Kesihatan

Ketahui Perbezaan Antara Trombositopenia Ringan dan Kronik

, Jakarta - Salah satu gangguan yang berlaku dalam darah, iaitu trombositopenia adalah keadaan yang boleh terjadi akibat kekurangan platelet atau platelet. Sebenarnya, platelet dalam darah adalah sebahagian daripada sel darah yang memainkan peranan penting dalam proses pembekuan darah. Keadaan ini dianggap berlaku akibat masalah kesihatan atau kesan ubat-ubatan tertentu.

Thrombocytopenia boleh menjadi ringan dan hanya menyebabkan beberapa tanda atau gejala. Namun, dalam kes yang jarang berlaku, jumlah platelet menjadi sangat rendah, iaitu ketika pendarahan dalaman yang berbahaya dapat terjadi. Sementara itu, trombositopenia juga boleh berlaku secara kronik dan lebih dikenali sebagai Purpura Trombositopenik Idiopatik (ITP).

Jadi, apakah perbezaan antara trombositopenia ringan dan kronik? Ketahui jawapannya melalui tinjauan berikut!

Baca juga: Tiba-tiba Kulit Lebam Berhati-hati dengan 5 Penyakit Ini

Perbezaan Antara Trombositopenia Ringan dan Kronik

Tanda dan gejala trombositopenia ringan mungkin termasuk lebam mudah, pendarahan dangkal ke kulit yang muncul sebagai ruam bintik-bintik ungu kemerahan (petechiae), keletihan, dan sebagainya. Keadaan ini bahkan boleh berlaku kerana mengandung dan biasanya bertambah baik selepas melahirkan.

Walau bagaimanapun, untuk kes trombositopenia kronik, tepatnya purpura trombositopenik idiopatik , simptomnya boleh menjadi lebih teruk. Sistem kekebalan tubuh sebaliknya menghasilkan antibodi terhadap platelet dan platelet ini ditandai untuk dimusnahkan dan dibuang oleh limpa, yang kemudian menurunkan jumlah platelet.

Sistem kekebalan tubuh juga tampak mengganggu sel-sel yang bertanggung jawab untuk pengeluaran platelet normal, yang dapat menurunkan jumlah platelet dalam aliran darah. Pada kanak-kanak, ITP sering berkembang dengan teruk selepas jangkitan virus. Semasa pada orang dewasa, ITP biasanya berkembang dari masa ke masa.

ITP juga dapat diklasifikasikan sebagai primer, berlaku sendirian, atau sekunder, berlaku bersamaan dengan keadaan lain. Penyakit autoimun, jangkitan kronik, ubat-ubatan, kehamilan, dan barah tertentu adalah pencetus sekunder yang biasa.

Ingat juga bahawa pendarahan dalaman yang berbahaya boleh berlaku apabila jumlah platelet turun di bawah 10,000 platelet per mikroliter. Walaupun jarang berlaku, trombositopenia yang teruk ini boleh menyebabkan pendarahan di otak, yang boleh membawa maut. Oleh itu, jika anda atau orang terdekat anda mengalami simptom seperti yang disebutkan sebelumnya, ada baiknya anda segera pergi ke hospital.

Anda juga boleh membincangkan gejala yang anda atau orang terdekat anda alami dengan doktor anda di . Doktor di akan sentiasa memberi anda nasihat kesihatan yang anda perlukan telefon pintar .

Baca juga: 7 Makanan untuk Meningkatkan Bilangan Platelet

Rawatan dan Pencegahan Thrombocytopenia

Seseorang mungkin tidak memerlukan rawatan jika jumlah platelet yang rendah tidak menyebabkan masalah yang ketara. Selalunya, doktor juga dapat meningkatkan jumlah platelet dengan merawat penyebabnya. Pendekatan ini mungkin melibatkan menukar ubat biasa anda.

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa rawatan lain yang secara amnya dapat merawat trombositopenia. Ini termasuk:

  • Transfusi darah untuk sementara meningkatkan tahap platelet dalam darah. Platelet ditransfusikan hanya jika bilangan platelet sangat rendah. Walau bagaimanapun, platelet yang dipindahkan hanya bertahan sekitar tiga hari dalam peredaran darah.
  • Splenektomi atau penyingkiran limpa.
  • Pentadbiran ubat-ubatan seperti steroid, imunoglobulin (protein antibodi), dan ubat-ubatan lain yang mengurangkan pemusnahan platelet dan merangsang pengeluaran platelet.

Baca juga: 4 Jenis Gangguan Darah Yang Mempengaruhi Sel Darah Putih

Sementara itu, jika anda berisiko terkena trombositopenia, ada beberapa perkara yang dapat membantu mencegahnya, iaitu:

  • Elakkan ubat-ubatan yang menipiskan darah dan meningkatkan risiko pendarahan, seperti aspirin, naprosyn, dan ibuprofen.
  • Berhati-hati dengan sukan dan aktiviti hubungan yang boleh menyebabkan kecederaan, lebam, dan pendarahan.
  • Kurangkan hubungan dengan bahan kimia toksik.
  • Berhati-hati ketika mencukur, menggosok gigi dan membersihkan hidung.
  • Mengehadkan pengambilan alkohol melambatkan pengeluaran platelet dan menyebabkan kerosakan hati.

Itulah beberapa rawatan dan pencegahan untuk trombositopenia. Ingat, jika gejala muncul, jangan berlengah mengambil rawatan untuk mencegah komplikasi yang tidak diingini.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Idiopatik Thrombocytopenic Purpura (ITP).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Jumlah Platelet Rendah (Thrombocytopenia).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia (Kiraan Platelet Rendah).
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found