Kesihatan

Seberapa Berkesan Penjaga Mulut untuk Bruxism pada Kanak-kanak?

, Jakarta - Penggigian gigi, juga dikenali sebagai bruxism, adalah keadaan gigi yang agak biasa pada kanak-kanak. Dianggarkan sehingga 35 peratus kanak-kanak akan mengalami bruxisme pada suatu ketika pada masa kanak-kanak. Walaupun tidak menyenangkan didengar oleh ibu bapa ketika tidur, anak-anak sering kali tidak menyedari bahawa mereka mengepalkan rahang dan menggosok gigi pada waktu malam. Sekiranya keadaan ini berterusan dan bertambah buruk dalam jangka masa tertentu, anak itu harus segera dibawa ke doktor gigi.

Sekiranya tabiat ini tidak segera dihentikan, ia boleh menyebabkan anak mengalami kesakitan di leher, muka, telinga dan kepala. Ada kemungkinan anak juga mengalami kesukaran untuk membuka atau menutup rahang. Untuk merawat bruxism, diperlukan pemeriksaan gigi dan mulut secara menyeluruh. Doktor gigi mungkin mengesyorkan melindungi gigi anak anda dengan menggunakan pelindung mulut.

Lalu, apa itu pelindung mulut ? Sejauh mana keberkesanannya terhadap bruxism? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Ikuti 8 Petua Ini untuk Mencegah Bruxism

Penjaga Mulut untuk Mengatasi Bruxism

pelindung mulut adalah alat pelindung gigi yang digunakan sebagai penghalang untuk mengurangkan tekanan antara gigi rahang atas dan rahang bawah yang bertembung. Alat ini sebenarnya tidak hanya digunakan untuk merawat bruxism, tetapi juga dapat digunakan untuk mengobati apnea tidur, atau untuk melindungi mulut ketika bersenam. Alat ini juga dapat mengurangkan bunyi yang disebabkan oleh gigi saling menggosok, dan melindungi gusi, bibir, dan lidah dari trauma.

Memakai pelindung mulut untuk tidur dapat membantu menjaga gigi bahagian atas dan bawah terpisah sehingga tidak saling menggosok. Sedang digunakan, pelindung mulut mesti berada di bawah pengawasan doktor gigi pediatrik supaya keberkesanannya dapat dipantau secara berterusan. Terutama sekali pelindung mulut boleh membuatkan anak tidak selesa, jadi mungkin doktor boleh memilih pelindung gigi yang paling sesuai.

Baca juga: Bagaimana Bruxism Diagnosis?

Terdapat tiga jenis pelindung mulut , itu dia:

 • Penjaga Mulut Pracetak dan Sedia Digunakan. Harganya murah dan boleh dibeli di kebanyakan kedai sukan atau kesihatan. Namun, sukar untuk menyesuaikan ukuran mulut anak kerana biasanya besar dan menyukarkan pernafasan dan bercakap. Pelindung mulut jenis ini juga memberikan sedikit atau sedikit perlindungan. Doktor gigi tidak mengesyorkan penggunaannya.
 • Pelindung Mulut dan Gigit Mulut. Pelindung mulut jenis ini juga boleh didapati di kedai dan lebih sesuai digunakan oleh kanak-kanak. penjaga mulut " mendidih dan menggigit "terbuat dari bahan termoplastik. Ia diletakkan di dalam air panas untuk melembutkan, kemudian diletakkan di mulut dan dibentuk di sekitar gigi menggunakan tekanan jari dan lidah.
 • Penjaga Mulut Khas Dibuat oleh Doktor Gigi. Anak-anak juga dapat pelindung mulut yang telah disesuaikan dengan bentuk mulut mereka di doktor gigi. Pertama, doktor gigi akan memberi kesan pada gigi dan pelindung mulut, kemudian memasukkannya ke model menggunakan bahan khas. Oleh kerana penggunaan bahan khas dan kerana masa dan kerja tambahan, pelindung mulut yang disesuaikan ini lebih mahal daripada jenis lain, tetapi memberikan keselesaan dan perlindungan terbaik.

Sekiranya anda merasakan anak anda memerlukannya pelindung mulut , cuba tanya doktor gigi di terlebih dahulu untuk mengetahui semua maklumat mengenai pelindung mulut . Doktor di akan memberi anda nasihat yang tepat sebelum anda memutuskan untuk menggunakannya pelindung mulut untuk kanak-kanak dengan bruxism.

Baca juga: Ikuti 8 Petua Ini untuk Mencegah Bruxism

Cara Merawat Penjaga Mulut

Setelah menjumpai pelindung mulut penting untuk melindungi pelindung mulut daripada kerosakan dan menjaga kebersihannya. Sebabnya, pelindung mulut ini akan menghabiskan banyak masa di mulut. Untuk mendapatkan yang terbaik dari pelindung mulut, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Gosok dan bersihkan gigi sebelum memakai pelindung mulut.
 • Bilas pelindung mulut dengan air sejuk atau ubat kumur sebelum memasukkannya dan selepas mengeluarkannya. Elakkan menggunakan air panas, yang boleh membuat bentuk melengkung.
 • Gunakan berus gigi dan ubat gigi untuk membersihkannya selepas digunakan.
 • Periksa lubang atau tanda kerosakan lain secara berkala, jika ada lubang, ia perlu diganti.
 • Bawa penjaga mulut ke doktor gigi yang anda temui. Mereka dapat memastikannya tetap sesuai dan berfungsi.
 • Simpan pelindung mulut dalam bekas yang keras dan berventilasi untuk melindunginya dan biarkan kering antara kegunaan.
 • Jauhkan pelindung mulut dari jangkauan haiwan peliharaan, walaupun ia diletakkan di dalam bekas.
 • Ingat bahawa pelindung mulut tidak kekal selama-lamanya. Ganti pelindung mulut sebaik sahaja anda mula melihat lubang atau tanda-tanda kehausan, atau setiap dua hingga tiga tahun.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jenis Pelindung Mulut Apa yang Saya Perlu?
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Bruxism (Gigi Menggiling atau Mengepalkan).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penjaga Mulut Kesihatan Pergigian.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found