Kesihatan

Petua untuk Menyiapkan Sangkar yang Sesuai untuk Iguana

"Kandang Iguana tidak boleh dibuat sembarangan. Kandang harus agak besar sehingga dapat membuatnya merasa selesa. Sebaik-baiknya panjang sangkar iguana sekurang-kurangnya 1.5 lebih panjang daripada badannya. Ingat, semakin besar sangkar iguana, semakin baik keselesaannya. "

, Jakarta - Selain anjing, kucing, ikan, dan burung, haiwan apa yang menarik untuk dijaga? Adakah anda pernah berminat untuk menjaga reptilia? Nah, dari pelbagai jenis reptilia, iguna adalah salah satu haiwan yang menarik untuk dipelihara.

Namun, bagi anda yang ingin memelihara iguana, anda perlu menyiapkan semua keperluan haiwan tersebut. Bermula dari makanan hingga sangkar yang selesa sebagai tempat tinggal. Jadi, bagaimana anda menyediakan sangkar yang sesuai untuk iguana?

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menjaga Iguan

Kepentingan Ukuran dan Suhu di Sangkar

Bagi anda yang memelihara iguana sejak usia muda, anda perlu memperhatikan ukuran kandang. Reptilia yang satu ini dapat mencapai ukuran dua meter dan beratnya sembilan kilogram seiring bertambahnya usia. Nah, apabila ukurannya bertambah besar, maka dia perlu memerlukan sangkar yang lebih besar.

Sebaik-baiknya panjang sangkar iguana sekurang-kurangnya 1.5 lebih panjang daripada badannya, dan lebarnya sekurang-kurangnya sama panjang dengan badannya. Sementara itu, ketinggian kadang-kadang minimum kira-kira 1.5 panjang iguana.

Sekiranya iguana mempunyai panjang 1.5 meter, kadang-kadang dia perlu mengukur panjang sekurang-kurangnya 2,3 - 2,7 meter, lebar 1,5 - 1,8 meter, dan tingginya sekitar 1,8 - 2,3 meter. Ingat, semakin besar sangkar iguana, semakin baik keselesaannya.

Anda perlu memastikan bahawa suhu dan kelembapan di dalam sangkar selesa. Letakkan dahan atau objek tinggi untuk iguana bermain atau memanjat. Di samping itu, anda boleh menyediakan tanaman hiasan untuk mencantikkan kandang.

Di samping itu, anda perlu membuat pelindung matahari dengan lampu UVB atau lampu wap merkuri jika sangkar iguana ada di rumah. Iguana adalah haiwan berdarah sejuk, jadi suhu di dalam sangkarnya harus hangat, tetapi tidak terlalu panas.

Iguana adalah kadal pintar dan tahu di mana membuang air besar. Baiklah, anda perlu membuat tempat di mana anda akan meletakkan tempat tidur / substrat dan membersihkannya dengan kerap.

Substrat terbaik untuk iguana adalah salutan surat khabar atau reptilia (pelapis reptilia). Mereka menyerap sisa dengan baik dan akan senang dijaga atau dibersihkan.

Baca juga: Sebab Haiwan Peliharaan Dapat Membantu Mengatasi Kesunyian Semasa Pandemik

Mesti dibersihkan dengan kerap

Setelah membuat sangkar yang sesuai dan selesa untuk iguana kegemaran anda, jangan lupa membersihkan sangkar secara berkala. Kandang yang kotor dapat mengurangkan keselesaan haiwan ini, bahkan menjadikannya rentan terhadap penyakit.

Lalu, bilakah waktu yang tepat untuk membersihkan kandang iguana? Anda boleh membersihkan kandang iguana anda setiap hari, minggu, atau bulan. Ingin tahu apa yang harus diberi perhatian semasa membersihkan kandang iguana?

  • Setiap hari

Anda perlu membersihkan kandang iguana setiap hari untuk menjaga kesihatan dan keselesaannya. Dalam pembersihan harian, anda perlu membersihkan pinggan makanan dan air setiap hari. Anda juga memerlukan

bersihkan kotoran setiap hari, dan juga lap makanan yang tumpah sehingga tidak

  • Setiap minggu

Pembersihan mingguan diperlukan kerana terdapat beberapa tempat atau bahagian sangkar iguana yang tidak dapat dibersihkan setiap hari. Anda boleh mengelap permukaan sangkar dengan teliti, dan mengeluarkan tanaman yang reput dari kandang.

  • Bulanan

Sebulan sekali anda disyorkan membersihkan sangkar iguana dengan bersih. Contohnya, membersihkan seluruh permukaan kandang, dan menukar dasar kandang yang baru. Walau bagaimanapun, pembersihan bulanan tidak selalu harus dilakukan jika anda membersihkannya secara berkala setiap hari atau minggu

Baca juga: Sebelum menaikkan kura-kura, perhatikan 5 perkara ini

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kandang yang sesuai untuk iguana? Atau haiwan kesayangan anda mempunyai masalah kesihatan? Anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi .

Di samping itu, anda juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin untuk meningkatkan sistem imun anda di tengah-tengah wabak COVID-19 menggunakan aplikasi . Tanpa perlu keluar rumah, anda boleh membelinya bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:

lizards101.com - Panduan Penjagaan untuk Kadal Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Panduan Penyediaan Terarium Iguana Dan Sangkar Iguana DIY
Haiwan Peliharaan Spruce. Diperoleh pada tahun 2021. Iguana: Profil Spesies.
Kegembiraan Penjagaan Haiwan Peliharaan Saya. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Membersihkan Kandang Iguana dengan betul ?.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found