Kesihatan

Kanak-kanak sering membuang air besar di seluar mereka, berhati-hati dengan gejala encopresis

Jakarta - Anak-anak yang membuang air besar di celana mereka boleh dianggap remeh. Sebilangan besar ibu bapa menganggap ini normal kerana pada usia itu, si kecil belum dapat mengawal keinginan membuang air kecil dengan betul. Adakah anda tahu jika ada penyakit yang membuat anak kecil anda membuang air kecil di seluarnya secara berterusan? Penyakit ini dipanggil encopresis berfungsi.

Baca juga: Encopresis, istilah untuk kanak-kanak yang membuang air besar di seluar mereka

Encopresis didefinisikan sebagai saluran najis yang tidak disengajakan, berlaku pada kanak-kanak yang berumur lebih dari empat tahun atau yang telah belajar menggunakan tandas. latihan tandas ). Penyakit ini tidak disebabkan kerana anak kecil anda tidak dapat menahan keinginan untuk membuang air besar, tetapi kerana ada masalah perubatan yang menyebabkan najisnya keluar dengan tidak terkawal.

Mengapa Encopresis Berlaku pada Kanak-kanak?

Kanak-kanak dengan encopresis sering membuang air besar di seluarnya, malangnya ini sering dianggap sebagai cirit-birit. Gejala ini memberi kesan kepada tingkah laku kanak-kanak yang enggan membuang air besar, mengurangkan selera makan, dan sering membasahi tempat tidur pada siang hari.

Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda ini, mungkin dia mengalami encopresis. Anda perlu segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab sebenar. Sekiranya anda ingin tahu mengapa anak anda boleh mengalami encopresis, mungkin inilah sebabnya.

1. Sembelit

Sebilangan besar kes encopresis disebabkan oleh sembelit kronik. Sebabnya ialah keadaan ini menyukarkan najis anak kecil anda keluar, kering, dan sakit ketika dikeluarkan. Akibatnya, dia selalu mengelak dari pergi ke tandas.

Semakin lama najis tinggal di usus besar, semakin sukar untuk menolaknya. Usus akan meregang dan mempengaruhi saraf yang bertanggungjawab memberi isyarat untuk pergi ke tandas. Apabila usus besar penuh, najis cair keluar tanpa sengaja.

Penyebab sembelit sudah diketahui, iaitu kurangnya pengambilan makanan berserat, kekurangan cairan tubuh, atau pengambilan produk tenusu yang jarang berlaku. Dalam kes yang jarang berlaku, sembelit berlaku kerana intoleransi susu anak. Keadaan ini menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak, tetapi tidak jarang mencetuskan sembelit.

2. Masalah Emosi

Tekanan bukan sahaja dialami oleh orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Tekanan pada anak berkaitan dengan kehidupan mereka di rumah, sekolah, atau persekitaran tempat mereka tinggal. Sebab lain adalah latihan tandas terlalu awal.

Selain masalah sembelit dan emosi, encopresis pada anak anda juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan ubat-ubatan tertentu dan masalah kesihatan seperti ADHD, gangguan spektrum autisme, serta kegelisahan dan kemurungan.

Baca juga: 5 Petua Mencegah Sembelit

Bolehkah Encopresis Dicegah?

Jawapannya adalah ya! Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mencegah encopresis pada anak-anak, termasuk:

  • Memenuhi keperluan serat anak anda. Pastikan sayur-sayuran dan buah-buahan termasuk dalam diet harian. Sekiranya dia tidak menyukai bentuk sayur-sayuran dalam makanannya, ibu dapat memproses dan membuat ciptaan makanan yang menarik sehingga si kecil terus memakan sayur-sayuran tanpa mengetahui kehadirannya dalam makanan tersebut. Ini membantu mencegah sembelit yang berpotensi menyebabkan encopresis.

  • Beri latihan kecil semasa si kecil anda sudah bersedia. Elakkan memaksanya menggunakan tandas terlalu awal. Tunggu sehingga si kecil anda siap, maka ibu dapat memberi dorongan positif untuk membantunya berlatih menggunakan tandas. Menggunakan tandas terlalu awal berpotensi menyebabkan encopresis pada anak kecil anda.

  • Rawat gejala encopresis seawal mungkin. Sekiranya anak anda mempunyai lebih dari satu pergerakan usus di seluarnya, tidak ada salahnya segera berjumpa doktor. Ini dilakukan untuk membantu mengenal pasti masalah yang dialami oleh Si Kecil.

Baca juga: Ciri-ciri BAB Normal pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya

Itulah sebabnya kanak-kanak sering membuang air besar di seluar mereka. Sekiranya anak kecil anda sering membuang air besar di seluarnya, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!