Kesihatan

Adakah Telur Berbahaya Jika Dimakan oleh Anjing Peliharaan?

, Jakarta - Memperhatikan makanan yang betul untuk anjing kesayangan anda adalah perkara penting yang perlu dilakukan agar keperluan pemakanan dan pemakanan anjing dapat dipenuhi dengan betul. Bukan hanya untuk manusia, malah telur juga merupakan salah satu makanan yang tepat yang dapat diberikan kepada anjing untuk memenuhi keperluan protein.

Baca juga : Inilah Cara Menentukan Makanan Yang Baik untuk Anjing

Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika memberi telur kepada anjing untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan. Cirit-birit dan kegemukan adalah perkara yang mungkin berlaku jika anda memberi telur anjing anda dengan cara yang salah. Untuk itu, lihat ulasannya di sini supaya faedah telur untuk anjing kesayangan anda dapat dirasakan dengan baik!

Berikan Telur Rebus kepada Anjing Peliharaan Anda

Jangan teragak-agak untuk memberikan telur kepada anjing kesayangan anda. Selagi anda memberi telur dengan cara yang betul, makanan ini sebenarnya dapat membantu menjaga kesihatan anjing anda.

Beri telur ayam yang dimasak kepada anjing kesayangan anda. Telur mempunyai banyak kandungan yang baik untuk anjing. Bermula dari protein, asid lemak, hingga beberapa jenis vitamin. Tidak hanya itu, telur juga mengandung zat besi, folat, protein, selenium, vitamin A, hingga vitamin B12 yang diperlukan oleh anjing. Sebenarnya, beberapa nutrien ini dianggap sangat baik untuk menjaga kulit dan rambut anjing yang sihat.

Jangan salah memberi telur ayam kepada anjing. Kami mengesyorkan agar anda memberi telur ayam organik supaya anjing mengelakkan pelbagai bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan mereka.

Anda boleh memberikan telur sebagai campuran makanan anjing utama. Selain itu, masukkan telur rebus atau telur hancur yang telah dipotong kecil-kecil di atas hidangan utama. Elakkan memasak telur dengan garam, mentega, atau minyak.

Lalu, berapa porsi telur yang dibenarkan untuk dimakan oleh anjing? Sebiji telur mengandungi kira-kira 60 kalori. Pemberian bahagian telur yang betul sebenarnya akan berbeza bagi setiap anjing dan disesuaikan dengan berat badan, usia, keadaan aktiviti fizikal anjing, dengan keadaan kesihatan anjing.

Sebaik-baiknya, anjing hanya boleh makan sebiji telur setiap hari. Selepas itu, perhatikan keadaan kesihatan anjing. Sekiranya anjing tidak mengalami gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, ini bermakna keadaan anjing itu baik untuk memakan telur.

Walau bagaimanapun, jika anjing itu mengalami cirit-birit atau masalah pencernaan lain, segera gunakan dan meminta doktor haiwan untuk rawatan yang tepat mengenai aduan kesihatan yang dialami oleh haiwan peliharaan. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga : 7 Variasi Makanan Sihat untuk Anjing Sehingga Mereka Tidak Bosan

Elakkan Memberi Telur Mentah kepada Anjing

Anda harus mengelakkan memberi telur mentah kepada anjing kesayangan anda. Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh pemilik anjing ketika memberikan telur mentah kepada anjing, seperti:

1. Salmonella

Apabila anjing memakan telur mentah, tabiat ini akan meningkatkan risiko salmonellosis. Keadaan ini berlaku ketika anjing itu dijangkiti bakteria Salmonella . Salmonellosis menyebabkan anjing mengalami demam, muntah, cirit-birit, dan kelesuan.

2. Kekurangan biotin

Semasa makan telur mentah, kebiasaan ini dapat memicu anjing untuk mengalami kekurangan biotin. Walaupun jarang berlaku, ketika mengalami keadaan ini anjing boleh berisiko mengalami masalah kesihatan yang buruk.

Ini disebabkan kandungan avidin dalam putih telur, enzim yang menghalang penyerapan biotin pada anjing. Sebenarnya, biotin itu sendiri diperlukan untuk menjaga kesihatan kulit dan pencernaan.

3. Jangkitan bakteria

Memberi telur mentah kepada anjing dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan bakteria yang dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan pada anjing.

4. Reaksi Alergi

Walaupun telur mempunyai banyak faedah untuk anjing, ada beberapa anjing yang terdedah kepada reaksi alergi terhadap pengambilan telur. Awasi anjing anda semasa makan telur mentah atau masak. Sekiranya anjing anda mengalami bersin, bengkak, menggaru badannya lebih kerap, lesu, mengalami masalah pernafasan, dan batuk, berhati-hatilah dengan keadaan ini kerana boleh menjadi tanda alergi telur.

Baca juga : Panduan Membuat Makanan Anjing di Rumah

Itulah tinjauan memberi telur kepada anjing agar dapat dilakukan dengan betul. Jangan cuai dalam menyediakan makanan untuk haiwan peliharaan kerana boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan pada haiwan ini.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anjing Makan Telur?
Purine. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anjing Makan Telur?
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anjing Makan Telur?