Kesihatan

6 Vaksin Corona Digunakan di Indonesia

Jakarta - Presiden Joko Widodo telah mengumumkan bahwa vaksinasi COVID-19 akan dilakukan secara bertahap, mulai Januari 2021. Mengenai penyebaran, prioritas penerima, prioritas wilayah, dan pelaksanaan vaksinasi telah diatur oleh Pemerintah melalui Kementerian Indonesia Kesihatan.

Peraturan tersebut terkandung dalam Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 84 tahun 2020 tentang Pelaksanaan Vaksinasi dalam Konteks Memerangi Pandemi Penyakit Virus Corona 2019 (COVID-19). Lalu, apa vaksin korona yang akan digunakan di Indonesia nanti?

Baca juga: Percubaan Vaksin Corona Lemah pada Orang Tua, Apa Sebabnya?

Di antara 6 Vaksin, Hanya Sinovac Yang Tentu

Pemerintah telah menetapkan 6 vaksin korona yang akan digunakan semasa vaksinasi nanti. Seperti yang dinyatakan dalam Surat Menteri Kesehatan Nomor HK01.07 / Menkes / 9860/2020 tentang Penentuan Jenis Vaksin untuk Pelaksanaan Vaksinasi Penyakit Virus Corona 2019 (COVID-19), enam vaksin tersebut adalah Bio Farma, AstraZeneca, Sinopharm, Moderna, Pfizer Inc dan BioNTech, dan Sinovac.

Namun, dari 6 vaksin tersebut, kepastian dan komitmen baru diperoleh dari Sinovac. Lima vaksin lain masih dalam rundingan. Perkara ini disampaikan oleh jurucakap Vaksinasi COVID-19, dr. Nadia Tarmizi, seperti yang dilaporkan oleh Kompas .

Berikut adalah 6 vaksin korona yang akan digunakan di Indonesia:

1. Vaksin Merah dan Putih (PT. Bio Farma)

PT. Bio Farma telah mengembangkan vaksin korona yang disebut Vaksin Merah dan Putih. Sasarannya ialah vaksin ini akan selesai pada tahun 2021 dan diedarkan pada awal 2022, setelah vaksin ini melalui semua fasa ujian klinikal fasa I-III.

Sejauh ini, Vaksin Merah Putih telah dikembangkan oleh sebilangan universiti dan institusi penyelidikan terkemuka di Indonesia. Pemerintah juga terus mengawasi dan mendukung proses pengembangan vaksin. Benih Vaksin Merah dan Putih diharapkan akan diserahkan kepada PT. Bio Farma pada tahun 2021, maka ujian klinikal akan dijalankan.

Baca juga: Berjuang untuk Menghasilkan Vaksin COVID-19, Inilah Calonnya

2. Vaksin astrazeneca

Calon vaksin seterusnya dibuat oleh syarikat farmaseutikal Britain, AstraZeneca. Jenis vaksin yang dikhabarkan akan digunakan oleh Indonesia adalah AZD1222. Percubaan yang dilakukan setakat ini menunjukkan vaksin AstraZeneca corona mempunyai keberkesanan yang cukup tinggi.

Pada masa ini, ujian vaksin pada 20,000 sukarelawan masih berjalan. Salah satu kelebihan vaksin AstraZeneca adalah ia dianggap mudah diedarkan kerana tidak perlu disimpan pada suhu yang sangat sejuk.

3. Sinofarm. Vaksin

Vaksin yang dibuat oleh China National Pharmaceutical Group Corporation, masih dalam peringkat akhir ujian. Namun, di China, kira-kira satu juta orang telah disuntik dengan vaksin ini dengan izin penggunaan kecemasan.

Sebelum vaksin coronavirus Sinopharm terbukti berjaya sepenuhnya, ia hanya digunakan pada pegawai, pelajar, dan pekerja China. Pada bulan September 2020, Emiriah Arab Bersatu menjadi negara pertama di luar China yang meluluskan penggunaan vaksin ini.

4. Vaksin Moden

Vaksin korona Moderna didakwa mempunyai keberkesanan 94.5 peratus. Pada bulan November, Moderna mengaku memohon izin penggunaan kecemasan untuk vaksin COVID-19 dengan pengawal selia AS dan Eropah. Mereka percaya bahawa vaksin telah memenuhi syarat yang ditetapkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) untuk penggunaan kecemasan.

Baca juga: Sebab wabak itu belum tentu berakhir, walaupun vaksin Corona dijumpai

5. Vaksin Fizer Inc dan BioNTech

Pfizer dan BioNTech, yang juga menghasilkan vaksin korona, telah menyerahkan penggunaan darurat vaksin yang mereka hasilkan ke Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (AS) dan Eropah (BPOM). Dalam percubaan terakhir pada 18 November 2020, mereka mendakwa vaksin mempunyai 95% keberkesanan untuk menangkis virus korona dan tidak menimbulkan risiko kesan sampingan yang signifikan.

6. Vaksin Sinovac

Vaksin yang dibuat oleh Sinovac Biotech Ltd. yang diberi nama CoronaVac telah memasuki peringkat akhir ujian. Sinovac juga melakukan uji coba vaksinnya di Brazil, Indonesia dan Bangladesh. Hasil awal monyet menunjukkan vaksin menghasilkan antibodi yang dapat meneutralkan 10 strain Sars-coV-2.

Dari enam vaksin tersebut, vaksin Sinovac yang telah dipesan oleh pemerintah Indonesia telah tiba di negara itu pada hari Ahad (6/12), berjumlah 1.2 juta dos. Sementara itu, selebihnya, 1.8 juta dos, akan datang pada Januari 2021.

Untuk divaksinasi, sesuai dengan Keputusan Menteri Kesehatan Nomor 9.860 / 2020, vaksin korona harus mendapatkan izin pengedaran atau persetujuan untuk digunakan selama masa darurat dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Sementara menunggu masa vaksinasi tiba, jangan lupa untuk terus mematuhi protokol kesihatan pencegahan COVID-19, oke? Sekiranya anda tidak berasa sihat, anda hanya perlu berehat di rumah muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor.

Rujukan:
Kompas. Diakses pada tahun 2020. Berikut adalah 6 Vaksin yang Akan Digunakan untuk Vaksinasi Covid-19 di Indonesia.
Indonesia.go.id. Diakses pada tahun 2020. Ketahui 6 Jenis Vaksin Covid-19 Terpilih.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found