Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara Osteoarthritis dan Rheumatoid Arthritis

, Jakarta - Dari sekian banyak penyakit radang pada sendi yang boleh menyebabkan sakit, kekakuan, kemerahan, dan bengkak, artritis reumatoid adalah penyakit yang mesti diperhatikan. Penyakit ini adalah keradangan kronik pada sendi yang boleh menyebabkan gejala di atas.

Apa yang membuat anda gugup, keradangan ini dapat memusnahkan tisu sendi dan bentuk tulang. Baiklah, kesan ini kemudiannya akan membataskan aktiviti harian. Contohnya, sukar untuk berjalan dan menggunakan tangan.

Walaupun kaki dan tangan adalah bahagian badan yang paling kerap terkena rheumatoid arthritis, penyakit ini juga boleh menjangkiti bahagian badan yang lain. Contohnya, mata, paru-paru, saluran darah, dan kulit.

Nah, selain rheumatoid arthritis, ada juga osteoartritis yang boleh menyerang sendi. Osteoarthritis adalah bentuk arthritis yang paling biasa, yang mempengaruhi berjuta-juta orang di seluruh dunia. Penyakit ini berlaku apabila tulang rawan pelindung di hujung tulang rusuk hilang dari masa ke masa. Walaupun osteoartritis boleh merosakkan sendi di dalam badan, ia paling kerap menyerang sendi di tangan, lutut, pinggul, dan tulang belakang.

Baca juga: Elakkan 6 Perkara Ini Untuk Mengelakkan Rheumatoid Arthritis

Lalu, apakah perbezaan gejala kedua penyakit ini?

Rheumatoid arthritis bukan hanya pada sendi

Rheumatoid arthritis berlaku apabila sistem imun menyerang tisu badan sendiri. Wanita semestinya sedikit bimbang, kerana penyakit ini sering dihidapi oleh wanita berbanding lelaki, terutama lebih dari 40 tahun. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh menyerang orang dewasa muda, remaja, dan juga kanak-kanak.

Penyakit ini mempunyai simptom khas, iaitu sakit dan kekejangan sendi yang memburuk biasanya pada waktu pagi setelah bangun. Di samping itu, rasa sakit ini juga boleh berlaku apabila penghidapnya duduk terlalu lama. Sendi yang terkena mungkin bengkak, merah, dan hangat ketika disentuh.

Apa yang perlu dipertimbangkan, selain dapat menyerang sendi rheumatoid arthritis, ia juga dapat menyerang beberapa organ lain kerana masalah dengan sistem imun. Contohnya, di bawah:

  • Membran yang menutupi jantung, gejala yang muncul dapat dicirikan oleh keluhan sesak nafas dan kelemahan, kerana tekanan darah cenderung turun.

  • Lapisan putih (skera), orang yang terkena di kawasan ini akan mengalami mata merah, sakit, dan penglihatan menurun.

  • Paru-paru dan membran yang meliputi paru-paru, tanda-tanda aduan kesakitan dan kesukaran bernafas.

Baca juga: Bukan Hanya Orang Tua, Orang Muda Juga Boleh Menghidap Rheumatoid Arthritis

Perhatikan Punca Osteoartritis

Osteoartritis berlaku apabila tulang rawan yang melapisi hujung tulang pada sendi secara beransur-ansur merosot. Tulang rawan adalah tisu yang keras dan licin yang memungkinkan pergerakan sendi tanpa geseran. Pada orang yang menghidap osteoartritis, permukaan rawan yang halus akan menjadi kasar.

Sekiranya tulang rawan habis sepenuhnya, yang tinggal hanyalah menggosok tulang ke tulang. Faktor yang meningkatkan risiko osteoartritis adalah usia yang lebih tua, jantina wanita, obesiti, aktiviti tugas berat, kecederaan sendi, gaya hidup, genetik, dan kecacatan tulang.

Gejala boleh bertambah buruk dari masa ke masa

Lalu, bagaimana dengan gejala osteoartritis? Osteoartritis merangkumi kesakitan, kelembutan, kekakuan, dan kehilangan kelenturan. Di samping itu, terdapat gejala lain, seperti pembentukan spurs tulang, yang terasa seperti benjolan keras yang terbentuk di sekitar sendi yang terkena. Apa yang perlu digarisbawahi, gejala osteoartritis ini sering berkembang dengan perlahan dan bertambah buruk dari masa ke masa.

Baca juga: Sebab Orang Tua Boleh Terkena Osteoartritis

Biasanya rasa sakit atau kelembutan pada sendi ini muncul ketika sendi digerakkan. Di samping itu, terdapat juga sensasi kaku yang dapat dirasakan setelah sendi tidak digerakkan untuk beberapa waktu, ketika bangun pada waktu pagi misalnya.

Mengalami masalah pada sendi dan tulang? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found