Kesihatan

5 Petua Menghilangkan Nafas Berbau Kerana Minuman Beralkohol

, Jakarta - Orang yang suka minum alkohol biasanya akan meninggalkan bau busuk di mulut. Nafas berbau akibat minum alkohol boleh bertahan begitu lama, kadang-kadang sukar untuk menghilangkan bau walaupun pada keesokan harinya. Sebenarnya, alkohol itu sendiri tidak mempunyai bau. Adapun aroma yang anda bau dari botol alkohol, ia adalah ramuan lain.

Walaupun anda sangat menikmati minum alkohol, tentu anda tidak mahu bau mulut yang ditinggalkan. Untuk mengelakkan bau mulut setelah minum, ada beberapa cara untuk membantu menghilangkan bau mulut setelah minum alkohol, termasuk:

Baca juga: Sebab-sebab Bau Bau yang Kerap ketika Berpuasa

  • Gula-gula getah

Gula-gula kunyah membantu menghilangkan bau alkohol. Bau permen karet yang segar bukan sahaja dapat menyembunyikan bau minuman, tetapi juga boleh menyebabkan anda air liur. Ia juga dapat mengurangkan bau mulut setelah minum alkohol.

Cuba kunyah permen karet berperisa masam, kerana menyebabkan air liur berlebihan yang dapat menghilangkan bau mulut lebih cepat. Di samping itu, anda juga boleh mengunyah permen karet pudina, rasa mentol yang kuat dari gula-gula ini dapat dengan cepat menutup bau mulut setelah minum alkohol.

  • Daun Kunyah Kunyah

Selain mengunyah permen karet, anda juga boleh mengunyah daun pudina. Sentiasa simpan daun pudina di dalam peti sejuk supaya anda boleh mengunyahnya bila-bila masa selepas minum alkohol. Mengunyah daun pudina jauh lebih baik daripada mengunyah permen karet.

Cukup gulung dua atau tiga daun pudina, kunyah sedikit dan biarkan di antara gigi anda. Selepas itu, minum beberapa teg air suam dan telan tanpa menelan daun pudina.

Baca juga: Tartar Bolehkah Punca Nafas Berbau?

  • Semburan Mulut Penyembur

Sejumlah produk penyembur mulut hanya diformulasikan untuk menutup bau yang disebabkan oleh minum alkohol. Sekiranya anda dan rakan anda merancang majlis makan malam dan pesta minum, simpan mulut di dalam poket atau beg anda. Jangan sekali-kali menggantinya dengan minyak wangi atau pewangi, kerana ia tidak akan berfungsi dengan baik.

  • Berkumurlah dengan Mouthwash

Ini adalah kaedah yang paling biasa untuk melakukannya. Berkumur dengan ubat kumur tidak hanya menghilangkan bau mulut yang disebabkan oleh alkohol, tetapi juga membersihkan mulut dengan bersih. Selain memberikan rasa segar di mulut, ubat kumur dapat menghilangkan bau rokok jika anda pernah merokok.

  • Memberus gigi

Gosok gigi juga membantu mengurangkan bau mulut setelah minum alkohol. Gunakan ubat gigi yang mengandungi mentol kerana berkesan menghilangkan bau mulut. Untuk menghilangkan bau mulut setelah minum alkohol, gosok gigi lebih lama daripada biasa.

Punca bau mulut setelah minum alkohol

Tidak dapat dinafikan bahawa hampir setiap kali minum alkohol mesti meninggalkan bau mulut. Kerana sebenarnya apa yang anda minum akan bertahan lama setelah anda meminumnya. Baik kopi, soda, atau minuman beralkohol.

Baca juga: Jangan memandang rendah bau mulut, ini boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

Sebenarnya, nafas berbau tidak berasal dari alkohol itu sendiri. Bau sebenarnya berasal dari bahan yang anda minum dalam alkohol jangka pendek. Nafas berbau setelah minum alkohol sebenarnya dianggap lebih dalaman dan lebih sukar untuk disingkirkan.

Pencegahan terbaik adalah untuk mengurangkan penumpukan alkohol di dalam badan dan kekal terhidrat. Sekiranya anda mengalami masalah selepas minum alkohol, anda harus segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut mengenai pengendaliannya. Ayuh, muat turun permohonan lebih senang sihat.

Rujukan:
Huffpost. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Alkohol Tertahan Pada Nafas Anda
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Minuman Beralkohol Membunuh Bakteria Mulut Baik tetapi Tinggalkan Buruk
Lelaki XP. Diakses pada tahun 2020. 6 Cara Sangat Mudah Dan Pantas untuk Menutup Nafas Alkohol Setelah Berpesta Sepanjang Malam