Kesihatan

Sentiasa Merasa Kesepian, Gejala Gangguan Keperibadian Ambang

, Jakarta - Sebagai makhluk sosial, kita tidak dapat hidup tanpa orang lain. Itulah sebabnya kami suka bersosial atau menjalin hubungan dengan orang lain. Walaupun mereka tidak selalu akur, menjalin hubungan erat dengan keluarga, pasangan, atau rakan membawa kebahagiaan dan mencegah kesepian.

Perkara yang sama berlaku untuk orang yang mempunyai gangguan keperibadian sempadan. Pada dasarnya, penghidap juga ingin menjalin hubungan erat dengan orang lain agar mereka tidak kesepian. Namun, apa yang berlaku adalah sebaliknya, orang dengan gangguan keperibadian sempadan selalu merasa kesunyian dan merasa kosong dalam hidup mereka.

Baca juga: Tanpa disedari, Pemikiran Ini Mencetuskan Kesunyian

Punca Orang dengan Keperibadian Ambang Selalu Rasa Kesepian

Gangguan keperibadian sempadan adalah gangguan kesihatan mental yang mempengaruhi cara seseorang berfikir dan merasakan diri mereka sendiri dan orang lain, menyebabkan penghidapnya mengalami masalah yang berfungsi dalam kehidupan seharian. Masalah ini merangkumi masalah citra diri, kesukaran menguruskan emosi dan tingkah laku, dan mempunyai corak hubungan yang tidak stabil.

Salah satu gejala gangguan keperibadian sempadan adalah selalu merasa kesunyian. Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan orang dengan gangguan ini selalu merasa kesepian, termasuk:

1. Rasa takut ketakutan akan membuat penderita bertindak keras kepala

Orang dengan gangguan keperibadian sempadan sangat takut ditinggalkan atau diabaikan oleh orang lain. Itulah sebabnya mereka melakukan pelbagai cara agar orang yang mereka sayangi tidak meninggalkan mereka.

Bermula dari selalu melekat, mengemis, mengesan pergerakan orang itu hingga menyekat orang itu daripada keluar. Malangnya, tingkah laku ini sebenarnya membuatkan orang lain mahu pergi. Inilah yang membuat orang yang mengalami gangguan keperibadian selalu merasa kesepian.

2. Kesukaran Membina Hubungan Tahan Lama

Orang dengan gangguan keperibadian sempadan cenderung mempunyai hubungan yang kuat tetapi tidak berkekalan. Penderita mungkin mudah untuk menjadi dekat dan menjadikan ahli keluarga, rakan kongsi, dan rakan menjadi ideal. Walau bagaimanapun, apabila ada masalah atau kesalahan pihaknya, orang yang mengalami gangguan keperibadian sempadan mungkin menjadi marah dan membenci orang tersebut.

3. penghidap cenderung mempunyai tahap pengasingan sosial

Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini , menurut kajian baru oleh pakar psikologi di McLean Hospital, Hannah Parker pada tahun 2019, orang dengan gangguan keperibadian sempadan mempunyai tahap pengasingan sosial yang lebih tinggi daripada peserta perbandingan. Orang dengan gangguan ini mempunyai kesepakatan rendah dan emosi positif untuk membina hubungan dengan orang lain.

Baca juga: 6 Gejala Keperibadian Ambang Tahu

Cara mengatasi kesunyian bagi orang yang mempunyai gangguan keperibadian sempadan

Sekiranya anda mengalami gangguan keperibadian sempadan, anda mungkin selalu merasa kesepian kerana sukar untuk menjaga hubungan yang stabil dengan pasangan, rakan sekerja, atau keluarga anda. Anda sukar melihat sesuatu dari sudut pandangan orang lain.

Anda cenderung salah membaca fikiran dan perasaan orang lain, dan salah faham bagaimana orang lain melihat anda. Jadi berhenti menyalahkan atau berfikiran negatif terhadap orang lain adalah langkah yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan hubungan dan kemahiran sosial anda sehingga anda tidak merasa kesepian. Inilah caranya:

  • Periksa Andaian Anda

Apabila anda diliputi oleh perasaan negatif dan curiga terhadap orang lain, periksa andaian anda. Daripada membuat kesimpulan (yang biasanya negatif), fikirkan motivasi lain yang mungkin dimiliki orang itu.

Contohnya, jika pasangan anda tiba-tiba memanggil anda di telefon dan bercakap dengan nada yang tidak biasa, dan anda merasa tidak selamat, cubalah berfikir secara positif. Mungkin pasangan anda tertekan di tempat kerja atau mengalami hari yang buruk. Daripada bersikap prejudis, anda boleh bertanya kepadanya apa yang sedang dia fikirkan atau rasakan secara langsung.

  • Kawal Tingkah Laku Impulsif

Adakah anda sering bertindak terhadap perasaan negatif yang anda miliki? Adakah anda menyerang orang lain apabila anda merasa tidak selesa terhadap diri anda? Sekiranya demikian, anda perlu belajar mematikan atau mengawal tingkah laku impulsif anda. Dengarkan emosi dan sensasi fizikal di badan anda.

Perhatikan tanda-tanda tekanan, seperti peningkatan degupan jantung, ketegangan otot, berpeluh, loya atau pening. Apabila anda merasa seperti itu, anda cenderung menyerang dan mengatakan sesuatu yang anda akan menyesal kemudian. Jadi, berhenti sebentar dan tarik nafas dalam-dalam, kemudian beritahu orang lain bahawa anda merasa emosional dan ingin berfikir sejenak sebelum membincangkan lebih lanjut.

Baca juga: Atasi Gangguan Keperibadian Threshold dengan Terapi, Inilah Penjelasannya

Itulah penjelasan mengenai orang yang mengalami gangguan keperibadian yang dapat mengalami gejala kesepian. Sekiranya anda selalu merasa kesunyian, cubalah membincangkan perasaan anda kepada ahli psikologi melalui aplikasi tersebut . Mengaku kepada orang yang tepat dapat mencegah anda daripada melakukan tingkah laku yang merosakkan dan membahayakan keselamatan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Borderline Personality Disorder (BPD).
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Sempadan.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Jalan Kesepian Orang dengan Keperibadian Sempadan