Kesihatan

Inginkan Suntikan Botox untuk Melangsingkan Muka Anda, Perhatikan Ini

"Banyak orang menggunakan Botox untuk kecantikan dan estetika wajah. Harap maklum, suntikan Botox tidak selalu memberikan hasil yang diharapkan dan hasilnya tidak kekal. Adalah sangat penting untuk memilih doktor yang diperakui dan berpengalaman sebelum memutuskan suntikan Botox. "

, Jakarta - Botox adalah ubat yang melemahkan atau melumpuhkan otot. Dalam dos yang kecil, ubat ini dapat mengurangkan kedutan kulit dan merawat beberapa keadaan perubatan. Botox adalah protein yang dibuat dari racun Botulinum, yang dihasilkan oleh bakteria Clostridium botulinum. Ini jenis racun yang sama yang menyebabkan botulisme.

Walaupun beracun, tetapi apabila doktor menggunakannya dengan betul dan dalam dos yang kecil, ubat ini dapat bermanfaat. Terutama dari segi kosmetik dan perubatan. Ramai orang menggunakan Botox untuk menipiskan wajah untuk mengurangkan penampilan kedutan pada kulit. Walaupun Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) meluluskan penggunaan botox untuk kosmetik, tetapi pengguna masih perlu memperhatikan beberapa perkara.

Baca juga: Bukan Hanya Muka, Kenali Botox Ketiak untuk Mengatasi Bau Badan

Ketahui Bagaimana Botox Berfungsi untuk Melangsingkan Muka

Penggunaan botox berdasarkan kemampuannya untuk melumpuhkan otot yang disuntik. Setelah otot muka (otot masseter) disuntik dengan Botox, otot lumpuh dan mengecut, menghasilkan garis rahang yang lebih tipis.

Namun, perlu diingat, botox tidak selalu dapat membantu melangsingkan wajah. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan suntikan Botox tidak menunjukkan hasil yang diharapkan, atau tidak menjadikan wajah lebih nipis. Sekiranya anda mempunyai masalah berikut, suntikan Botox dapat memberikan garis rahang yang lebih tipis dan tipis:

 • Struktur semula jadi wajah yang menjadikan pipi secara semula jadi montel.
 • Struktur tulang rahang yang menonjol.
 • Mempunyai dagu yang lemah.
 • Hipertrofi rahang kerana bruxism atau cengkeraman rahang

Kesan Sampingan Selepas Prosedur Botox Selesai

Suntikan Botox agak selamat jika dilakukan oleh doktor yang berpengalaman. Namun, ada kalanya suntikan ini menyebabkan kesan sampingan, seperti:

 • Sakit, bengkak, atau lebam di tempat suntikan.
 • Sakit kepala atau gejala seperti selesema.
 • Kelopak mata yang terkulai atau kening yang terangkat.
 • Senyum tidak simetri atau air liur yang tidak disengajakan.
 • Mata kering atau air mata berlebihan.

Baca juga: Kelebihan Ice Cubes untuk Mengecilkan Pori

Racun dalam suntikan boleh merebak ke badan, walaupun sangat tidak mungkin. Hubungi doktor melalui aplikasi sekiranya anda merasakan kesan berikut, selama berjam-jam hingga beberapa minggu setelah mendapat suntikan Botox:

 • Kelemahan otot.
 • Masalah penglihatan.
 • Kesukaran bercakap atau menelan.
 • Masalah pernafasan.
 • Kehilangan kawalan pundi kencing.

Doktor secara amnya menyarankan agar tidak menggunakan Botox pada wanita hamil atau menyusui. Sebagai tambahan, botox tidak boleh digunakan pada orang yang alah kepada protein susu lembu.

Pilih Doktor yang bertauliah dan berpengalaman

Botox harus digunakan di bawah jagaan dan pengawasan doktor. Sangat penting untuk menyuntikkan Botox di tempat yang betul untuk mengelakkan kesan sampingan. Suntikan botox boleh membahayakan jika diberikan dengan cara yang salah. Minta rujukan dari doktor penjagaan primer atau cari doktor yang pakar dan berpengalaman dalam memberikan rawatan botox.

Seorang doktor yang mahir dan mempunyai sijil rasmi akan memberi nasihat mengenai prosedur ini, dan membantu menentukan sama ada keinginan untuk melangsingkan wajah anda sesuai dengan keperluan dan kesihatan wajah anda.

Baca juga: Bibir Lebih Penuh dengan Pengisi, Perhatikan Ini

Hasil suntikan Botox tidak kekal

Anda akan melihat hasil yang anda mahukan dalam masa seminggu. Muka nipis akan menetap dalam beberapa minggu akan datang. Namun, perlu diingat bahawa Botox tidak memberikan hasil tetap. Kesannya hilang dari masa ke masa, dan otot kembali bergerak. Hasil Botox biasanya berlangsung selama tiga hingga enam bulan. Dalam tempoh ini, elakkan aktiviti yang menggunakan otot masseter, sehingga hasilnya dapat bertahan lebih lama.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai suntikan Botox untuk melangsingkan wajah. Sekiranya anda ingin menggunakan Botox untuk tujuan lain, berbincanglah dengan doktor yang pakar dalam masalah anda. Tujuannya adalah untuk mendapatkan maklumat yang lebih komprehensif.

Rujukan:
Bar Kulit yang Cergas. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Botox Bantu Anda Melangsingkan Muka?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Botox: Penggunaan kosmetik dan perubatan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Suntikan Botox.