasuk menyebabkan sakit kepala. Perubahan hormon ini dapat membuat seseorang merasa sakit kepala ringan hingga sakit kepala yang teruk, seperti migrain.

4. Keradangan

Dalam beberapa kes, menangis juga boleh menyebabkan keradangan pada tubuh yang merengsakan saraf wajah. Gangguan saraf di bahagian wajah ini sering dikaitkan dengan migrain dan sakit kepala serius yang lain. Nah, itulah sebab mengapa seseorang berasa pening dan letih setelah menangis.

Baca juga: Menangis Semasa Mendengarkan Lagu Membuat Anda Sihat?

Lelaki mempunyai masa yang lebih sukar untuk menangis?

Menangis adalah perkara manusia. Pasti, seseorang menangis kerana alasan emosi. Mengenai tangisan, ada perkara menarik mengenai hubungan antara menangis dengan lelaki dan wanita. Mereka mengatakan bahawa lebih sukar bagi lelaki untuk menangis daripada wanita, adakah itu benar?

Contohnya kisah Putera Harry dalam mengenang ibunya, Lady Diana. Putera mengaku bahawa dia hanya menangis kerana kematian ibunya dua kali dalam 20 tahun sejak Diana meninggal.

Daripada tidak merasa sedih, Harry menangani kesedihan dengan mematikannya, menguncinya. Nampaknya pengakuan lelaki itu dengan gelaran Duke of Sussex mengesahkan gambaran lelaki yang tidak mudah menangis, seperti wanita. Lalu, adakah benar lelaki pada dasarnya lebih sukar untuk menangis?

Baca juga: Inilah Sebab Mengapa Menangis Perlu?

Di mata sains, tangisan telah dikaji oleh pakar dari Belanda. Dalam kajian itu, para pakar membandingkan nisbah air mata lelaki dan wanita. Kajian mendapati bahawa wanita menangis 30-64 kali dalam setahun, sementara lelaki menangis 6-17 kali dalam setahun.

Menurut ahli psikologi, ada dua sebab yang dapat menjelaskan mengapa lelaki kurang menangis berbanding wanita, iaitu alasan sosiologi dan fisiologi. Mengenai alasan sosiologi, pakar mengatakan bahawa lelaki kurang menangis kerana alasan yang berkaitan dengan alam dan asuhan.

Manakala sebab fisiologi lebih berkaitan dengan masalah hormon. Pakar mengatakan, lelaki mempunyai hormon prolaktin (hormon yang terdapat dalam air mata) yang jauh lebih rendah daripada wanita.

Selain dua alasan ini, ada juga alasan budaya yang dapat menjelaskan mengapa lelaki lebih sukar untuk menangis. Sebagai contoh, stereotaip dan harapan masyarakat menghalang lelaki daripada menunjukkan tangisan emosi. Ringkasnya, para pakar mengatakan, lelaki mempunyai lebih sedikit hormon yang membolehkan mereka menangis, dan apabila mereka menangis, persekitaran sosial akan menilai mereka.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mengapa seseorang merasa pening dan letih setelah menangis, atau masalah kesihatan yang lain? Sudah jelas, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found