Kesihatan

Trauma Psikologi Boleh Menyebabkan Amnesia, Inilah Penjelasannya

Jakarta - Ketika mengalami kejadian yang tidak menyenangkan, seperti kekerasan, gangguan, kecelakaan, atau bencana alam, risiko trauma psikologi akan mengintai. Dalam beberapa keadaan, trauma psikologi juga boleh menyebabkan amnesia, anda tahu. Nama untuk jenis amnesia ini adalah amnesia disosiatif.

Berbeza dengan amnesia pada umumnya, amnesia disosiatif adalah sebahagian daripada keadaan yang dikenali sebagai gangguan disosiatif (juga dikenali sebagai keperibadian pelbagai). Gangguan disosiatif adalah penyakit mental yang melibatkan gangguan dalam ingatan, kesedaran, identiti, dan / atau persepsi.

Baca juga: 7 Jenis Amnesia Yang Perlu Anda Ketahui

Amnesia Disosiatif Disebabkan oleh Trauma Psikologi

Amnesia disosiatif berlaku apabila seseorang menyekat maklumat tertentu. Biasanya dalam bentuk peristiwa yang berkaitan dengan trauma psikologi atau tekanan. Ini menjadikannya tidak dapat mengingati titik maklumat yang sebenarnya penting.

Amnesia jenis ini tentunya berbeza dengan melupakan kes yang biasanya berlaku. Amnesia disosiatif tidak sama dengan jenis amnesia lain, yang melibatkan kehilangan maklumat dari ingatan, akibat penyakit atau kecederaan pada otak.

Dalam amnesia disosiatif, ingatan sebenarnya masih ada, tetapi memori itu tersimpan sangat dalam dan tidak dapat diingat. Namun, kenangan ini dapat kembali dengan sendirinya atau setelah dicetuskan oleh sesuatu di sekitarnya.

Amnesia disosiatif dikaitkan dengan trauma psikologi atau tekanan teruk, yang mungkin disebabkan oleh kejadian traumatik. Contohnya, perang, gangguan seksual, kemalangan, atau bencana alam yang dilihat atau dialami secara langsung.

Baca juga: Rupa-rupanya, Manusia Mempunyai Kemampuan untuk Melakukan Amnesia Selektif

Gejala utama amnesia disosiatif adalah ketidakupayaan tiba-tiba untuk mengingati peristiwa masa lalu atau maklumat peribadi. Penghidapnya biasanya akan kelihatan keliru dan mengalami kemurungan atau kegelisahan.

Diagnosis dan Rawatan untuk Amnesia Disosiatif

Apabila mengesyaki kemungkinan amnesia disosiatif, doktor biasanya akan melakukan penilaian menyeluruh. Dengan melakukan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal yang lengkap.

Walaupun sebenarnya tidak ada ujian khusus untuk mendiagnosis amnesia disosiatif, doktor boleh melakukan beberapa ujian, seperti: electroencephalograms (EEG), neuroimaging, dan ujian darah. Siri pemeriksaan ini bertujuan untuk menolak kemungkinan penyakit neurologi atau penyakit lain, termasuk kesan sampingan ubat-ubatan sebagai penyebab gejala amnesia disosiatif.

Sekiranya tidak dijumpai penyakit fizikal, pesakit boleh dirujuk ke psikiatri atau psikologi, yang berpengalaman dalam mendiagnosis dan merawat gangguan mental. Kemudian, psikiatri atau psikologi akan menggunakan temu ramah dan alat penilaian khas, untuk menilai sama ada seseorang itu mengalami gangguan disosiatif atau tidak.

Baca juga: Kecederaan Kepala Yang Boleh Menyebabkan Amnesia

Selanjutnya, jika diagnosis amnesia disosiatif telah ditentukan, beberapa kaedah rawatan yang boleh digunakan adalah:

  • Psikoterapi. Dilakukan menggunakan teknik psikologi yang dirancang untuk mendorong komunikasi konflik dan meningkatkan pandangan mengenai masalah.
  • Terapi kognitif. Berfokus pada perubahan corak pemikiran yang tidak berfungsi dan perasaan dan tingkah laku yang dihasilkan.
  • Terapi keluarga. Terapi ini membantu mengajar keluarga penderita mengenai gangguan dan penyebabnya, dan dapat membantu keluarga menyedari gejala berulang penyakit ini.
  • Terapi kreatif. Bertujuan untuk membuat penderita mengekspresikan fikiran dan perasaan mereka dengan cara yang selamat dan kreatif, boleh berupa seni atau muzik.

Itulah sedikit penjelasan mengenai amnesia disosiatif yang boleh berlaku akibat trauma psikologi. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai gangguan ini, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Amnesia Dissociative.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Mental dan Amnesia Dissociative.