Kesihatan

Kenali Gejala Awal Diabetes Yang Mempengaruhi Kanak-kanak

, Jakarta - Diabetes mellitus atau diabetes pada kanak-kanak adalah penyakit metabolik yang bersifat kronik dan berpotensi mengganggu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Orang yang menghidap diabetes mengalami peningkatan kadar gula darah di atas normal, kerana gangguan pada hormon insulin yang dihasilkan oleh kelenjar pankreas.

Bagi ibu-ibu yang memandang rendah diabetes pada anak-anak, anda pasti merasa cemas. Ini kerana diabetes yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi serius. Bermula dari masalah penglihatan, kegagalan buah pinggang, jangkitan pada kaki, hingga penyakit jantung. Itu menakutkan, bukan?

Persoalannya, apakah gejala awal diabetes pada kanak-kanak?

Baca juga: Bolehkah pesakit kencing manis memakai pendakap?

Gejala Awal Diabetes pada Kanak-kanak

Bercakap mengenai gejala diabetes pada kanak-kanak adalah sama dengan membicarakan pelbagai aduan. Sebabnya, apabila diabetes menyerang badan, akan ada serangkaian keluhan yang dialami oleh penghidapnya.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), gejala klinikal diabetes pada kanak-kanak adalah:

 • Cenderung makan banyak.
 • Kerap membuang air kecil, kadang-kadang hingga tidur.
 • Disertai dengan penurunan berat badan yang drastik (boleh mencapai 6 kg dalam 2 bulan).
 • Selalunya lapar.
 • Letih dengan mudah.
 • Jangkitan kulat.
 • Luka yang sukar disembuhkan.
 • Penglihatan kabur.
 • Kulit yang sering terasa gatal dan kering.
 • Rasa kebas dan sering terasa kesemutan di kaki.

Perkara yang perlu dititikberatkan, menurut IDAI, adalah bahawa kadang-kadang gejala di atas tidak muncul dengan jelas. Diagnosis diabetes pada kanak-kanak terlewat. Oleh itu, keadaan ini boleh menyebabkan si kecil anda mengalami 'kecemasan DM'.

Kecemasan DM ini boleh menyebabkan aduan, seperti:

 • Sakit perut;
 • Sukar bernafas;
 • Muntah berulang;
 • Kekeringan;
 • Kehilangan kesedaran.

Baca juga: Cara membersihkan tartar bagi penghidap diabetes

Sekiranya anak anda mengalami simptom di atas, berjumpa atau segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan atau nasihat perubatan yang betul. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Anda tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Genetik untuk Gaya Hidup

Ramai orang awam menganggap bahawa diabetes dianggap sebagai penyakit orang dewasa. Malah, diabetes juga boleh berlaku pada kanak-kanak dan remaja, terutamanya diabetes jenis 1.

Diabetes sendiri terbahagi kepada dua, iaitu diabetes jenis 1 dan jenis 2. Menurut IDAI, jenis 1 disebabkan oleh faktor genetik, sementara diabetes jenis 2 biasanya disebabkan oleh gaya hidup dan kegemukan yang tidak sihat.

Nah, menurut Kementerian Kesehatan Indonesia (Kemenkes) (2018), diabetes pada anak-anak berusia 0-18 tahun telah meningkat sebanyak 700 persen dalam jangka waktu 10 tahun. Cukup drastik, bukan?

Menurut Kementerian Kesihatan, selain faktor genetik yang menyebabkan diabetes jenis 1, faktor persekitaran, sistem imun, dan sel pankreas, masing-masing tidak mempunyai peranan yang diketahui dalam proses diabetes jenis 1. Bagaimana dengan diabetes jenis 2?

Diabetes jenis 2 dapat dipicu oleh gaya hidup yang tidak sihat seperti kelebihan berat badan, kegemukan, kekurangan aktiviti fizikal, hipertensi, dislipidemia, dan diet yang tidak sihat / tidak seimbang, dan merokok.

Baca juga: Ketahui mengenai Gangguan Penglihatan dalam Diabetes

Petua Mencegah Diabetes Jenis 2 pada Kanak-kanak

Menurut National Institutes of Health (NIH) kanak-kanak mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi jika mereka berlebihan berat badan atau gemuk. Selain itu, risikonya meningkat jika mereka mempunyai sejarah keluarga diabetes, atau tidak aktif secara fizikal.

Nasib baik, diabetes jenis 2 dapat dicegah. Cara paling mudah, tentu saja, adalah menggunakan gaya hidup sihat. Maklumlah, ibu boleh menggunakan nasihat dari NIH untuk mengurangkan risiko diabetes jenis 2 pada anak-anak. Apakah cadangannya? Inilah lebih banyak lagi:

 • Minta mereka mengekalkan berat badan yang sihat dan ideal.
 • Pastikan mereka aktif secara fizikal.
 • Minta mereka makan makanan sihat dalam bahagian kecil.
 • Hadkan masa dengan TV, komputer dan video, atau alat lain.

Bagi ibu yang mempunyai anak yang menghidap diabetes atau keadaan lain, anda boleh berjumpa dengan hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Diabetes pada Kanak-kanak dan Remaja
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Waspadalah terhadap Diabetes Mellitus pada Kanak-kanak
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Kanak-kanak Boleh Diabetes Terlalu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found