Kesihatan

Jangan malas menggunakan toner! Berikut adalah 4 kebaikan untuk wajah

, Jakarta - Banyak peringkat solekan yang biasanya dilakukan oleh wanita. Salah satunya ialah penggunaan toner pada wajah. Toner itu sendiri sebenarnya adalah cecair berasaskan air dengan konsistensi seperti cuka yang mengandungi bahan aktif untuk menyelesaikan masalah yang timbul pada kulit wajah anda.

Tidak hanya membuang kotoran seperti residu solekan serta debu dari pencemaran, sebenarnya toner mempunyai fungsi lain. Toner boleh digunakan untuk menenangkan kulit setelah digunakan solekan , memperbaiki dan menghaluskan kulit, mengurangkan cela, dan mengurangkan keradangan pada wajah yang kemerahan.

Menurut Dr. Alicia Zalka, pakar dermatologi dari Yale, Amerika Syarikat, toner adalah langkah kedua dalam proses pembersihan wajah. Oleh itu, jika anda kerap menggunakan toner, anda akan merasakan banyak faedah di wajah anda.

1. Detoksifikasi

Pencemaran udara yang sering muncul di persekitaran tempat anda aktif sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan kulit wajah anda. Bukan hanya habuk dan kotoran yang dapat melekat padanya, tetapi racun yang berasal dari bahan kimia, seperti asap ekzos kenderaan atau ekzos industri juga boleh menjadi salah satu penyebab masalah pada wajah anda. Menggunakan toner selepas seharian melakukan aktiviti dapat membuang racun atau debu pencemaran yang melekat dengan detoksifikasi. Ini pastinya menjadikan kulit anda lebih sihat dan cerah. Bukan hanya itu, anda juga akan mengelakkan penyebab jerawat, bintik hitam, dan kedutan pada wajah.

2. Menghidrat dan Menyuburkan Kulit

Toner berasaskan air sebenarnya dapat menghidrat kulit wajah anda dengan baik. Menjaga kulit wajah anda sentiasa terhidrat akan menjadikan kulit wajah anda licin, lembab, dan memberikan penampilan yang lebih segar. Menghidratkan kulit wajah juga dapat mengelakkan wajah anda dari kedutan halus dan mengurangkan tanda-tanda penuaan pramatang pada kulit wajah. Anda boleh memilih toner yang sesuai untuk wajah anda, kini banyak toner mengandungi vitamin dan nutrien yang sangat baik untuk kesihatan kulit wajah.

3. Mengetatkan Pori Muka

Memiliki pori muka yang besar sebenarnya menjadikan habuk dan kotoran memasuki kulit lebih cepat. Ini boleh menjadi salah satu penyebab jerawat dan komedo. Dengan penggunaan toner yang betul, anda dapat mengetatkan pori-pori wajah sehingga terdapat sedikit kotoran dan minyak di wajah. Hasilnya, wajah akan kelihatan lebih segar dan cerah.

4. Menstabilkan pH wajah

Menggunakan toner juga dapat menstabilkan pH wajah, anda tahu. Tahap pH atau keasidan pada wajah biasanya berubah-ubah kerana beberapa perkara. Air yang digunakan untuk membersihkan wajah atau kandungan asid dalam pembersih wajah sangat mempengaruhi tahap pH wajah. Jadi, setelah membersihkan wajah anda dengan air atau pencuci muka, disarankan agar anda menggunakan toner wajah untuk menstabilkan pH wajah anda. Dengan mempunyai PH yang seimbang pada wajah, kulit wajah anda akan mengelakkan minyak berlebihan dan juga jangkitan pada wajah. Dengan cara itu, anda akan mempunyai wajah yang segar dan semula jadi.

Pilih toner yang sesuai untuk masalah kesihatan wajah anda. Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor dan gunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • 6 Petua Penjagaan Kulit Kombinasi
  • 4 Petua Memilih Penjagaan Kulit Mengikut Jenis Kulit
  • Inilah Kepentingan Menggunakan Serum Wajah