Kesihatan

Adakah Selamat untuk Ibu Menyusu Mengambil Cefadroxil?

, Jakarta - Cefadroxil adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan tertentu yang disebabkan oleh bakteria seperti jangkitan pada kulit, tekak, amandel, dan saluran kencing. Antibiotik seperti cefadroxil tidak dapat digunakan untuk mengobati selsema, selesema, atau jangkitan virus lain.

Menggunakan antibiotik apabila tidak diperlukan meningkatkan risiko terkena jangkitan di kemudian hari yang menolak rawatan antibiotik. Adakah selamat untuk ibu menyusu mengambil cefadroxil? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga: 4 Pengambilan Yang Harus Dielakkan Ibu Menyusu

Selamat untuk Mengonsumsi Ibu Menyusu dengan Keadaan

Cefadroxil tidak akan memberi kesan pada susu ibu, sehingga tidak menimbulkan kesan buruk pada bayi yang disusui. Cefadroxil tidak dikesan dalam kebanyakan susu ibu untuk satu jam pertama selepas mengambil ubat.

Harap maklum bahawa sebilangan ubat selamat diambil semasa mengandung, sementara ubat lain mungkin memberi kesan buruk kepada bayi yang belum lahir. Penting untuk memeriksa setiap ubat, termasuk ubat bebas dan suplemen semula jadi, untuk menentukan sama ada ia selamat diambil semasa mengandung. Ini sangat penting kerana pada trimester pertama kehamilan (0-13 minggu) adalah masa yang penting untuk perkembangan embrio dan janin.

Ubat-ubatan tersebut juga boleh masuk ke dalam susu ibu dalam jumlah kecil. Walaupun kebanyakannya selamat untuk pengambilan ibu dan tidak akan membahayakan bayi yang menyusui, beberapa ubat seperti agen sitotoksik, litium, radiofarmaseutikal, dan retinoid harus dielakkan.

Sekiranya ibu mengandung atau menyusu, lebih baik bertanya kepada doktor sebelum mengambil jenis ubat tertentu. Sekiranya anda ingin berjumpa doktor secara langsung dan ingin membuat temu janji, gunakan saja . Ayuh, muat turun sekarang!

Berikut adalah panduan untuk mengambil ubat dengan selamat:

1. Akademi Pediatrik Amerika menyatakan bahawa banyak kesan rawatan pada bayi penyusu tidak diketahui. Oleh itu, pengambilan ubat itu dilakukan sekiranya benar-benar diperlukan, dengan dos terendah dan dalam waktu sesingkat mungkin.

2. Sekiranya boleh, minum ubat sekali sehari selepas menyusu.

3. Perhatikan sama ada bayi mengalami kesan sampingan seperti mengantuk, mudah marah, atau kemungkinan reaksi lain setelah ibu mengambil ubat tersebut.

4. Elakkan ubat jangka panjang. Ubat bertindak pendek akan dikeluarkan dari badan dengan lebih cepat, begitu juga dengan penggunaan satu jenis ubat sahaja.

5. Langkah berjaga-jaga khusus mungkin diperlukan pada bayi pramatang, kerana ukuran dan sistem organ mereka bahkan kurang berkembang daripada bayi yang baru lahir.

6. Tanya doktor anda tentang risiko dan faedah ubat-ubatan yang ditetapkan semasa menyusu.

7. Sekiranya mengambil lebih daripada satu ubat atau gabungan ubat tertentu, ikuti cadangan untuk menyusu untuk mengelakkan kesan rawatan.

Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Penyusuan susu ibu adalah masa yang penting dan menguras emosi, sehingga kadang-kadang ibu lupa menjaga diri. Itulah sebabnya sangat penting untuk menjaga diri dan kekal sihat. Menjaga pemakanan adalah salah satu daripadanya.

Garis panduannya ialah mencuba makan makanan yang sihat dan seimbang, minum banyak cecair agar tetap terhidrasi. Di samping itu, amalkan sekitar 500 kalori tambahan setiap hari dan teruskan pengambilan vitamin pranatal.

Kemudian, jangan lupa bersenam untuk menjaga berat badan anda stabil. Beri susu ibu kepada bayi sebelum ibu mula bersenam. Senaman akan lebih selesa jika payudara anda tidak terlalu berisi susu, jadi pakai coli yang betul.

Baca juga: 7 Makanan untuk Pertumbuhan Tulang Janin

Tetap terhidrat dengan baik, terutamanya dalam cuaca panas. Sekiranya anda banyak berpeluh semasa melakukan senaman biasa, minum lebih banyak. Mandi selepas bersenam kemudian basuh payudara anda selepas bersenam dan sebelum menyusu untuk mengeluarkan peluh dari payudara dan puting anda. Keringat mempunyai rasa masin, dan beberapa bayi mungkin mati rasa.

Rujukan:

ubat-ubatan.com. Diakses pada tahun 2021. Penggunaan Ubat yang Selamat Semasa Menyusu.
ubat-ubatan.com. Diakses pada tahun 2021. Penggunaan Cefadroxil semasa Menyusu.
Medline. Diakses pada tahun 2021. Cefadroxil.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Diri untuk Ibu Menyusu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found